Samoerai krijger

Samoerai krijgers uit het oude Japan waren moedig. Ze moesten wel. Soms kwamen ze oog in oog te staan met het vlijmscherpe zwaard van hun tegenstander. Ze waren ook trouw aan hun leider, zelfs als dat hun dood betekende. Ontdek hier nog meer over deze oude, dappere krijgers.

Soldaten te huur

Meer dan 1200 jaar geleden werden samoerai gehuurd door de regering. Ze vochten alleen voor het geld. In plaats van zwaarden hadden ze lange bogen en pijlen als wapens. ‘je kunt het een beetje vergelijken met middelbare scholieren die bij het leger geld willen verdienen om te kunnen gaan studeren,’ zegt Karl Friday, een professor Japanse geschiedenis. ‘Samoerai wilden niet vechten voor hun beroep. Het was alleen een manier om ergens te komen.’

Geboren om een samoerai te worden

Vanaf de zeventiende eeuw kon je alleen samoerai worden als je uit de goede familie kwam. Kinderen van samoerai – zonen en dochters – werden automatisch ook samoerai. Hun belangrijkste wapens waren een lang en een kort zwaard, die ze altijd bij zich droegen. De samoerai waren trouw aan een landeigenaar, een daimyo. De daimyo, zijn samoerai en zijn land vormden een domein, een soort staat. Alle domeinen luisterden naar de militaire leider van het land, de shogun.

Einde van een tijdperk

Halverwege de negentiende eeuw werd de shogun die toen aan de macht was, verslagen. De nieuwe regering zorgde voor een modern leger waarin bijna iedereen soldaat kon worden. De klasse van de samoerai werd afgeschaft. De samoerai zijn misschien wel verdwenen, maar hun legende blijft altijd bestaan.

Alles in het harnas

Het harnas van een samoerai was gemaakt van leren schubben(lamelle) die een stukje over elkaar heen lagen. Ze waren bij elkaar geregen met gekleurde koorden. Veel helmen, kabuto genaamd, leken op maskers voor een verkleedfeest. Sommige hadden gigantische horens: kuwagata. Andere helmen hadden snorren en baarden van dierenhaar. Soms waren ze vastgemaakt aan enge gezichtsplaten, die mengu werden genoemd.

Gevechtskracht

Door de eeuwen heen vochten de samoerai met verschillende wapens: Yumi: 1,80 meter lange boog gemaakt van bamboe. De pijlen heetten ya.
Katana: lang, gebogen zwaard, scherp genoeg om een persoon in tweeën te snijden.
Wakizashi: kort mes dat werd gebruikt voor het vechten van dichtbij. Soms gebruikt op het slagveld voor zelfmoord om zo de eer te bewaren na het verliezen van een veldslag, of om trouw te tonen als de leider doodging.
Naginata: gebogen mes vastgemaakt aan een stok.
Kumade: lange hark om een tegenstander mee van zijn paard te trekken.
© 2013 - 2024 Psveindhoven, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De samurai - een Japanse krijgerDe samurai - een Japanse krijgerIn de Japanse geschiedenis van de krijgsmacht kent men de samoerai. De samoerai, of "hij die dient", was een man die in…
Het gezelschapsspel Shogun oftewel IkusaHet gezelschapsspel Shogun oftewel IkusaShogun of Ikusa (de latere naam) is een strategisch bordspel voor twee tot vijf spelers. Het spel is vanwege de moeilijk…
Zen: een levenswijzeHet woord "Zen" wordt in de 21ste eeuw in zeer veel contexten gebruikt. Meestal betekent het hier dan een synoniem van k…
Jiu-jitsu - toen en nuZolang de mens bestaat, bestaat het gevecht. Jiu-jitsu is een van de oudste vechtkunsten welk tevens ook door de Samoera…

De Cultuur van de MaoriDoordat Nieuw Zeeland zo afgelegen ligt ontwikkelden de eerste bewoners, de Maori, een unieke eigen cultuur. Veel van de…
Sioux indianen: drie volkeren samenDe oorspronkelijke inwoners van Amerika werden in 1492 door Columbus 'indianen' genoemd: hij dacht immers dat hij Indië…
Bronnen en referenties
  • Nat. junior
Psveindhoven (63 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Volkeren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.