Schrijven: elf manieren om inspiratie op te doen

Schrijven: elf manieren om inspiratie op te doen Soms gebeurt het je als schrijver dat de ideeën zo maar opborrelen zodat je opgewekt begint te schrijven. Maar op een ander moment ga je voor je computerscherm zitten en komt er niets uit je vingers. Blijven zitten en naar het scherm turen helpt dan niet. Je moet iets doen om inspiratie te krijgen. Maar hoe en op welke manier krijg je die inspiratie? Daarvoor zijn diverse methoden.
Een schrijver die zijn pen versnijdt / Bron: Jan Ekels (II), Wikimedia Commons (Publiek domein)Een schrijver die zijn pen versnijdt / Bron: Jan Ekels (II), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Geen inspiratie om te schrijven?

Wachten op inspiratie is een slecht idee, omdat die niet zomaar aan komt zetten. Je moet er iets voor doen. Als je toch al voor je computerscherm zit, ga dan schrijven. Ook al heb je geen inspiratie, je kunt wel al schrijvende inspiratie krijgen. Bijvoorbeeld door op te schrijven wat je ziet als je naar buiten kijkt, of wat je die nacht gedroomd hebt. Maar er zijn ook nog andere methoden om inspiratie op te wekken.

Een opwarmoefening

Sla een boek open en neem er een willekeurige zin uit. Schrijf die op en schrijf daar vijf minuten continu op door, zonder te stoppen of na te denken. Je kunt hetzelfde ook doen met een of meer woorden dat je uit een boek of woordenboek 'prikt'. Die willekeurige zin of woorden dwingen je op een andere manier na te denken, waardoor je plotseling een oplossing kunt vinden voor die scène in je verhaal waar je vastliep.

Fictionaliseren

Beschrijf op rapporterende wijze een gebeurtenis uit je jeugd die je je goed herinnert. Beschrijf dan diezelfde gebeurtenis door de ogen van een kind. Het werkt het beste als dit kind niet jouw eigen vroege ik is, maar een verzonnen kind. Dit kan een verrassende ideeën geven.

Inspiratie uit een kort nieuwsbericht

Lees een kort bericht uit een krant of tijdschrift en laat het goed tot je doordringen. Verzin vervolgens een verhaal* dat op dit bericht betrekking zou kunnen hebben.

Twee kraaien in dialoog / Bron: Sharon Shlomo, Wikimedia Commons (Publiek domein)Twee kraaien in dialoog / Bron: Sharon Shlomo, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Een dialoogoefening

Plaats twee fictieve mensen tegenover elkaar die normaal niets met elkaar te maken (willen) hebben op een plek waar ze elkaar niet kunnen ontlopen, bv. in de wachtkamer bij de tandarts, en laat ze met elkaar praten.

Verander van verteller

Lees een kort verhaal of sprookje en schrijf vervolgens hetzelfde verhaal vanuit de ogen van een ander personage dat in het originele verhaal voorkomt. Laat bijvoorbeeld het sprookje van Roodkapje vertellen door de wolf, door de oma, of door de jager.

Inspiratie uit een afbeelding

Kijk goed naar een plaatje of schilderij: wat gebeurt er, wat voel je? Schrijf dan een verhaal* over wat er bij je opgekomen is.

Inspiratie uit muziek

Luister naar (liefst instrumentale) muziek met je ogen dicht om je goed te concentreren. Wat roept het bij je op? Wat voor beelden zie je voor je? Luister nog een keer en schrijf nu tegelijkertijd alles op wat er in je opkomt, waarbij het belangrijk is dat je jouw inwendige, kritische redacteur uitschakelt.

Associëren met kleur

Kies een kleur en maak een lijst van alles wat die kleur bij je oproept. Kies vervolgens minstens drie associaties uit de lijst en schrijf daar een verhaal* over.

Gebruik van zintuigen

Maak van elk van de vijf zintuigen lijstjes met prettige en onprettige waarnemingen. Kies vervolgens uit ieder lijstje een waarneming en schrijf hierover een verhaal*.

Kom in beweging

Bewegen geeft vaak vanzelf de nodige inspiratie. Ga wandelen, in de stad of in de natuur, dat maakt geen verschil. Of doe iets anders waar je je gedachten niet bij nodig hebt, zoals de was strijken, de keukenvloer boenen, ramen lappen, noem maar op.

Bron: Altoshipper, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Altoshipper, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Mensen kijken

Wat ook goed is voor inspiratie is naar mensen te kijken. Ga naar een station, een vliegveld of een terras en bestudeer de mensen. Kies er één uit en beschrijf die persoon. Schrijf op wat zij daar in jouw verbeelding doet, hoe haar leven is, waar ze op wacht e.d. Werk later je aantekeningen uit in een verhaal*.

* In plaats van een 'verhaal' mag je natuurlijk ook een scène of een anekdote schrijven. Het gaat erom dat je iets schrijft.
© 2016 - 2024 Vazzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De voordelen van elke dag schrijvenDe voordelen van elke dag schrijvenWil jij een boek schrijven? Bij verhalen schrijven kun je ervoor kiezen om elke dag te schrijven. Zelfs als het even nie…
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Inspiratie voor een onderwerp van je artikelMis je de inspiratie om een nieuw onderwerp voor een artikel te vinden? Het is niet altijd makkelijk om een onderwerp te…
Schrijven: Inspiratie opdoen op het terrasSchrijven: Inspiratie opdoen op het terrasHet terras is een geliefde plek in de zomermaanden. Lekker gezellig wat drinken in de zon op het terras. Kun je op het t…

Boeken van de Amerikaanse schrijver Paul AusterBoeken van de Amerikaanse schrijver Paul AusterDe auteur Paul Auster (1947) staat bekend om zijn originele stijl en heeft zowel binnen als buiten de Verenigde Staten e…
Ontwerp een werkelijk bizarre alien voor je fantasyverhaalOntwerp een werkelijk bizarre alien voor je fantasyverhaalAls schrijver van sciencefiction of fantasyverhalen zul je vreemd uitziende aliens willen ontwerpen en een wereld waarin…
Bronnen en referenties
  • http://www.femkedekker.nl/inspiratie/
  • http://www.sabinewisman.com/zo-krijg-je-inspiratie-en-ideeen/
  • https://www.tijdschriftles.nl/inhoud/tijdschrift_artikel/LE-33-0-22/Anders-kijken-en-ontmoeten
  • Afbeelding bron 1: Jan Ekels (II), Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Sharon Shlomo, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Altoshipper, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Vazzie (39 artikelen)
Gepubliceerd: 21-07-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.