InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Biografie > Khaled Hosseini

Khaled Hosseini

Khaled Hosseini's eerste boek 'De vliegeraar' werd een enorm succes en ook zijn tweede boek 'Duizend zonnen' is een hit. In zijn boeken schrijft Hosseini over zijn verscheurde geboorteland Afghanistan.

Jeugd

Hosseini werd in 1965 geboren in Kabul, Afghanistan. Zijn vader was diplomaat en al snel verhuisde de familie naar Iran. Daarna verbleef men opnieuw voor korte tijd in Afghanistan. In deze periode werd de Afghaanse koning Shah Zafir afgezet door zijn neef Daoud Khan. Vervolgens verhuisde de familie naar Parijs. Terwijl de Hosseini's in Parijs woonden, kwamen in Afghanistan de communisten aan de macht en trokken de Sovjets het land binnen. De familie besloot niet terug te keren en politiek asiel te vragen in de VS. In 1980 kwamen de Hosseini's in San José, Californië terecht. Ze kwamen berooid aan en leefden zelfs enige tijd van de sociale voorzieningen. In Californië vervolgde Hosseini zijn opleiding en ging biologie studeren aan de Santa Clara Universiteit. Vervolgens behaalde hij zijn MD aan de Universiteit van California. Hij specialiseerde zich als internist en oefende zijn beroep uit tot 2004, een tijd nadat zijn eerste boek 'De vliegeraar' was uitgekomen.

Poëzie

Als kind al was Hosseini dol op lezen. Hij las Perzische poëzie en literatuur en vertalingen van buitenlandse jeugdboeken. Grote indruk maakte de ontmoeting met een Hazara man die bij zijn familie werkte. Deze ontmoeting leidde tot het schrijven van zijn eerste boek.

De vliegeraar

In 2002 verscheen het eerste boek van Hosseini. Het is het verhaal over twee vrienden, Amir en Hassan, die samen opgroeien in hetzelfde huishouden. Amir is echter de zoon van een rijk man, terwijl Hassan de zoon is van een Hazara. De Hazara zijn een verguisde minderheid in Afghanistan. Het verloop van de levens van deze twee vrienden laat het verloop van de geschiedenis van Afghanistan zien. Met de komst van de Sovjets verlaat Amir, samen met zijn vader, het land. Hij denkt daarmee zijn geschiedenis achter zich te laten, maar hij kan Hassan niet vergeten. Het is een verhaal over vriendschap, verraad en loyaliteiten. Over de relaties tussen vaders en zonen. Het geeft een beeld, voor het eerst, van een prachtig, maar verscheurd land. Toch gloort er hoop aan het einde.

Duizend schitterende zonnen

Het tweede boek van Hosseini Duizend schitterende zonnen gaat over twee vrouwen, Mariam en Layla, wier levens met elkaar verbonden raken. Het boek sterkt zich uit over een periode van voor de communisten tot het tijdperk na de Taliban. De levens van de hoofdpersonen zijn onontwarbaar verbonden met de geschiedenis van het land.

De VN

In 2006 werd Hosseini goodwill ambassadeur voor de Hoge Commissie van de Vluchtelingen van de Verenigde Naties. En zo keerde hij in 2007, na 27 jaar in ballingschap, voor het eerst terug in Afghanistan.

Bibliografie

  • 2002 The kite runner, De vliegeraar
  • 2007 A thousand splendid suns, Duizend schitterende zonnen

Lees verder

© 2007 - 2018 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Film The Kite RunnerrecensieFilm The Kite RunnerIn 2007 verscheen de film The Kite Runner, gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Khaled Hossei…
recensieDe gave van Khaled HosseiniHoe zeer een boek je kan raken besefte ik pas weer toen ik de laatste bladzijde van het boek ´Duizend schitterende zonne…
recensieSchuld en boete in ‘De vliegeraar’Romans kunnen soms een onuitwisbare indruk op je maken. Romans die een verhaal vertellen waarin iedereen zich met de per…
De karakters uit De Vliegeraar van Khaled HosseiniDe karakters uit De Vliegeraar van Khaled HosseiniDe vliegeraar (in het Engels The Kite Runner) is het eerste boek van de succesvolle Amerikaans-Afghaanse schrijver Khale…
Afghanistan vanaf de negentiende eeuw tot aan ISAFAfghanistan vanaf de negentiende eeuw tot aan ISAFAfghanistan heeft een rijke geschiedenis, maar heeft tevens een geschiedenis die door geweld en oorlog gekenmerkt is. De…
Bronnen en referenties
  • www.khaledhosseini.com

Reageer op het artikel "Khaled Hosseini"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

George, 12-02-2009 12:55 #1
Het is te hopen dat vrouwen in door mannen overheerste culuren zo snel mogelijk worden bevrijd. Hoe kunnen mannen op een zo gruwelijke wijze vrouwen onderdrukken. Ze zullen nooit echte liefde kennen. Zelfs niet van hun eigen kinderen want die kennen die emotie ook niet.

Infoteur: Sasati
Laatste update: 12-10-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Special: Afghanistan
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Schrijf mee!