Griekse goden: Artemis

Griekse goden: Artemis Artemis is in de Griekse mythologie de godin van de jacht, va de kuisheid en die van de maan. Hier info over haar geboorte, daden,...

Artemis' geboorte

Artemis is de dochter van de oppergod Zeus en Leto. Ze is ook een tweelingszus van Apollo. Toen Hera vernam dat Leto zwanger was van haar man, Zeus, verbande ze haar naar het eiland Delos. Daar werd Artemis geboren. Zij werd voor haar tweelingbroer Apollo geboren, en hielp dan ook bij diens geboorte.

Artemis' functies als godin

Artemis was in de eerste plaats godin van de jacht, maar werd ook gezien als godin van de maan. Als godin van de jacht was haar grootste verantwoordelijkheid het heersen over het wild. Haar attributen zijn een zilveren pijl en boog, en wordt meestal afgebeeld met een hinde naast zich. Vaak wordt er ook een maan bij afgebeeld, verwijzend naar haar functie als godin van de maan. De maan werd op verschillende plaatsen afgebeeld, maar meestal op haar voorhoofd.

Haar meest geliefde dieren waren de hinde en de beer. Andere attributen van Artemis zijn: de gans, de hond, en ook vaak de olijfboom.

De priesteressen van Artemis

Artemis was niet alleen godin van de jacht en de maan, maar ook die van de barende vrouw. Dit klinkt misschien ietwat eigenaardig, omdat ze zelf altijd maagd is gebleven. Hiertoe werd ze niet verplicht, maar ze deed dit uit vrije wil, met toestemming van haar vader Zeus. Daarom zijn al haar priesteressen ook niet getrouwd. Zij vereerden haar vooral in Arcadia, een bosrijk gebied. Ze was ook, als maagd, beschermster van de kuisheid.

Artemis' rol in de Trojaanse oorlog

Artemis stond aan het begin van de Trojaanse oorlog, omdat ze, toen Agamemnon, de zoon van de koning van Mykene, uit wilde varen, een ongunstige wind liet waaien. Ze deed dit omdat Agamemnon eerder een aan Artemis gewijd hert had neergeschoten. Daar Agamemnon volkomen geblokkeerd was door de ongunstige wind, deed hij alles voor Artemis als ze de wind zou laten draaien. Artemis vroeg hem zijn dochter Iphigineia te offeren in ruil voor gunstige wind. Agamemnon deed dit, maar Iphigeineia werd op het laatste moment door Artemis zelf gered, en in de plaats werd een hert geofferd. Iphigeineia ging niet terug naar haar ouders, maar trad in dienst bij de priesteressen van Artemis.

Wraak

Artemis was, net zoals haar broer Apollo, niet zo dol op wetsovertreders. Ze doodde deze allemaal met haar zilveren pijlen. Hier een overzicht van twee figuren gedood door Artemis voor hun daden:

  • Aktaion. Hij was een jager, met vijftig jachthonden. Toen hij ging jagen, dronk hij wat aan een bron. Daar zag hij Artemis baden, samen met allemaal Nimfen. Hij bleef hiernaar kijken, en toen Artemis in de gaten kijken dat ze bespied werd, veranderde ze Aktaion in een hert. Daar zijn honden getraind waren op het jagen op herten, viel hij aan hen ten prooi, en stierf een gruwelijke dood.
  • Orion. Deze had een relatie met Artemis. Haar broer Apollo kon het niet goed verdragen dat zijn zuster een relatie had. Zij was immers de beschermster van de maagdelijkheid en de kuisheid. Daarom liet hij Artemis denken dat Orion een jachtdier was, en Artemis schoot het dood met een zilveren pijl. Dit is slechts één van de verhalen; over Artemis en Orion zijn veel verschillende legenden.
© 2007 - 2024 Lukasvv, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Griekse mythologie?Wat is Griekse mythologie?De Griekse mythologie kan omschreven worden als het geheel van verhalen over de Griekse godenwereld. Zelfs na de ruim tw…
Mythen en Sagen - Hercules en de Twaalf WerkenMythen en Sagen - Hercules en de Twaalf WerkenHerakles was een held uit de Griekse Mythologie, het meest bekend werd hij door de uitvoering van de onmogelijk geachte…
Herakles/Hercules en zijn 12 werkenHerakles/Hercules en zijn 12 werkenDe Griekse mythologie bevat vele goden. Eén belangrijke daarvan is Herakles, of Hercules. Hij was een heros, en kreeg de…
Griekse mythologie, de OlympusGriekse mythologie, de OlympusOm alle het strategisch belang van de berg Olympus te benadrukken werd deze berg uitgeroepen tot de woonplaats van de go…

Mythen en Sagen - OedipusMythen en Sagen - OedipusOedipus is een bekende figuur in de Griekse Mythologie, de mythe over hem doet dan ook veel stof op waaien. Een zoon die…
Griekse goden: AphroditeGriekse goden: AphroditeAphrodite is in de Griekse mythologie de godin van de liefde vruchtbaarheid en seksualiteit. Voor sommigen is ze ook de…
Lukasvv (14 artikelen)
Gepubliceerd: 13-03-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mythologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.