InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Biografie > John Maxwell (Michael) Coetzee

John Maxwell (Michael) Coetzee

De Zuid-Afrikaan Coetzee won de Nobelprijs voor Literatuur in 2003. De schrijver zoekt zelden de publiciteit en ondanks zijn faam gaat schrijven hem niet makkelijk af zoals blijkt uit zijn uitspraak:"It's bad if I write, but worse if I don't."

Jeugd

Coetzee werd geboren in 1940 in Kaapstad, Zuid-Afrika. In het gezin werd Engels gesproken, hoewel zijn ouders oorspronkelijk niet Engelstalig waren. Ook zijn opleiding was grotendeels in het Engels, die opleiding genoot hij vooral in Kaapstad en het vlakbij gelegen Worcester. Vervolgens ging Coetzee Engels en wiskunde studeren aan de Universiteit van Kaapstad, waar hij respectievelijk in 1960 en 1961 in afstudeerde.

Engeland en de VS

Om aan de door hem gehate apartheid te ontkomen en dienst in de nationalistische militaire politie te ontlopen vertrok hij naar London, waar hij als computer-programmeur aan de slag ging. Ook wilde hij tijd doorbrengen in een minder provinciale omgeving. In 1963 trouwde hij met Phillipa Jubber, met wie hij twee kinderen kreeg. Zijn zoon stief jong in 1989 en zijn vrouw stierf twee jaar later. In Kaapstad behaalde hij zijn MA in Engels en in 1965 maakte hij gebruik van een uitwisselingsprogramma om naar de VS te vertrekken. Hij kwam terecht aan de University of Texas, Austin. Hier schreef hij een dissertatie over de vroege fictie van Samuel Beckett en behaalde doctor-titels in linguïstiek, Germaanse talen en Engels.

Vervolgens werd Coetzee assistent-professor aan de State University of New York in Buffalo. In deze periode, in 1969, begon hij met het schrijven van fictie. Het werk van Beckett beïnvloedde zijn schrijfstijl, de minimalistische stijl, het kleine aantal hoofdpersonen. Ook werd Coetzee beïnvloedt door de Amerikaanse oorlog in Viëtnam. Hij deed mee aan anti-oorlog demonstraties en vergeleek het Amerikaanse kolonialisme met het Zuid-Afrikaanse kolonialisme. Een aanvraag voor een verblijfsvergunning werd hem geweigerd en hij ging terug naar Zuid-Afrika.

Dusklands

Terug in Zuid-Afrika ging Coetzee aan het werk aan de Universiteit van Kaapstad. Twee jaar na zijn terugkomst publiceerde hij zijn eerste boek 'Dusklands'. Zijn tweede boek 'In the heart of the country' leverde hem de toen belangrijkste literaire prijs in Zuid-Afrika, de CNA-prijs op. Zijn derde boek 'Waiting for the Barbarians' leidde tot internationale erkenning en zijn vierde boek 'Life and times of Michael K' was goed voor de gerenomeerde Bookerprize. In 1983 werd Coetzee gepromoveerd tot Professor Algemene Literatuur aan de Universiteit van Kaapstad.

Na deze literaire successen kreeg hij van verschillende Amerikaanse universiteiten aanbiedingen en werkte hij als bezoekend professor. Hij bleef ook verbonden aan de Universiteit van Kaapstad. Hij voelde zich echter niet vrij als schrijver in Zuid-Afrika, 'Zuid-Afrikaanse literatuur is geen vrije literatuur', zo zei hij in een speech bij de acceptatie van de 'Jerusalem Prize for the Freedom of the Individual in Society'.

Academicus en Vertaler

Coetzee is niet alleen een gerenomeerd schrijver, hij is ook een bekend academicus en criticus. Ook is hij een vertaler van Nederlandse en Afrikaner literatuur.

Australië

In 2002 verhuisde Coetzee naar Australië. Sinds 2004 woont hij daar samen met zijn partner Dorothy Driver. Ze wonen in Adelaïde, South Australia. Daar werkt hij aan de plaatselijke universiteit. In 2003 won Coetzee de Nobelprijs voor Literatuur.

Bibliografie

 • 1974 Dusklands, Schemerlanden
 • 1977 In the heart of the country, In het hart van het land
 • 1980 Waiting for the Barbarians, Wachten op de Barbaren
 • 1983 Life and times of Michael K, Wereld en wandel van Michael K
 • 1986 Foe, Mr. Foe & Mrs. Barton
 • 1988 White writing: On the culture of letters in South Africa
 • 1990 Age of Iron, IJzertijd
 • 1992 Doubling the point
 • 1994 The master of Petersburg, De meester van Petersburg
 • 1996 Giving offense
 • 1998 Boyhood: Scenes from provincial life, Jongensjaren: scenes uit de provincie
 • 1999 The life of Animals, Dierenleven
 • 1999 Disgrace, In ongenade
 • 2001 Stranger shores: Literary Essays 1968-1999
 • 2002 Youth, Portret van een jongeman
 • 2003 Elizabeth Costello, Elizabeth Costello
 • 2003 Landscape with rowers: Poetry from the Netherlands
 • 2005 Slow man, Langzame man
© 2007 - 2019 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nadine GordimerNadine Gordimer is de eerste Zuid-Afrikaanse die een Nobelprijs voor Literatuur won. In haar werk heeft ze zich intensie…
Nobelprijs voor de vredeSinds 1901 wordt de Nobelprijs voor de vrede uitgereikt aan personen of organisaties die zich inzetten voor het behalen…
Doris Lessing, Schrijfster en Maatschappij-CriticaDoris Lessing is de winnares van de Nobelprijs voor Literatuur in 2007. Ze wordt inmiddels beschouwd als een van de groo…
Studeren in Zuid-AfrikaZuid-Afrika is een land met veel tegenstellingen zoals het verschil tussen armoede en rijkdom. In Zuid-Afrika zijn veel…
Nederlandse literatuurEr wordt een onderscheid gemaakt tussen literatuur en lectuur. Deze verschillen hebben vooral te maken met de schrijfsti…

Reageer op het artikel "John Maxwell (Michael) Coetzee"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Laatste update: 24-04-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Schrijf mee!