InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Biografie > Stephen Hawking, de professor met ALS

Stephen Hawking, de professor met ALS

Stephen Hawking, de professor met ALS Stephen Hawking werd geboren in Oxford, in Engeland, op 8 januari 1942. Hij is een beroemde natuurkundige, kosmoloog en wiskundige. Ondanks dat bij hem in 1963 de ziekte ALS werd gediagnosticeerd heeft hij sindsdien een grote verdienste op het gebied van natuurkundig onderzoek opgebouwd. Hij heeft tientallen onderscheidingen waaronder de hoogste Amerikaanse onderscheiding voor burgers.

Jeugd

Stephen Hawkings moeder (Isobel Hawking) was een van de eerste vrouwelijke studenten van Oxford University. Zijn vader, Frank Hawking die ook afstudeerde aan Oxford, was een een medisch onderzoeker, gespecialiseerd in tropische ziekten. Stephen was de eerste in het gezin. De Hawkings hadden op het moment van zijn geboorte niet veel geld en het politieke klimaat was niet goed. Vanwege bombardementen verhuisden zij van Londen naar Oxford.

ALS

Tijdens zijn studie, op zijn twintigste, merkte Hawking dat hij steeds onhandiger werd, onduidelijker was en dat hij zomaar omviel en tegen dingen aanliep. Kort daarna lag hij twee weken in het ziekenhuis waar de diagnose ALS werd gesteld. Dit is een ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen aantast totdat het lichaam helemaal is verlamd. Het denkvermogen wordt niet aangetast door de ziekte.

Levensverwachting

Gemiddeld heeft iemand met ALS nog drie tot vijf jaar. Twintig procent van de ALS patiënten leeft langer dan vijf jaar nadat de eerste klachten zijn ontstaan. Vijf procent leeft nog twintig jaar. Stephen Hawking hoort tot de laatste groep. Al meer dan vijftig jaar leeft hij met deze ziekte waarnaar hij zelf ook onderzoek heeft gedaan.

De diagnose en het feit dat hij te horen kreeg dat hij nog maar tweeënhalf jaar te leven had was schokkend. Maar toen hij nog in het ziekenhuis was en een kamer deelde met een jongen die leukemie had zag hij in dat zijn eigen situatie beter was. Kort nadat hij uit het ziekenhuis kwam droomde hij dat hij geëxecuteerd zou worden. Deze droom liet hem zich realiseren dat hij nog ergens voor wilde leven. Kort daarvoor had hij zijn toekomstige vrouw leren kennen, Jane Wilde, die talen studeerde.

Hawking's carrière

Ondanks zijn ziekte ging hij onderzoek doen bij het departement van toegepaste wiskunde in Cambridge. Hij trouwde met Jane Wilde en kreeg drie kinderen: Robert, Lucy en Timoty. Ze verhuisden naar een flat omdat hij met zijn rolstoel geen trappen meer op kon. Hij behaalde zijn doctoraat en kreeg een researchbeurs op Gonville en Caius. Enkele jaren later verliet hij dat instituut en ging werken bij het departement van toegepaste wiskunde en theoretische natuurkunde. Hij werd professor gravitationele natuurkunde en Lucasian professor in de wiskunde. Zijn vrouw Jane kon hem tot 1979 verzorgen, maar daarna was het nodig om een verpleegster in te huren.

Verslechtering ALS

In 1985 liep hij een longontsteking op waardoor er een hoop veranderde. Met machines moest hij in leven worden gehouden waarbij zijn stembanden doorgesneden werden. Zijn vrouw werd aangeraden om de life support uit te schakelen maar dat wilde Jane niet. Hierna kon Hawking alleen nog maar communiceren door zijn wenkbrauwen op de juiste momenten te bewegen als Jane letters aanwees.

Hij kreeg een computerprogramma waarmee hij kon communiceren middels het selecteren van woorden door zijn ogen te bewegen. Ook kreeg hij een spraakcomputer waardoor Hawking weer een stem had. Maar omdat de software uit Amerika kwam, klonk de Britse Hawking voortaan Amerikaans.

