Hoe schrijf je een non-fictieboek?

Hoe schrijf je een non-fictieboek? Non-fictie betekent dat je een boek schrijft dat gebaseerd is op de waarheid. Denk bijvoorbeeld aan een informatief boek of een biografie. Het schrijven van een non-fictie boek lijkt heel makkelijk, maar er zijn toch veel valkuilen. Het is meer dan wat bronnen bij elkaar zoeken en een boek schrijven. Hoe schrijf je een non-fictie?

Bedenk een onderwerp

Het is raadzaam om te beginnen met het bedenken van een onderwerp voor je non-fictieboek. Veel mensen kiezen een onderwerp dat dicht bij ze ligt of waar ze veel verstand van hebben. Misschien heb je van dichtbij meegemaakt wat een bepaalde ziekte met je doet, of misschien geef jij al jaren mensen advies om meer zelfvertrouwen te krijgen. Het kan ook zijn dat je veel weet over de geschiedenis van je eigen stad. Je schrijft nou eenmaal makkelijker over een onderwerp waar je veel over weet. Vraag jezelf ook af of er genoeg informatie beschikbaar is over het onderwerp om er een heel boek mee te vullen.

Bepaal je doelgroep

Wat is de doelgroep waar je voor wilt schrijven? Wil je voor volwassenen, jongeren of kinderen schrijven? En wil je schrijven voor mensen die al bekend zijn met het gekozen onderwerp, of juist niet? Het is raadzaam om goed te bedenken wie je doelgroep is, want je kunt hier dan tijdens het schrijven rekening mee houden. Als je voor jongeren schrijft, wil je bijvoorbeeld liever niet teveel moeilijke woorden gebruiken. Je zou sommige lastige woorden ook kunnen toelichten in een lijst achterin het boek. Als je schrijft voor mensen die al bekend zijn met een onderwerp, dan weet je natuurlijk dat je niet de basis hoeft uit te leggen. Dit moet je echter wel doen wanneer mensen nog helemaal niks weten. Schrijf je over een ziekte, bedenk dan goed of je het schrijft voor mensen die de ziekte hebben of juist voor mensen die iemand kennen met de ziekte. Door je doelgroep te bepalen kun je dus ook de inhoud van je boek bepalen.

De volgorde in het non-fictieboek

De volgorde van de inhoud in je boek is erg belangrijk. De volgorde moet logisch zijn. Begin met een inleiding en beschrijf daarna bijvoorbeeld de geschiedenis van je onderwerp. Daarna kun je over de tijd van nu schrijven. De volgorde van de inhoud is natuurlijk geheel afhankelijk van je onderwerp en je doelgroep. Vaak is het een aanrader om vooraf al een hoofdstukindeling te maken, zodat je van tevoren al weet wat je gaat vertellen en waar dit komt te staan.

Doe onderzoek!

Onderzoeken, ook wel research, is van groot belang. Pak boeken en websites erbij om je teksten te schrijven. Check je feiten: ook wanneer je denkt dat je het weet. Zeker wanneer het gaat om jaartallen of andere belangrijke feiten. Deze mogen natuurlijk niet fout zijn. Zorg ook altijd voor een lijst met geraadpleegde literatuur in boek, zodat mensen je bronnen kunnen checken. Ook kun je naar een specialist gaan om vragen te stellen. Je kunt het gehele interview in het boek plaatsen, of juist de tekst baseren op wat er is verteld.

Afspraken met uitgeverijen

Veel mensen nemen eerst contact op met een uitgeverij voordat ze werkelijk een non-fictieboek schrijven. Dit doen ze, omdat veel uitgevers graag een bepaalde indeling voor het boek zien en het zo gemakkelijker is te voldoen aan de eisen van de uitgever. Het kan dus raadzaam zijn om eens contact op te nemen met een uitgeverij waar je voor wilt schrijven. Stel jezelf netjes voor en leg uit waar jij graag een boek over wilt schrijven. Laat ook zien wat je eerdere ervaring is. Heb je al meerdere boeken geschreven of ben je juist heel actief met het schrijven voor het internet? Of ben je een specialist op een bepaald vlak? Vermeld dit dan!
© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Ook slechte boeken kunnen je helpen met schrijvenOok slechte boeken kunnen je helpen met schrijvenOm beter te leren schrijven, wordt vaak aangeraden om erg veel boeken te lezen. Als je boeken leest die goed zijn geschr…
Manuscript naar uitgevers sturenManuscript naar uitgevers sturenJe wil opvallen met je manuscript bij een uitgever. Je wil immers dat jouw verhaal uitgekozen wordt, voor de publicatie…
Hoe motiveer je jezelf om dagelijks aan je boek te schrijvenHoe motiveer je jezelf om dagelijks aan je boek te schrijvenWanneer je een manuscript of een boek wilt schrijven, dan ken je waarschijnlijk wel de tip dat je vooral moet blijven sc…

Hoe schrijf je een thriller?Hoe schrijf je een thriller?Thrillers zijn erg geliefd bij het publiek. Zelf een echte pageturner schrijven is nog helemaal niet zo gemakkelijk, wan…
Hoe vind je een geschikte uitgever?Hoe vind je een geschikte uitgever?Is je manuscript af? Dan is het tijd om een uitgever te vinden die bij jouw manuscript past. Dit is geen gemakkelijke kl…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 13-05-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.