InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Biografie > Acteur: Robert de Niro

Acteur: Robert de Niro

Robert de Niro is een van de beste en belangrijkste acteurs van zijn tijd. Hij maakte furore met films als The Godfather, Taxi Driver, Cape Fear, Goodfellas, The Untouchables en Awakenings. De Niro wordt altijd geprezen voor zijn acteerprestaties en hij maakt gebruik van 'method acting', waarbij hij zich totaal inleeft en inwerkt in een rol.

Jonge Jaren

Robert de Niro werd geboren op 17 augustus 1943 in Greenwich Village, New York City. Zijn ouders waren allebei actief als kunstenaars, zijn moeder Virginia Holten Admiral schilderde en schreef daarnaast poëzie en zijn vader Robert de Niro Sr. schilderde en beeldhouwde. Toen De Niro drie was scheidden zijn ouders en hij groeide op bij zijn moeder in Greenwich Village en Little Italy, Manhatten. Op zijn tiende speelde De Niro de rol van de Cowardly Lion in The Wizard of Oz en was daarmee verkocht, hij wilde acteren. Hij verliet zijn middelbare school om zich op het acteren te richten en nam lessen bij het Stella Adler Conservatory en bij Lee Strasberg's Actors Studio.

The Godfather

Zijn eerste film was The Wedding Party in 1963, hoewel de film pas in 1969 in de bioscopen kwam. De Niro werkte hier samen met Brian de Palma. Zijn eerste echte succes kwam met Bang the Drum Slowly in 1973. In datzelfde jaar werkte hij voor het eerst samen met Martin Scorsese, een samenwerking die nog vaak succesvol zou zijn. Deze eerste film met Scorsese was Mean Streets, waarin Harvey Keitel zijn tegenspeler was. In 1974 kwam het grote succes voor De Niro, hij kreeg een rol in The Godfather ll. Francis Ford Copolla herinnerde zich De Niro van zijn audities voor de rollen van Sonny Corleone, Michael Corleone en Carlo Rizzi tijdens de audities voor The Godfather l. De Niro won met zijn rol van Vito Corleone een Oscar voor Best Supporting Actor. Marlon Brandon had de rol van de oudere Vito Corleone gespeeld in The Godfather l en daarmee ook een Oscar gewonnen, waarmee de twee de enige acteurs zijn die voor de rol van dezelfde persoon allebei een Oscar hebben gewonnen.

Martin Scorsese

Een jaar na zijn optreden in The Godfather speelde De Niro de rol van Travis Bickle in Taxi Driver van Martin Scorsese. Dit was de rol die van De Niro een grote filmster maakte. Deze rol leverde De Niro zijn eerste Oscar-nominatie als Best Actor op. De samenwerking tussen De Niro en Scorsese was voortdurend succesvol, ze werkten samen in films als New York, New York, Raging Bull, The King of Comedy, Goodfellas, Cape Fear en Casino.

Afwisseling

In 1976 speelde De Niro opnieuw een belangrijke rol in Novecento, een kijkje in het Italië van voor de Tweede Wereldoorlog, geregisseerd door Bernardo Bertolucci. In 1978 speelde hij een succesvolle hoofdrol in The Deer Hunter. De Niro besloot om andere wegen in te slaan, omdat hij niet bekend wilde worden als de acteur die altijd in maffia-gerelateerde films speelde en koos voor rollen in meer komische films zoals Midnight Run (1988) en Meet the Parents (2000). In 1995 speelde De Niro in de politiefilm Heat, samen met zijn goede vriend Al Pacino, met wie hij vaak vergeleken wordt, ook omdat beide vaak spelen in maffia-gerelateerde films. Dit was echter de eerste keer dat beide samen scenes in een film speelde, hoewel ze al eerder samen in The Godfather ll hadden gespeeld. In Righteous Kill (2000) speelde De Niro opnieuw samen met Pacino. In 2012 kreeg De Niro opnieuw een Oscar-nominatie voor Best Supporting Actor voor zijn rol in Silver Linings Playbook.

Method Acting & Regisseur

Voor zijn acteren maakt De Niro gebruik van 'method acting', waarbij hij zich helemaal inleeft en inwerkt in zijn rol. Voor zijn rol in Taxi Driver bijvoorbeeld, werkte hij een aantal weken als taxichauffeur. Voor zijn rol in The Untouchables als Al Capone, zorgde hij dat hij sterk aankwam en hij leerde saxofoon spelen voor zijn rol in New York, New York. Inmiddels heeft De Niro ook twee films geregisseerd. De eerste film was A Bronx Tale in 1993, het autobiografische verhaal van Chazz Palminteri, over diens jeugd in de Bronx. Pas in 2006 volgde een nieuwe film The Good Shepherd, over de origine van de CIA.

Privéleven

De Niro trouwde in 1976 met Diaphne Abbott, met wie hij een zoon kreeg, Raphael. Ook adopteerde hij de dochter van Abbott, Drena. De Niro scheidde van Abbott in 1988. Met Toukie Smith, met wie De Niro lang samenwoonde kreeg hij een tweeling, via een draagmoeder. Twee jongens: Julian en Aaron. In 1997 trouwde De Niro met Grace Hightower met wie hij zoon Eliott kreeg. In 2011 kreeg het echtpaar een dochter, Helen Grace. In 2006 kreeg De Niro het Italiaanse burgerschap, vanwege zijn verdiensten voor Italië in de film. De Niro staat bekend als Democraat en heeft gelobbyd voor de presidentschappen van Al Gore, John Kerry en Barrack Obama.

Lees verder

© 2013 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hollywoodzoon Robert de NiroHollywoodzoon Robert de NiroRobert de Niro is een van die magneten van het witte doek. Zijn karakteristieke hoofd, zijn spel en wat hij uiteindelijk…
De Oscarwinnaars 1990De Oscarwinnaars 1990De Academy Awards van het jaar 1990. De beste films van dit jaar waren Dances with wolves, The godfather part III, Goodf…
Speelfilm Cape FearrecensieSpeelfilm Cape FearDe speelfilm Cape Fear dateert uit 1991 en is geregisseerd door de bekende filmmaker Martin Scorsese. Het betreft een re…
De meesterwerken van acteur Al PacinoDe meesterwerken van acteur Al PacinoAl Pacino is niet van het witte doek te denken en vele meesterwerken heeft hij m.n. als acteur op zijn naam weten te zet…
Hollywoodsterren met Nederlandse rootsWelke Hollywoodsterren hebben eigenlijk een Nederlandse achtergrond? Angelina Jolie, Kim Kardashian en Robert De Niro zi…
Bronnen en referenties
  • www.imdb.com
  • En.wikipedia.org/wiki/Robert_de_Niro

Reageer op het artikel "Acteur: Robert de Niro"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Laatste update: 16-05-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Special: Acteurs
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!