InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Kunst > Techniek airbrush en verfspuit

Techniek airbrush en verfspuit

Met een airbrush of verfspuit kan je diverse effecten maken. Deze effecten zijn afhankelijk van de airbrush, verfspuit, verf, ondergrond en behendigheid van de kunstenaar. Lees hier hoe u direct aan de slag kunt.

Drager

Papier, karton, doek, metaal ( mits gegrond), glas, gips, huid, steen, hout.

Medium

Acryl verf verdund met water, glasspaint of speciale huidvriendelijke bodypaint, afhankelijk van de ondergrond waar de verf opgespoten wordt.

Techniek Spuiten met dekkende verf

Voor het spuiten de verf verdunnen met water tot het zo dik is als room. Zorg ervoor dat er geen klontjes in zitten. De klontjes verstoppen de spuitmond en het resultaat van de verflaag is niet egaal. Na oefening hanteert u de airbrush net als een tekenstift.

Techniek Spuiten met transparante verf

Spuiten met erg verdunde verf is moeilijker dan met dekkende verf. Stel de luchtdruk wat lager in. Wacht telkens tot de nevel opgedroogd is, anders druipt de verf omlaag.

Techniek Airbrushen

Er zijn cilinders met lucht te koop, echter de voorkeur gaat uit naar een compressor. De druk is goed in te stellen en uiteindelijk is dit de goedkoopste oplossing. Blaas altijd eerst de slang goed door zodat hij schoon is en maak de spuitmond direct na gebruik altijd schoon.

Techniek Maskeren

Met papier of speciaal sjabloonfolie kan je vormen op de drager uitsparen. Op doek werkt zelfklevend plastic het beste. Een rechte rand kan je met schilderstape maken. Ook bestaat er een speciale maskeervloeistof. Door over de opgedroogde vloeistof heen te schilderen komt de verf niet op de drager. Later kan je de vloeistof verwijderen. Accenten spuiten zoals lichtplekken wordt hierdoor gemakkelijker.

Advies

Informeer of er bij u in de buurt airbrushworkshops zijn. Dit is een goede manier om het te ervaren zonder onnodige kosten.
© 2009 - 2017 Braingirl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Leuke en bijzondere workshops in NederlandLeuke en bijzondere workshops in NederlandServies beschilderen, digeridoo spelen, wijn maken of graffiti spuiten; dit zijn slechts een aantal voorbeelden van ding…
Wat te doen met uw pensioen? WorkshopsWanneer mensen gaan stoppen met werken in verband met pensioenering vallen sommigen in een groot gat. Ze raken de struct…
Cupcakes workshop informatie en prijzenBen je op zoek naar een leuke groepsactiviteit voor een verjaardag, vrijgezellenfeest of vriendinnenweekend? Iets wat ni…
H.R. Giger: de man achter AlienH.R. wordt Giger erkend als één van de belangrijkste kunstenaars van de wereld van Fantastisch Realisme. Over de hele we…
Afrika Museum: Activiteiten in de voorjaarsvakantie 2011Afrika Museum: Activiteiten in de voorjaarsvakantie 2011Het Afrika Museum in Berg en Dal, laat u op een ontspannende manier kennis maken met een andere, voor ons vaak vreemde c…
Bronnen en referenties
  • Ray Smith, Nieuw handboek voor de kunstenaar, 2004.

Reageer op het artikel "Techniek airbrush en verfspuit"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Toon Pelser, 07-06-2012 08:47 #1
Graag wat info over sjablonen, waar koop je zoiets en wat voor karton of papier gebruikt men daarvoor?
Mvg Toon

Infoteur: Braingirl
Gepubliceerd: 10-01-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!