Hoe vind je een geschikte uitgever?

Hoe vind je een geschikte uitgever? Is je manuscript af? Dan is het tijd om een uitgever te vinden die bij jouw manuscript past. Dit is geen gemakkelijke klus, want er zijn ontzettend veel uitgevers te vinden waar je je boek kunt publiceren. Hoe vind je een uitgeverij en waar kun je het beste op letten tijdens je zoektocht naar een uitgeverij?

Wat is het genre?

Belangrijk is om goed te bepalen wat het genre van je boek is. Dit is in sommige gevallen helemaal niet zo gemakkelijk. Heb je een verhaal geschreven dat wel eens een combinatie van meerdere genres kan zijn, of een verhaal dat minder in een bepaald genre past, dan zul je iets moeten vinden dat het dichtste in de buurt komt. Wanneer je weet wat het genre is, kun je makkelijker een uitgeverij vinden die bij jouw manuscript past.

Ken het fonds van de uitgever

Zorg dat je op de hoogte bent van het fonds van de uitgever. Niet alle uitgeverijen geven alle genres uit. De meeste uitgevers specialiseren zich in een paar – of soms zelfs één – genres. Stuur dus je manuscript alleen naar uitgevers die boeken uitgeven die bij jouw verhaal passen. Als jij een manuscript voor een prentenboek stuurt naar een uitgeverij die alleen maar boeken voor volwassenen publiceert, dan weet je van tevoren al dat het manuscript wordt geweigerd en dat is natuurlijk zonde. Een aanrader is ook om wat boeken gelezen te hebben van de uitgeverij. Je bent dan nog beter op de hoogte. Daarbij komt het ook beter over wanneer je uitgenodigd wordt voor een gesprek. Je kunt dan op een speelse wijze inspringen op de reeds gepubliceerde titels.

Geen geschikte uitgever?

Het kan voorkomen dat er weinig uitgeverijen zijn die passen bij het manuscript dat je hebt geschreven. Dit kan bijvoorbeeld omdat het een genre is waar amper over wordt geschreven, of omdat je iets unieks hebt geschreven. In dat geval kun je uitgeverijen mailen of bellen om te vragen of ze wellicht toch iets zien in het verhaal dat jij hebt geschreven. Leg dan uit waarom je manuscript zo bijzonder is en waarom je juist deze uitgeverij benadert.

Hoe val je op?

Veel mensen willen graag opvallen wanneer ze een manuscript insturen naar een uitgeverij. Ze proberen met een originele begeleidende brief te komen of laten het manuscript opvallen door het op gekleurd papier af te drukken. Dit heeft echter totaal geen meerwaarde. De uitgever zal enkel kijken naar het manuscript. Let er ook op dat bepaalde zinnen en opmerkingen in een begeleidende brief misschien helemaal niet zo origineel zijn en juist tegen je kunnen werken. De enige manier om goed op te vallen is door met een goed manuscript te komen.

Houd je aan de richtlijnen

Vrijwel elke uitgever heeft richtlijnen voor het versturen van een manuscript. Deze staan meestal vermeld op de website van de uitgeverij. Denk bijvoorbeeld aan richtlijnen voor de begeleidende brief, de opmaak van het manuscript of het versturen van het verhaal via de post. Wil je toch afwijken van de richtlijnen, neem dan altijd eerst contact op met de uitgever en laat weten waarom je het manuscript anders wilt versturen.

Geef niet op!

Het kan lastig zijn om een uitgeverij te vinden die je boek wilt uitgeven. Belangrijk is om de moed niet op te geven. Wat de ene uitgeverij afwijst, kan een ander juist accepteren. Bij een afwijzing zou je eventueel kunnen vragen waarom het manuscript is afgewezen, zodat je het kunt aanpassen. Let er wel op dat niet alle uitgevers je advies geven. Lukt het echt niet om iets te publiceren, dan kun je ook overwegen om het boek in eigen beheer te publiceren.
© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat moet je niet doen bij het sturen van een manuscript?Wat moet je niet doen bij het sturen van een manuscript?Eindelijk is het dan zo ver! Je manuscript is af! Een mijlpaal en nu is de volgende stap daar: je manuscript naar een ui…
Manuscript naar uitgevers sturenManuscript naar uitgevers sturenJe wil opvallen met je manuscript bij een uitgever. Je wil immers dat jouw verhaal uitgekozen wordt, voor de publicatie…
Je eigen boek schrijvenJouw boek dat in de winkel ligt, mensen die je naam kennen, het "grote"geld wat binnen gaat stromen... Dat klinkt als ee…
Eigen boek uitgeven met POD-systeemHeel veel hobbyschrijvers hebben wel eens geprobeerd om via een erkende uitgever een boek uit te geven. Nagenoeg evenvee…

Hoe schrijf je een non-fictieboek?Hoe schrijf je een non-fictieboek?Non-fictie betekent dat je een boek schrijft dat gebaseerd is op de waarheid. Denk bijvoorbeeld aan een informatief boek…
Van klassiek geheimschrift tot moderne cryptologieVan klassiek geheimschrift tot moderne cryptologieDe oudste geheimschriften waren een soort woordspel. De Egyptenaren gebruikten die niet echt om een geheim te verbergen,…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 13-05-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.