InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Taal > Twittercolumns - ultra korte verhalen

Twittercolumns - ultra korte verhalen

Twittercolumns - ultra korte verhalen Een twittercolumn is een kort verhaaltje, afgesloten met hashtag (#) en het woord twittercolumn, over een observatie, gevoel of gebeurtenis. Een twittercolumn wordt gepubliceerd op het social media platform Twitter. Het is een prachtige manier voor woordkunstenaars en columnisten om in kort bestek iets moois te schrijven. Meer dan 140 tekens mag het bericht niet bevatten, minder ook niet, wil het een echte Twittercolumn zijn.

Twittercolumn

Voor iemand die houdt van schrijven, gek is op twitter en graag wil publiceren, is de twittercolumn een prachtige manier om in ultra korte columns iets te vertellen en de wereld in te sturen. Diana van Ewijk is een twittercolumnist, die er zelfs een Twittercolumngids over schreef. Zij formuleerde ook de regels waar een twittercolumn aan moet voldoen. Van alle twittercolumnisten is grondlegger Van Ewijk de meest constante.

Regels

Een twittercolumn is een verhaaltje gevangen in 126 tekens. Het wordt afgesloten met #twittercolumn. De column en de afsluitende hashtag met twittercolumn (#twittercolumn) vormen samen een tweet van exact 140 tekens, het aantal karakters die een tweet maximaal kan bevatten.

Een twittercolumn:
  • bestaat altijd uit exact 140 tekens
  • wordt afgesloten met #twittercolumn met een afsluitend leesteken en een spatie ervóór
  • bevat geen verwijzingen zoals een @twitternaam
  • bevat geen hashtags, behalve het afsluitende #twittercolumn
  • is grammaticaal correct
  • mag dichterlijke vrijheden bevatten

De twittercolumnist mag leestekens of hoofdletters weglaten, woorden verzinnen, spelen met de regels als dat de twittercolumn ten goede komt.

@sjaanfanameland / Bron: Sjaan fan Ameland@sjaanfanameland / Bron: Sjaan fan Ameland

Twittercolumngids

Diana van Ewijk is twittercolumnist en zij schreef de Twittercolumngids, waarin zij uitlegt waaraan de twittercolumn moet voldoen. Het is een schrijfhulp en wil een inspirator zijn voor schrijvers die ultra korte columns willen gaan schrijven. In de gids staan tips en trucs en een mini-stappenplan op weg naar je eigen twittercolumns. De Twittercolumngids is te downloaden via @DianaVanEwijk, na betaling met, hoe kan het ook anders, een tweet. Ze heeft ook een Twittercolumngids met twittercolumns over dieren gepubliceerd. Ook die is tegen betaling van een tweet te koop.

Inspiratie

De twittercolumnist en Twittercolumngids inspireerden @SjaanFanAmeland tot het publiceren van twittercolumns die een raakvlak hebben met Ameland. @SjaanFanAmeland schrijft twittercolumns over het weer, een gebeurtenis op het eiland, de mensen om haar heen en onderwerpen die opvallen door hun bijzonderheid of die zo gewoon zijn dat het weer bijzonder is.

Enkele twittercolumns van @SjaanFanAmeland:
De straatstenen visgraten in de
Burenlaan dragen de gedachten
aan overleden dierbaren. Nu ook
aan Tante Rie. Dag, Tante Rie.
#twittercolumn
Een zondag op Ameland, de
herfstlucht met blauw en grijs, een
regenboog boven ’t wad. Boven de
dijk zwemt een vinvis voorbij.
#twittercolumn
Met rolkoffer en rugtas door
Leeuwarden op weg naar de bus.
“Te laat! Te laat,” ben ik bang. Daar
komt lijn 66. Net op tijd.
#twittercolumn
16 jaar geleden, op de put in
Kloosterburen, zagen we de solar
eclips. De bril heb ik bewaard en
ik had er vandaag niets aan.
#twittercolumn
Bij de oogarts. Jongetje van 7:
"Ik wil écht geen bril!"
Moeder legt geduldig uit. "Lenzen?"
vraagt hij tegen beter weten in.
#twittercolumn
Twee meisje, jonge vrouwen past beter,
in de trein van Groningen naar Leeuwarden. "Ik mis de trein vaker dan mijn vriendje."
#twittercolumn

Lees verder

© 2012 - 2017 Sjaanfanameland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Twitter – de belangrijkste begrippenTwitter – de belangrijkste begrippenBen je net begonnen met Twitter of vraag je je soms af wat bepaalde afkortingen en uitdrukkingen betekenen? Sla deze pag…
Twitter taal voor dummiesTwitter taal voor dummiesMet de toename van communicatie via chat, sms en de social media, is er ook een nieuwe communicatietaal ontstaan. De bed…
Veel volgers krijgen op TwitterVeel volgers krijgen op TwitterTwitter is tegenwoordig één van de populairste sites ter wereld en ook in Nederland is het helemaal aangeslagen. Beroemd…
Twitter uitgelegd voor beginnersTwitter uitgelegd voor beginnersTwitter is een medium waar je niet meer omheen kan. Iedereen lijkt het te doen, tot politici aan toe. Maar wat is Twitte…
Automatisch tweets plaatsen op TwitterAutomatisch tweets plaatsen op TwitterIn sommige gevallen kan het handig zijn om berichten automatisch op Twitter te plaatsen. Zeker bij zakelijk twitteren zo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Twitter logo
  • @dianavanewijk
  • @sjaanfanameland
  • Afbeelding bron 1: Sjaan fan Ameland

Reageer op het artikel "Twittercolumns - ultra korte verhalen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sjaanfanameland
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Special: Taalbijzonderheden
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!