Dorodango (Shiny Mud Balls): Een nieuwe Japanse kunstvorm

Japan is een land dat vele kunstvormen telt. Enkele heel bekende Japanse kunstvormen zijn: Origami (papiervouwkunst), Ikebana (bloemsierkunst), Kalligrafie (schoonschrift), Bonsai (het kweken van een dwergboompje) en Sumi-e (inktschilderen op rijstpapier). De meeste kunstvormen zijn eeuwenoud en traditioneel en hebben ondanks alle moderne technieken niets aan populariteit hoeven in te leveren. Aan deze lange rij van Japanse kunstvormen is nu een nieuwe kunstvorm toegevoegd: Hikaru Dorodango.

Dorodango

Dorodango oftewel Shiny Mud Balls (letterlijk: glanzende modderballen) is een Japanse kunstvorm waarin aarde en water (modder dus) omgevormd worden tot een glanzende bal. Vergelijkbaar met de glans van een biljartbal. Overal in Japan zijn er kinderen en volwassenen het slachtoffer van deze rage geworden, het maken van “Hikaru Dorodango”.

Shiny Mud Balls zijn er in verschillende groottes en diverse kleuren. De kleur van de Dorodango wordt bepaald door de soort aarde die gebruikt wordt als modder.



Dorodango & Het ontstaan van de rage

Veroorzaker van deze hype is de Japanse professor Fumio Kayo van de Kyoto University of Education. Kayo is een psycholoog die onderzoek deed naar de essentie van het spel bij kinderen. Kayo kwam de Shiny Mud Balls voor het eerst tegen in mei 1999 in een kleuterschool in de plaats Kyoto. Als deel van zijn onderzoek naar de geestelijke ontwikkeling van kinderen bezocht Kayo wekelijks deze kleuterschool. Een leerkracht aan deze kleuterschool liet hem zien hoe hij deze Shiny Mud Balls moest maken. Hij raakte onder de indruk van Dorodango en ontwikkelde een methode waarbij ook kinderen deze glanzende ballen konden maken.

Kayo merkte op dat kinderen - wanneer ze eenmaal geleerd hadden hoe ze deze ballen moesten maken - geobsedeerd raakten door het vervaardigen van deze Mud Balls en al hun energie staken in het maken van deze ballen en het “polijsten” ervan tot ze mooi glansden. Dorodango werd al snel hun favoriete bezigheid. Hij bemerkte dat kinderen snel gehecht raakten aan hun eigen mud ball en ze lieflijk koesterden zelfs als de vorm niet mooi rond was of als de bal niet echt glansde.

De Kyoto University of Education in Japan / Bron: Moja, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De Kyoto University of Education in Japan / Bron: Moja, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Professor Kayo ontwikkelde zijn eigen schaal voor de mate van glans van een Shiny Mud Ball. De minste glans kreeg als waardering 1 en de meest haalbare glans kreeg rating 5. Kayo zag in dit fenomeen de essentie van het kinderspel en schreef academische stukken over dit onderwerp en over hoe spelen de groei van kinderen bevorderde.

Dorodango werd algemeen bekend in Japan toen in juni 2001 de publieke zender NHK (Japan Broadcasting Corp.) aan dit fenomeen in één van hun programma’s aandacht schonk. Als gevolg van deze uitzending werd het maken van Hikaru Dorodango een ware rage in Japan. En ook buiten Japan hebben de Shiny Mud Balls inmiddels vele fans.
© 2009 - 2024 Drem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bonsai boom kopenBonsai boom kopenEen bonsai boom kopen kan in een tuincentrum of via een webwinkel. Ook zijn er gespecialiseerde winkels in Nederland op…
Ikebana: Japanse bloemschikkunst met een spiritueel tintjeIkebana: Japanse bloemschikkunst met een spiritueel tintjeIkebana. Een creatieve Japanse bloemschikkunst met een duidelijk spiritueel tintje. Beoefenaars zijn zowel blij met de k…
Ikebana Japanse Bloemsier KunstIkebana Japanse Bloemsier KunstIkebana Japanse Bloemsierkunst c.q. kunst van het bloemschikken, kwam met het Boeddhisme vanuit China naar Japan. Ikeban…

Hoe schrijf je een gedichtIedereen kan een gedicht schrijven. Inspiratie kan je niet dwingen of forceren maar er zijn enkele belangrijke tips die…
Johannes Vermeer: Het meisje met de parelJohannes Vermeer: Het meisje met de parelIn 2006 werd het door de lezeres van Trouw verkozen tot het mooiste schilderij van Nederland. Er werd een roman over ges…
Bronnen en referenties
  • www.dorodango.com
  • Mijn eigen website www.balpoint.nl
  • Afbeelding bron 1: Moja, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Drem (80 artikelen)
Laatste update: 26-07-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.