Biografie Veronica Roth

Als schrijfster van Divergent, Insurgent en Allegiant (Inwijding, Opstand en Samensmelting) is Veronica Roth op dit moment een van de meest toonaangevende schrijfsters onder de jeugd. De boeken dwingen de lezers om door te lezen en zetten de jongeren aan het denken. Hoeveel jongeren zouden er niet in een van de vijf facties willen leven die Roth tot stand heeft gebracht?

Veronica Roth

Veronica Anne Roth is geboren op 18 augustus 1988 in New York City en is voornamelijk opgegroeid in Barrington. Toen ze naar de Northwestern University is gegaan is ze meteen verhuisd naar Chicago waar ze samen met haar echtgenoot woont.
Haar ouders zijn van elkaar gescheiden toen Veronica vijf jaar oud was. Haar vader zag ze na de scheiding nog weinig en haar moeder heeft haar samen met haar broer en zus opgevoed.
Haar moeder, Barbara Ross, is een kunstenares die in Barrington is blijven wonen en is hertrouwd met Frank Ross.
Roth laat in interviews weinig tot niets los over haar biologische vader, maar met haar stiefvader heeft ze een goede band.

Op de middelbare school is Veronica Roth in aanraking gekomen met de Christelijke religie en is sindsdien een vrome Christen. Dit schemert ook licht door in haar boeken, waarin er ook verwijzingen naar God worden gemaakt.

Na de middelbare school heeft Roth een jaar psychologie aan het Carleton College gestudeerd, waar ze ondermeer in aanraking kwam met 'Exposure Theory' die haar inspiratie heeft gegeven voor divergent. Na dit eerste jaar is ze overgestapt naar de Northwestern University om Creative Writing te gaan studeren. In het laatste jaar van de Nothwestern University is ze begonnen aan het manusscript van Divergent maar durfde dit aan niemand te laten zien omdat ze bang was dat het niet goed genoeg was. Uiteindelijk heeft ze het toch openbaar gemaakt en is het manusscript opgepakt door HarperCollins, die er meteen een trilogie van wilde maken.

Het debuut van Roth is Divergent (het eerste deel van de Divergent Trilogy) wat in 2011 uitkwam.

De 'Divergent' Trilogie

De 'Divergent' Trilogie is in de eerste plaats ontstaan door Roth's eigen gevecht tegen haar angsten. Om deze reden is ze namelijk psychologie gaan studeren en heeft hierdoor kennis gemaakt met de Exposure Theory (het steeds aanwakkeren van iemands reactie op een bepaalde fobie en zo uiteindelijk een gezondere reactie te kunnen laten ontstaan) wat heeft geleid tot inspiratie voor Divergent. Dit zie je terug in de 'fearlandscapes' waar de nieuwe leden van onverschrokkenheid vaker doorheen moeten gaan en het serum wat ervoor zorgt dat je je angsten in je onderbewuste beleefd en hier pas uit kan komen als je jezelf weet te kalmeren of een oplossing vind om de angst aan de kant te zetten.

De trilogie speelt zich af in een futuristisch Chicago, waar de wereld verdeeld is in vijf facties:
 • Dauntless - Onverschrokkenheid
 • Abnegation - Zelfverloochening
 • Candor - Eerlijkheid
 • Amity - Vriendschappelijkheid
 • Erudite - Eruditie

Er zijn geboren factieleden en factietranfers, waarvan Beatrice Prior (Tris) er een van is. Tris is een Divergent, wat inhoudt dat zij aanleg heeft voor meerdere facties maar door de Eruditie word dit gezien als gevaarlijk en als een 'onbestuurbaar projectiel'. Hierdoor treft ze vele problemen maar het heeft ook voordelen, waardoor juist zij uiteindelijk weet te zorgen voor een vrede.

De filmrechten van de trilogie zijn gekocht door Summit Entertainment, Het eerste deel van de trilogie is verfilmd in 2013. Deel twee (Insurgent) zal uit moeten komen in 2015, en deel drie (Allegiant) word in twee delen verfilmd die opeenvolgend in 2016 en 2017 worden verwacht.

Prijzen

In 2011 won Veronica Roth de Goodreads Favorite Book en in 2012 de Goodreads Best Young Adult Fantasy & Science Fiction.

Boekenlijst

De Divergent-trilogie

 • Divergent (2011)
 • Insurgent (2012)
 • Allegiant (2013)

 • The World of Divergent: The Path to Allegiant (2013)
 • Four: A Divergent Story Collection (2014)

 • De Shards and Ashes-anthologie Hearken (2013)
© 2014 - 2020 Yvette001, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Insurgent van Veronica RothrecensieInsurgent van Veronica RothInsurgent is het tweede deel van de trilogie Divergent van Veronica Roth. Een grote oorlog lijkt het hele factiesysteem…
Allegiant van Veronica RothrecensieAllegiant van Veronica RothEen lach, een rode gloed op mijn wangen en een traan. Geen enkele auteur heeft me in drie boeken zoveel emoties laten be…
Allegiant (The Divergent-filmserie deel 3): filmrecensierecensieAllegiant (The Divergent-filmserie deel 3): filmrecensieDe 'Divergent'-films zijn gebaseerd op de romans van de Amerikaanse auteur Veronica Roth, geboren op 18 augustus 1988 in…
Inwijding (Divergent) Veronica RothrecensieInwijding (Divergent) Veronica RothIn de toekomst is Chicago opgedeeld in vijf verschillende facties. Elke factie hecht belang aan een bepaalde waarde: zel…

Schrijver Aldous HuxleyAldous Huxley was een schrijver, vooral bekend om zijn werken Brave New World en The Doors of Perception. Hiernaast heef…
Schrijfster Daphne du MaurierSchrijfster Daphne du MaurierDaphne du Maurier is voornamelijk bekend van haar bestseller Rebecca, maar ze heeft veel meer boeken geschreven. Veel va…
Bronnen en referenties
 • http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/features/i-dont-want-smut-on-the-page-divergent-author-veronica-roth-on-sex-and-teen-fiction-9035852.html
 • http://www.unieboekspectrum.nl/persoon/26277/Veronica-Roth/

Reageer op het artikel "Biografie Veronica Roth"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Isabelle, 02-03-2017 10:20 #1
Is ze getrouwd? Heeft ze kinderen?

Infoteur: Yvette001
Gepubliceerd: 19-08-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!