Nederlandse vlaginstructies

Nederlandse vlaginstructies Indien je de vlag van Nederland wilt gebruiken moet u voldoen aan vlaginstructies welke geldt voor rijk, provincie en gemeente. Particulieren en instellingen kunnen deze instructies volgen maar is niet verplicht.

Nederlandse vlaginstructies

De Nederlandse vlag is het symbool van eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. Er zijn geen voorschriften qua afmeting. De richtlijn is dat de schaal zich verhoudt tot 3:2 (lengte:breedte). Er zijn speciale vlaginstructies waaraan men moet voldoen als de vlag wordt gehesen.

De kleuren van boven naar beneden zijn:
  • helder vermiljoen
  • helder wit
  • kobaltblauw

Het is niet toegestaan om versieringen op de vlag aan te brengen en tevens mag de vlag niet gebruikt als versiering. Het vlaggendoek zelf mag wel worden gebruikt voor versiering in de vorm van bijvoorbeeld draperen.

Uitgebreid en/of beperkt vlaggen

Bij 'uitgebreid vlaggen' wordt de vlag uitgestoken van alle rijksgebouwen zoals op Koninginnedag. Bij 'beperkt vlaggen' hoeft de vlag alleen te worden uitgestoken van de hoofdgebouwen van het rijk zoals de ministeries en de Kamers der Staten-Generaal.

Wanneer vlaggen

Het ophangen van de vlag gebeurt op de onderstaande dagen (als deze dag op een zondag valt, dan geldt de datum tussen haakjes).

  • Verjaardag prinses Beatrix: 31 januari (1 februari)
  • Koningsdag: verjaardag koning Willem Alexander: 27 april (28 april)
  • Dodenherdenking: Halfstok vlaggen van 18.00 uur tot zonsondergang 4 mei
  • Bevrijdingsdag: 5 mei
  • Verjaardag koningin Máxima: 17 mei (18 mei)
  • Nederlandse Veteranendag: 29 juni
  • Formele einde Tweede Wereldoorlog: 15 augustus (16 augustus)
  • Prinsjesdag (alleen in Den Haag): 3e dinsdag van september
  • Verjaardag prinses Catharina-Amalia: 7 december (8 december)
  • Koninkrijksdag: 15 december (16 december)

Gebruik oranje wimpel

Op Koninginnedag en op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis wordt de vlag met oranje wimpel gehesen. Bij alle andere gelegenheden wordt er altijd zonder oranje wimpel gevlagd.

Bijzondere gebeurtenissen

Bij bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijke Familie zoals geboorte, huwelijk, overlijden of bij andere gebeurtenissen kan er een speciale vlaginstructie afgekondigd worden.

Hijsen van de vlag

De vlag in gehesen situatie ook als deze halfstok is bevestigd mag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Vlaggen mogen niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen of blijven hangen.

Halfstok hijsen van de vlag

Eerst wordt de vlag vol gehesen. Daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald, totdat het midden van de vlag op de helft van de normale hoogte is gekomen waarna de vlaggenlijn wordt vastgebonden. De vlag wordt niet opgebonden. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam en statig vol gehesen en vervolgens op dezelfde wijze neergehaald.
© 2006 - 2024 Algemeen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over vlaggenWe vlaggen bijna allemaal wel met Koningsdag of 4 en 5 mei. Maar kennen we wel echt de protocollen? Weet je hoe je een v…
Vlag van BulgarijeVlag van BulgarijeDe Bulgaarse vlag is een horizontale driekleur en bevat de kleuren wit, groen en rood. Deze vlag wordt al gebruikt sinds…
De geschiedenis van de Nederlands vlagDe geschiedenis van de Nederlands vlagDe kleuren van de Nederlandse vlag zijn rood, wit en blauw. Die kleuren heeft de vlag al heel lang, de kleuren verschijn…
Regels van het vlaggen op 4 en 5 meiRegels van het vlaggen op 4 en 5 meiWanneer mag ik de Nederlandse vlag uithangen, en wat is de vlaginstructie (het vlagprotocol) op Dodenherdenking 4 mei en…

Het Wilhelmus, ons volksliedHet Wilhelmus, ons volksliedHet Wilhelmus is geschreven tussen 1568 en 1572 en is daarmee het oudste volkslied ter wereld. Wilhelmus, het volkslied,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Misign, Pixabay
Algemeen (4 artikelen)
Gepubliceerd: 06-11-2006
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Koningshuis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.