InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Biografie > Bart van Loo: Vlaamse francofiel

Bart van Loo: Vlaamse francofiel

Aan de tafel van DWDD leert Nederland Bart van Loo kennen. Vol passie vertelt hij over de Franse chanson en laat hij iedereen zachtjes mee neuriën op nostalgische liedjes van France Gall, tot Jacques Brel. In zijn theatershow, Une belle histoire, begeleid door de band Eddy & les Vedettes, vertelt hij de geschiedenis van Frankrijk aan de hand van beroemde en minder bekende chansons. ”Deze uit de zonnige ondergronden van de Vlaamse Kempen opgeschoten jongeman tracht sinds enige jaren haar godsvrucht en vermogen de Franse cultuur telkens weer langs andere sluipwegen te benaderen” - Bart van Loo

Bart van Loo’s liefde voor Frankrijk

Met een bravoure van ongeremde passie neemt Bart van Loo als een sterk verbale humorvolle wervelwind iedereen mee in zijn liefde voor de Franse chanson. Voor je het goed en wel beseft zing je Comme d’Habitude in plaats van I Did it My Way.

Hoe het begon

Na zijn studie Romaanse filologie en daarna docent Frans te zijn geweest publiceert hij zijn debuut Parijs retour. Literaire reisgids voor Frankrijk. Zijn naam als auteur is snel gemaakt. De reis door Frankrijk aan de hand van grote Franse literaire schrijvers als Victor Hugo en Honoré de Balzac krijgt al gauw een vervolg om op een geheel andere wijze Frankrijk te ontdekken: Als kok in Frankrijk. Literaire recepten en culinaire verhalen. In 2010 verschijnt zijn boek O vermiljoenen spleet! Seks, erotiek en literatuur. In 2011 bundelde uitgeverij De Bezige Bij deze 3 boeken met de titel Reizen – Eten – Vrijen. De Frankrijktrilogie. In datzelfde jaar verscheen zijn nieuwste werk Elsschot, Antwerpen en Coraline.

De Franse chanson kreeg in 2011 ook een literaire plek onder zijn naam met de titel Een gezongen geschiedenis van Frankrijk. Dit leidde tot onder meer een radioprogramma, een aantal door hem samengestelde dubbel cd’s, een plek in het Vlaamse programma De Laatste Show en in Nederland een maandelijks moment waarin hij een mini college gaf over het Franse Chanson in De Wereld Draait Door. Dit was zo’n succes dat een theatershow bijna een logisch gevolg leek. April 2014 was de première van zijn Une belle histoire, samen met Eddy en les Vedettes, een feit.

Zijn boeken
 • Parijs retour. Literaire reisgids voor Frankrijk (2006)
 • Als kok in Frankrijk. Literaire recepten en culinaire verhalen (2008)
 • O vermiljoenen spleet! Seks, erotiek en literatuur (2010)
 • Elsschot, Antwerpen en Coraline (2010)
 • De Frankrijktrilogie (2011, bundeling van Parijs retour, Als kok in Frankrijk en O vermiljoenen spleet!)
 • Chanson. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk (2011)
 • Bleu Blanc Rouge. Reis door Frankrijk in 80 vragen (2012)
 • Chanson illustrée (2012)
 • Napoleon: De Schaduw van de Revolutie(2014)

Zijn theatershows

 • Oot kwisien literair (2009, samen met Vitalski)
 • Chanson. Une belle histoire (2014, samen met Eddy et les Vedettes)

Het theater in met Chanson. Une belle histoire

”We nodigen u uit voor een avond zingend flaneren over de Parijse Pont Neuf om zo via Karel de Grote bij France Gall uit te komen. Die leidt op haar beurt naar Claude François, maar ook naar Lodewijk XIV en Charles Aznavour. Van Alexandrie Alexandra over Route Nationale 7 tot La Bohème. En natuurlijk zingen we allemaal mee met Michel Fugain.”

De theatervoorstelling van ”We nodigen u uit voor een avond zingend flaner ging van start in april 2014. Een meer dan belle voorstelling. Struinend door de Franse geschiedenis met een humorvolle, enerverende en emotionele muzikale twist waan je je op een zwoele zilte avond midden in Parijs volledig in vervoering geraakt door Edith Piaff en de laatste snik van Jacques Brel. Verhalen bekend en minder bekend, het op w.c. papier geschreven La Mer van Charles Trenet. Wat als hij toch in de trein net de andere kant op had gekeken? Champs Elysée oorspronkelijk een Engels liedje? Romantiek, triest en luchtig, Bart van Loo boeit; Eddy et les Vedettes maken de avond compleet.

Eddy et les Vedettes
De band Eddy et les Vedettes zingt de Franse vedetten, van Adamo tot Françoise Hardy en Michel Fugain. Ze laten Franse klassiekers herleven. Het was dan ook niet verwonderlijk dat zij en Bart van Loo elkaar al spoedig vonden.

De band bestaat uit:
 • Frank Mercelis (zanger)
 • Geert Hellings
 • Frank Vanweddingen
 • Seba Thomé, en
 • Jeroen Tilkin

Naast de theatervoorstelling van Bart van Loo, is Frank Mercelis tegelijk bezig om een volledig Nederlandstalige CD uit te brengen met zelf geschreven teksten. Daarnaast is Frank Mercelis acteur en ook stemacteur. Zo was hij een stem in de Vlaamse versie van onder andere de films Kung Fu Panda en Le Petit Prince. En over stemmen gesproken, hij kondigt ook sportwedstrijden aan bij Proximus TV.
© 2014 - 2019 Caltha, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop vliegen naar Italië met Belle AirGoedkoop vliegen naar Italië met Belle AirWanneer je erover denkt om vanuit België op vakantie te gaan naar Italië, Albanië, Kosovo, Turkije, Egypte of Kroatië, e…
Bart Veldkamp: de schaatsbelgBart Veldkamp, ook wel bekend als de schaatsbelg, is een schaatser van Nederlandse afkomst die in 1996 besloot om voor B…
Bronnen en referenties
 • http://www.bartvanloo.info
 • Eddyetlesvedettes.be

Reageer op het artikel "Bart van Loo: Vlaamse francofiel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Caltha
Laatste update: 31-08-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!