InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Kunst > Belangrijke kunstbeurzen 2010

Belangrijke kunstbeurzen 2010

Belangrijke kunstbeurzen 2010 Traditioneel opent de belangrijkste kunstbeurs van Nederland in maart in Maastricht haar deuren. De TEFAF wordt gezien als één van de belangrijkste antiek- en kunstbeurzen van de wereld. In Nederland is zij niet de enige belangrijke kunstbeurs want er zijn een aantal toonaangevende evenementen per jaar die internationaal in de aandacht staan. Deze beurzen hebben steeds een ander thema en hun eigen specialisaties zijn beproefd.

Kunstbeurzen

De kunstbeurs die in maart in het MECC in Maastricht gehouden wordt had in 2010 maar ook in voorgaande jaren veel te bieden. De 23e editie telde het recordaantal van 260 topantiquairs en kunsthandelaren uit 17 landen, waaronder voor het eerst een uit Uruguay en China. De toon voor de komende jaren was gezet.

Kwaliteit
TEFAF heeft een reputatie hoog te houden want ook in 2010 was het aanbod van topkwaliteit erg hoog. Musea breiden hun collectie vaak uit met aankopen op de TEFAF. Eén van de topstukken was in 2010 het schilderij "Madonna met kind en de kleine Johannes" van de Italiaanse schilder Sandro Botticelli, dat werd aangeboden voor ongeveer 15 miljoen euro.

Bron: Sandro Botticelli / Wikimedia CommonsBron: Sandro Botticelli / Wikimedia Commons

ART Rotterdam

Begin februari van 2010 werd deze beurs in Rotterdam gehouden in de vertrekhal van de Holland Amerika Lijn. In latere jaren werden andere locaties gebruikt zoals de Van Nellefabriek. Art Rotterdam is een beurs om opkomend talent te ontdekken en de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst te volgen. Er werken inmiddels meer dan 70 belangrijke nationale en internationale galeries mee. In 2010 presenteerde Wilfried Lentz Gallery uit Rotterdam 'Not created by a human hand', geïnspireerd op de eerste foto (1898) van de Lijkwade van Turijn, een kleed waarin volgens sommige christenen Jezus gewikkeld zou zijn.

PRIMAVERA 2010

Eind maart 2010 werd de beurs Primavera in de Rotterdamse Ahoy geopend met kunst, antiek en juwelen. Het thema van het jaar 2010 was: 'Kunst verzoent culturen'. Het Stedelijke Museum Schiedam en Museum Boijmans van Beuningen leverden tijdens deze expositie belangrijke bijdragen met werken van o.a. Alex van Warmerdam. Elk jaar was er een relevant thema. Primavera bestaat helaas niet meer en heeft slechts drie jaar bestaan.

Art & Antiques Fair

In 's-Hertogenbosch en in 2016 in Rosmalen wordt elk jaar de Art & Antiques Fair georganiseerd met tal van binnenlandse en buitenlandse galeries. In 2010 was er een 17e eeuws paviljoen en Beeldenpleinen. Het accent lagt op de schilderkunst en de beeldhouwkunst kwam op de diverse beurspleinen volop aan bod. Het thema wisselt per jaar.

Art & Antiques Fair 's-Hertogenbosch kenmerkt zich door de hoge kwaliteit en de enorme verscheidenheid aan collecties; van unieke kunstwerken van twee eeuwen vóór Christus tot en met objecten uit de 21e eeuw.

Art Amsterdam

In de RAI in Amsterdam vindt eind mei Amsterdam Art Fair plaats, voorheen was dat de KunstRai. Het is de oudste en grootste beurs voor hedendaagse en moderne kunst in Nederland. Elk jaar zijn er ongeveer 130 toonaangevende galeries uit Nederland, Europa, de VS, Afrika en Azië geven in de RAI die hun acte de présence geven. Het aanbod varieert van fotografie, schilderkunst en videokunst tot sculptuur, tekeningen en installaties. Het thema in 2010 was 'No Holds Barred', alles mag, alles kan.

ARTI 2010 en later

Deze beurs werd georganiseerd in de maand oktober in de Fokker Terminal in Den Haag. Nu heet deze beurs ArtTheHague en biedt een combinatie van kunst, vormgeving en lifestyle. Wat beweegt ons om bepaalde keuzes te maken om onze manier van leven vorm te geven.

Tot slot

Dit is maar een kleine greep van wat er al niet was op kunstgebied in 2010. Behalve deze kunstbeurzen die elk jaar plaatsvinden kun je ook de plaatselijke musea en galeries bezoeken die een bezoek vaak meer dan waard zijn. Naar schatting zijn er in Nederland tussen de 600 en 800 galeries met kunst uit allerlei perioden en op velerlei gebied. Het aantal musea loopt in de honderden.
© 2010 - 2017 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Belangrijke kunstbeurzen 2011Net zoals elk jaar waren er in 2011 een aantal kunstbeurzen die er toe deden. Zij straalden vaak internationale allure u…
Tefaf Maastricht 2017: openingstijden en kaartenTefaf Maastricht 2017: openingstijden en kaartenVan 10 tot en met 19 maart 2017 wordt het MECC in Maastricht weer omgetoverd tot de toonaangevende kunstbeurs Tefaf. Tef…
Musea in BoedapestDe twee belangrijkste en grootste musea in Boedapest zijn het Hongaars Nationaal Museum en de Hongaarse Nationale Galeri…
PAN Amsterdam 2016: openingstijden en kaartenPAN Amsterdam is een drukbezochte kunstbeurs in de Amsterdam RAI. Ieder jaar weten tienduizenden kunstliefhebbers en kun…
Enkhuizen: Musea en galeriesIn de historische VOC-stad Enkhuizen zijn drie musea te vinden die in elk geval de moeite waard zijn: Het Zuiderzeemuseu…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Belangrijke kunstbeurzen 2010"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Bertvdw
Laatste update: 22-11-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!