Waar vind je gegevens over stijl en spelling?

Heb je vragen over Nederlandse stijl of spelling? Taaladvies kun je gratis online vinden. Praktisch advies over de Nederlandse taal voor je werk, op school of privé vind je bij het Genootschap Onze Taal en de Nederlandse Taalunie. Een overzicht van online adviezen over taalgebruik en gratis online woordenlijsten van o.a. de Stichting Nederlands en Van Dale. Maar ook over spatiegebruik, online Nederlands oefenen en theatertaalspel.

Het Genootschap Onze Taal

Het Genootschap Onze Taal is een vereniging voor taalliefhebbers met o.a. een eigen tijdschrift, een Taaladviesdienst en een website. Op de website van Het Genootschap Onze Taal, www.onzetaal.nl wordt voorlichting gegeven over de Nederlandse taal. Onder het kopje ‘taaladvies’ vind je ondermeer:
  • een alfabetisch overzicht van alle taaladviezen;
  • de 25 populairste taaladviezen, zoals bijvoorbeeld over ‘hun / hen’, ‘wat / dat’ en ‘komma voor die / dat’;
  • een thematisch overzicht met trefwoorden onderverdeeld naar spelling (bijvoorbeeld aaneenschrijven, hoofdletter of kleine letter), regels, woordkeuze (bijvoorbeeld woordvolgorde), stijl (bijvoorbeeld pleonasme en tautologie) en leestekens. Zo wordt bijvoorbeeld onder meervoudsvorming de vraag “Waarom is het meervoud van fotograaf fotografen en niet fotograven? Het is immers ook brief - brieven?” behandeld.

De Nederlandse Taalunie

De Nederlandse Taalunie is een beleidsorganisatie, die samenwerkt op het gebied van de Nederlandse taal, onderwijs en letteren. Op de website www.taalunieversum.org geeft zij uitgebreide informatie over verschillende aspecten van het Nederlands. Onder het kopje ‘taal’ vind je ondermeer:
  • een alfabetische en thematische lijst met taaladviezen over o.a. spelling, grammatica en woordgebruik (www.taaladvies.net), bijvoorbeeld over aardrijkskundige namen of titulatur;
  • een gratis online woordenlijst van de Nederlandse taal (www.woordenlijst.org);
  • een leidraad met de officiële spellingsregels, gebaseerd op standaarduitspraak, gelijkvormigheid en etymologie (herkomst en ontwikkeling van een woord).

Stichting Nederlands

De Stichting Nederlands vindt het ongewenst dat de Nederlandse taal verengelst en probeert dit tegen te gaan door onvertaald Engels te vernederlandsen. De stichting heeft op haar website een woordenlijst met Nederlandse alternatieven voor onvertaald Engels: http://www.stichtingnederlands.nl/lolwinkelen.pdf (vanaf pagina 9). De woordenlijst is bedoeld als hulpmiddel voor diegenen die hun (mondeling of schriftelijk) taalgebruik minder willen laten beheersen door Engelse leenwoorden.

Van Dale Uitgevers

Van Dale is een uitgeverij van woordenboeken, waaronder de ‘Dikke van Dale’, maar verzorgt bijvoorbeeld ook taaltrainingen en heeft een vertaalbureau. Op de website van Van Dale, www.vandale.nl staat ook een gratis beknopt online woordenboek.

Nederlandsewoorden.nl

Op de website www.nederlandsewoorden.nl zijn een woordenlijst, spellingregels en taalkundige termen eenvoudig en overzichtelijk online gezet. Het gebruik hiervan is vrij toegankelijk.

Platform Signalering Onjuist Spatiegebruik

Het Platform Signalering Onjuist Spatiegebruik probeert het onnodig of onjuist gebruik van spaties in woorden tegen te gaan. De website van SOS, www.spatiegebruik.nl richt zich specifiek op de taalregel, dat samengestelde woorden aan elkaar moeten worden geschreven. Eventueel mag een koppelteken gebruikt worden om een samengesteld woord duidelijker maken, maar een spatie niet. Op de site staat een alfabetische lijst van voorbeelden van onjuist spatiegebruik.

ExtraNederlands

De website www.extraned.nl biedt theorie en oefeningen voor de belangrijkste onderdelen van het Nederlands. De theorie behandelt grammatica, spelling en stijl, die worden aangevuld met oefeningen en toetsen. Onder woordenschat kunnen woorden en hun betekenissen worden geleerd en er zijn taalspelletjes voor taalontwikkeling. De roodgekleurde onderdelen zijn vrij toegankelijk.

Beter Spellen

De website www.beterspellen.nl kan je helpen om de eenvoudige regels van het spellen te trainen. Je kan iedere dag een test krijgen en gelijk controleren. Hierdoor word je steeds beter in spellen. Verder vind je informatie over o.a. werkwoorden, twijfelwoorden, weetwoorden, meervoudsvormen, verkleinwoorden, spaties en streepjes, hoofdlettergebruik, leestekens en stijlfouten

TatataTaal!

In het NTR-programma TatataTaal! staan taalvaardigheid, taalkennis en het vermogen om te improviseren met taal centraal. Een leuk theaterspel over de Nederlandse taal.
© 2011 - 2024 Deinfodeler, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Van Dale Woordenboek: Dikke Van Dale en online woordenboekVan Dale Woordenboek: Dikke Van Dale en online woordenboekDe Dikke Van Dale, oftewel het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, is zonder twijfel het bekendste Neder…
Hypotheek afsluiten via het internetHypotheek afsluiten via het internetSinds januari 2013 biedt het bedrijf eyeOpen de mogelijkheid om via het internet advies in te winnen over het afsluiten…
Handige online woordenboeken en vertalingenHandige online woordenboeken en vertalingenVan Dale verkoopt nog steeds zijn dikke volumes op papier, maar een online woordenboek is toch handiger om even snel de…

Camp NaNoWriMo: In de zomer schrijvenCamp NaNoWriMo: In de zomer schrijvenNaNoWriMo is bij veel mensen een ingeburgerd begrip. Ook Script Frenzy zal bij de meeste mensen een belletje doen rinkel…
De taalhandelingstheorie van J.R. SearleDe taalhandelingstheorie van J.R. SearleIn 1979 kwam wetenschapper John R. Searle met een theorie over taalhandelingen. De oorspronkelijke Engelse benaming hier…
Bronnen en referenties
  • Pieete, A. en C.J. de Heer, Incorrect Nederlands, Behandeling van veel voorkomende stijlfouten, Uitgeversmaatschappij Thieme, Zutphen, 1991;
  • Renkema, J., Schrijfwijzer, Volledig herziene editie, SDU Uitgeverij, ’s-Gravenhage, 1989;
  • www.onzetaal.nl
  • www.spatiegebruik.nl
  • www.stichtingnederlands.nl
  • www.taaladvies.net
  • www.beterspellen.nl
Deinfodeler (67 artikelen)
Laatste update: 20-11-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.