InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Biografie > Actrice: Reese Witherspoon

Actrice: Reese Witherspoon

Reese Witherspoon werd bekend met de comedy Legally Blonde en werd vervolgens wereldberoemd met haar rol in Walk the Line, waarmee ze een Oscar verdiende. Witherspoon is een sprankelende persoonlijkheid op het witte doek en hoewel ze gespeeld heeft in diverse flops, wordt haar optreden vrijwel altijd geroemd door de critici.

Jonge Jaren

Laura Jeanne Reese Witherspoon werd geboren op 22 maart 1976 in New Orleans, Louisiana. Haar moeder was kinderarts en haar vader was KNO-arts in het leger en daarom bracht Witherspoon de eerste vier jaar van haar leven door in Wiesbaden, Duitsland. Hierna keerde het gezin terug naar de Verenigde Staten, naar Nashville, Tennessee. Op haar zevende begon Witherspoon op te treden in reclamespotjes en dit was reden om acteerlessen te nemen. Op haar elfde werd ze eerste in de Ten State Talent Fair. In 1990 speelde ze haar eerste serieuze rol in The Man in the Moon. Rollen in Jack the Bear en A far Off Place volgden. In 1994 maakte ze haar high school af en besloot Engels te gaan studeren aan de Stanford University. Maar toen ze aanbiedingen kreeg voor twee films, besloot ze haar studie af te breken.

Legally Blonde

Witherspoon speelde met Mark Wahlberg in Fear en met Kiefer Sutherland in Freeway, allebei in 1993. Dit was het opstapje dat Witherspoon nodig had om meer bekendheid te krijgen en ze kreeg al snel diverse aanbiedingen en speelde in Pleasantville, Elections en Cruel Intentions. De doorbraak kwam met Legally Blonde (2001), een comedy waarin ze de rol van Elle Woods speelde. Hierna volgde Sweet Home Alabama, een film die slechte kritieken kreeg, maar die financieel zeer succesvol was. Witherspoon speelde opnieuw Elle Woods in Legally Blonde 2: Red, White & Blonde. Ook deze film kreeg slechte kritieken, hoewel het acteerwerk van Witherspoon werd geprezen. Vanity Fair (2004) was zeer succesvol, met Witherspoon in de rol van Becky Sharp. Witherspoon was zwanger tijdens de opnames, wat door kleding goed verhuld werd.

Oscar

In Walk the Line speelt Witherspoon de rol van June Carter Cash, de tweede vrouw van Johnny Cash en deze vertolking leverde haar goede kritieken en diverse prijzen op, waaronder een Oscar als Best Actress. Witherspoon zong in de film en dit was een totaal nieuwe ervaring voor haar, ze had nooit eerder professioneel gezongen. De film zorgde ervoor dat Witherspoon een van de best-betaalde actrices van het moment werd. Na de Oscar maakte Witherspoon een aantal films die niet goed werden ontvangen en vervolgens verdween ze voor een tijdje van het scherm. Witherspoon verklaarde dit door te zeggen dat er weinig geschikte films zijn voor 34-jarige vrouwen.

Love Triangles

Witherspoon keerde in 2010 echter terug op het scherm en speelde drie films waarin het draait om een vrouw die relaties met twee mannen heeft: How Do You Know (2010), Water for Elephants (2011) en This Means a War (2012). Water for Elephants kreeg gemengde kritieken, maar was relatief succesvol in de bioscopen, de andere twee films flopten. Hierna speelde Witherspoon in nog een aantal films, zoals Mud en The Devil's Knot. Andere projecten staan gepland, waaronder een film aan de hand van het bekende zelfhelp-boek Mannen komen van Mars, Vrouwen van Venus.

Privéleven

In 1999 trouwde Witherspoon met de acteur Ryan Philippe, met wie ze twee kinderen kreeg: Ava Elizabeth en Deacon Reese. In 2007 scheidde het echtpaar, waarna Witherspoon een relatie had met Jake Gyllenhaal. In 2011 trouwde Witherspoon met Jim Toth, die voor het agentschap werkte dat Witherspoon representeert. In 2012 kreeg het paar een zoon Tennessee James.

Lees verder

© 2013 - 2019 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 2005De Oscarwinnaars 2005De Academy Awards van het jaar 2005. De beste films van dit jaar waren King kong, Walk the line, Crash, Brokeback mounta…
Hollywood beautygeheimenOntdek de beautygeheimen van Hollywood actrices als Demi Moore, Reese Witherspoon, Catherine Zeta-Jones, Jessica Alba, e…
recensieFilmrecensie: Walk The LineWalk The Line is een biopic over Johnny Cash uit 2005 met Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon in de hoofdrollen. De fil…
TV-serie: Big Little LiesTV-serie: Big Little LiesIn de Amerikaanse miniserie Big Little Lies lijken drie moeders een perfect leven te leiden. Ze hebben succesvolle echtg…
Hollywood beautysecrets - VermagerenHeb je zin om minimum 5 tot 10 kilo te vermageren op slechts enkele weken tijd, maar weet je niet hoe? Wil je slank en f…
Bronnen en referenties
  • www.imbd.com
  • En.wikipedia/wiki/reese_witherspoon

Reageer op het artikel "Actrice: Reese Witherspoon"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Laatste update: 16-05-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Special: Actrices
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!