Kosovo in het begin van het Joegoslavie conflict

Kosovo is een autonome provincie in Servië. Deze grote mate van zelfstandigheid verkreeg zij in 1974 tijdens de grote staatshervormingen van Tito. Hierbij verkreeg Kosovo feitelijk evenveel zeggenschap als een republiek. Het had een eigen parlement, eigen regering en een eigen rechtbank.

Algemeen

Onder Tito’s bewind werden de Kosovaren vrijwel met rust gelaten. Het grootste deel van de Kosovaarse bevolking bestond uit etnisch Albanezen (85%) terwijl in Kosovo 75% van de belangrijke overheidsfuncties door Serviërs werden bekleed.

Korte blik op de geschiedenis van Kosovo

De provincie Kosovo werd voor het eerst geformeerd door de Osmanen tijdens de bestuurlijke hervormingen van 1864. Deze hervormingen zorgden voor een grote volksverhuizing. Veel Islamitische en Rooms-katholieke Albanezen en Turken kwamen zich massaal in Kosovo vestigen. Hierdoor kreeg het overwegend Servisch, Bulgaars en Griekse Kosovo steeds meer Albaneze inwoners. In het begin van de 20e eeuw passeerde het percentage Albanezen in Kosovo de 50%. Veel Serviërs in het gebied namen de Islam aan en vervolgens ook de taal en cultuur. Veel kerken werden omgebouwd tot Moskeeën.

Nadat de Turken werden verslagen tijdens de Russisch-Turkse Oorlog werd Servië een onafhankelijke staat. Zuid-Servië, dat verkregen werd bij het congres van Berlijn van 1878, werd volledig etnisch gezuiverd. De bevolking vluchtte naar Kosovo, Macedonië en het huidige Turkije. Na de Balkanoorlogen (zie hoofdstuk 1) van 1912-1913 kreeg Servië het gebied van Kosovo in handen. Het wilde het gebied ook etnisch gaan zuiveren, maar na afspraken met Turkije om de bevolking te laten emigreren werd dit idee van de hand gedaan. Het plan om de bevolking te laten emigreren mislukte voor het grootste gedeelte.

Conflicten vanwege Kosovo

Al in 1981 braken er in Kosovo opstanden uit onder leiding van Albanese inwoners. Zij wilden dat Kosovo gelijkwaardig werd gesteld aan de andere deelrepublieken. Deze opstand werd bloederig neergeslagen waarbij vele doden en gewonden vielen. De Servische autoriteiten meldden echter andere cijfers dan de Albanese autoriteiten. 2000 Albanezen werden gevangen gezet.

Kosovo speelde een belangrijke rol bij het uiteenvallen van Joegoslavië. Servische nationalisten zagen Kosovo als de bakermat van de Servische beschaving en dat was volgens hen de reden dat Kosovo ook nooit mocht worden prijsgegeven aan de Albanezen. De Servische nationalisten meenden dat de Albanezen uit waren op één groot Albanië dat geheel Kosovo, delen van het Servische binnenland, Montenegro, Macedonië en Griekenland omvatte. Deze gedachte werd omschreven als de mythe Kosovo waarin iedereen bedrogen en bedreigd werd.

Milosevic maakte in 1989 een einde aan de autonomie van Kosovo en hierdoor kwam het gehele gebied weer onder het Servisch bestuur. Het gevolg hiervan was dat honderdduizend Albanezen hun werk kwijtraakten en dat hun eigen parlement naar huis werd gestuurd. Onder leiding van Ibrahim Rugova begon de Albanese bevolking in Kosovo zich ondergronds te organiseren. Hieruit ontstond een soort van schaduwsamenleving met een eigen regering, parlement, scholen, ziekenhuizen etc. Dit alles werd gefinancierd door middel van een eigen belastingsysteem en met behulp van Kosovaren die hun werk in het buitenland hadden.

Internationaal gezien was er weinig aandacht voor de kwestie Kosovo. De Albanezen in Kosovo werden enorm onderdrukt, maar de internationale wereld had de handen vol aan de conflicten elders op de Balkan.
© 2008 - 2024 Jeanpaul88, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Joegoslavië: land dat uiteen viel in meerdere landenJoegoslavië: land dat uiteen viel in meerdere landenDe hevige burgeroorlog ontstond in 1991, nadat Joegoslavië langzaam uiteen viel in de landen Slovenië, Kroatië, Bosnië e…
EK voetbal 1976Tijdens het EK van 1976 in Joegoslavië bereikt Nederland voor het eerst in de geschiedenis de finaleronde van het EK. Ne…
WK voetbal 1962Chili was in 1962 het gastland voor de 7e versie van het WK. Aan de voorronden deden 51 landen mee, waarvan er uiteindel…
De Kosovo OorlogDat de internationale wereld geen oog had voor Kosovo veranderde in 1997. Milosevic stond onder grote druk van de opposi…
Bronnen en referenties
  • Glenny, M., De Balkan 1804-1999. 1999 Rady, M., De val van het communisme in Oost-Europa. 1995 Anstadt, M., Servië en het Westen – Een historische schets van Joegoslavië en de Balkan. 1993-1999 Stallaerts, R., Afscheid van Joegoslavië – achtergronden van de crisis. 1992 http://www.balkan-archive.org.yu/kosta/ndh/ndh-ildceofbalkans-guardian2.html
Jeanpaul88 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.