Klinkklare proeven (1969-1970)

Het eind van de jaren ’60 was een bloeiperiode wat betreft thematische keramiektentoonstellingen in de Nederlandse musea. Zo hield Boijmans in 1968 een expositie over spaarpotten en het Groninger Museum in 1969 een expositie over keramische eieren. Hierdoor aangestoken organiseerde het Stedelijk Museum Schiedam eind 1969 een tentoonstelling met wedstrijd rondom likeur- en jeneverkruiken.

De tentoonstelling

De tentoonstelling vond plaats van 20 december 1969 tot 19 januari 1970. Naast de keramische kruikjes, die in opdracht waren ontworpen door de keramisten, vond tevens een expositie plaats van schilderijen, prenten, zilverwerk en glaswerk van de Leerdam fabriek, die het drinken van likeur en jenever als thema hadden. Een en ander kon bekostigd worden door subsidie van de Stichting Nationaal Gedistilleerd Museum, dat midden jaren ’60 was opgericht. Het doel van de stichting was het in ere houden van het jenever stoken in Nederland en in dit streven paste een dergelijke tentoonstelling vanzelfsprekend prima.

De wedstrijd

Bij de tentoonstelling werd een wedstrijd uitgeschreven, met als opdracht moderne kruiken te ontwerpen voor jenever of likeur. In totaal werd 67 ontwerpen ingezonden, door de volgende kunstenaars: Adriana Baarspul, Lucie Q. Bakker, Klaashenk Blonk, Hilbert Boxem, Leo Braat, Henk Dil, Elisabeth Gerst, Henk Groenhuis, Suson Hubrecht-van Hoogstraten, Margreet Huisman, Hans de Jong, H.H. Kamerlingh Onnes, Anneke ten Katen, Lily ter Kuile, Jan Pieter van Leeuwen, Johan van Loon, Lou Schwirtz, Josje Smit, Jan van Stolk, Francine Timmers, Diet Wiegman, Lili Willemsen-Brouwer, Gerda Wijmans, Gijb Zaalberg en Meindert Zaalberg.

De uitslag

De Stichting Nationaal Gedistilleerd Museum had voor de beste inzendingen een drietal waardecheques (t.w.v. f300,-) beschikbaar gesteld. De jury bestond uit Margje Blitterswijk (een van de eigenaren van het Kapelhuis), G.J. van der Grinten
(architect en leraar Industriële Vormgeving aan de technische Hogeschool in Delft) en Bernadine de Neeve (conservatrice van Boijmans-van Beuningen). Zij bepaalden dat de inzendingen van Suson Hubrecht, Lucie Q. Bakker en Hilbert Boxem de winnende waren. Het ontwerp van Boxem (zie foto, afkomstig uit de catalogus) werd gezien als technisch hoogtepunt, al werd er bij vermeld dat deze inzending eigenlijk niet voldeed aan de functionele eisen die van tevoren gesteld waren. Het ontwerp van Suson Hubrecht werd met name geprezen om de “superbe vorm”, terwijl de driedelige kruik van Lucie Q. Bakker de passende sfeer opriep die bij het drinken van jenever paste.

Tot slot

Binnen de Nederlandse keramiek van eind jaren ’60, begin jaren ’70, hadden initiatieven zoals Klinkklare proeven een grote invloed. Het inspireerde kunstenaars tot het verder borduren op thema’s, wat tot verrassende resultaten heeft geleid. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de kruikjes met losse bekertjes die Adriana Baarspul in het jaar na de tentoonstelling maakte en die zeer gretig aftrek vonden.

© 2010 - 2024 Robbum, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedelijk Museum Schiedam: Nederlandse kunst van na WOIIHet Stedelijk Museum Schiedam is een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het heeft zich in de decennia sinds de Tw…
Zelf likeur makenZelf likeur makenEen lekker maar over het algemeen prijzig drankje: likeur. Relatief voordelig is het zelf te "maken". De eerste aanschaf…
Schiedam: Een geschiedenis van Jeneverneuzen en MolensSchiedam: Een geschiedenis van Jeneverneuzen en MolensWe kennen allemaal de toeristische trekpleisters in Nederland. De grote steden, Delft, en voor de molens gaat u naar de…
Naar een museum voor kinderen in AmsterdamNaar een museum voor kinderen in AmsterdamHet is geen probleem om in Amsterdam een museum te vinden dat geschikt is om met kinderen te bezoeken. Sommige zijn gehe…

De Ontdekking van de Hemel, roman van Harry MulischDe Ontdekking van de Hemel, roman van Harry MulischDe Ontdekking van de Hemel wordt beschouwd als het magnum opus van Harry Mulisch. De roman, verschenen in 1992, bestaat…
Pablo Picasso als geëngageerd kunstenaarPablo Picasso als geëngageerd kunstenaarPablo Picasso (1881-1973) is een van de bekendste schilders uit de twintigste eeuw. Zijn werk is werelderfgoed en zette…
Robbum (18 artikelen)
Gepubliceerd: 04-06-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.