Scheidingen

In 1991 scheidde Hawking van zijn vrouw Jane en hertrouwde in 1995 met zijn verpleegster Elaine Mason. Dit was de ex-vrouw van David Mason die de eerste versie van Hawkings spraakcomputer ontwierp. Elf jaar later (in 2006) scheidde hij ook van haar. Sinds 2004 heeft Hawking 24 uur per dag verzorging nodig. Toch is hij nog steeds actief in de natuurkunde.

Zijn werk met ALS

Sommigen denken dat de ziekte ALS Hawking geholpen heeft de wetenschapper te worden die hij nu is. Zelf zegt hij dat hij voor de diagnose het leven maar saai vond en concentreerde hij zich niet op zijn studie. Hij zegt dat hij niets belangrijk genoeg vond om te doen. Maar toen hij zich realiseerde dat hij niet lang genoeg zou leven om zijn Ph. D te halen stortte hij zich op werk en onderzoek.

Ondanks dat Hawking in een rolstoel zit en gebruik maakt van een computer om te kunnen praten blijft hij zijn gezinsleven en zijn onderzoek combineren met een uitgebreid programma van reizen en openbare lezingen. Hij hoopt ooit nog de ruimte in te kunnen.

Hoe kan Hawking zo lang leven met ALS?

Waarschijnlijk niet omdat hij elke dag tot God bidt. Stephen Hawking is namelijk een atheïst. Zelf denkt Hawking dat zijn ziekte te wijten is aan het feit dat hij voedingsstoffen niet goed opneemt. Daarom neemt hij extra vitaminen- en mineralentabletten en vermijdt hij gluten, plantaardige olie en kant-en-klaar-voedsel.

Niet doorsnee

Hawking is niet een doorsnee ALS patiënt. De vorm van ALS die Hawking heeft zorgde ervoor dat hij al in het begin niet zo snel verslechterde als de meeste ALS patiënten. De Britse regering heeft hem op medisch gebied erg geholpen omdat hij zo’n briljante man is en zijn brein kan gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Hij krijgt 24 uur per dag zorg om te blijven leven. Hij wil dat zelf ook. De meeste ALS patiënten hebben niet zoveel zorg, als ze al op die manier in leven gehouden zouden willen worden. Tegenwoordig financiert Hawking zelf zijn zorg. Hij is zo beroemd dat allerlei bedrijven hem gratis dingen geven en dit als gratis reclame zien. Hij heeft een medisch team van veertig mensen dat met hem de wereld over reist.

Is er nog een andere reden waarom Hawking zo lang kan leven? Zou hij het boek van Christiane Beerlandt gelezen hebben, 'De Sleutel tot Zelf Bevrijding', waarin zij de psychologische oorsprong van ziekten beschrijft? Hierin stelt zij dat ALS patiënten onbewuste schuldgevoelens hebben waarbij zij het gevoel hebben dat zij een ‘straf’ uitzitten. Ze schrijft dat hun leven opgebouwd is op negatieve vooroordelen ten opzichte van zichzelf. Biograaf Kristine Larsen onderschrijft dat Hawking in Oxford de eerste tijd geïsoleerd en ongelukkig was. Beerlandt stelt verder dat patiënten zich moeten bevrijden uit het web van onbewuste leugens, en dat elk mens goedheid diep in zijn levenskern heeft. Zij zegt dat patiënten zich bewust moeten worden van hun eigen krachtcentrum en zelf hun leven in handen moeten nemen. Zelfdodende overtuigingen dienen bloot op tafel gelegd te worden en patiënten dienen bewust bevel te geven tot herstel van hun lichaam.

Zij schrijft nog meer aanbevelingen met betrekking tot ALS die niet alleen voor mensen gelden die gediagnosticeerd zijn met ALS maar ook voor mensen die de ziekte zouden kunnen krijgen vanwege hun overtuigingen.

The theory of everything

In 2014 kwam de film 'The theory of everything' uit. Deze film gaat over het leven van Stephen Hawking en is gebaseerd op de memoires van Jane, zijn ex-vrouw.

Volg Stephen Hawking

Stephen Hawking is te volgen op Facebook waar hij regelmatig nieuws, berichten en artikelen plaatst: Stephen Hawking op Facebook
© 2014 - 2017 Gway, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Stephen Hawking: de man die niet ouder dan 23 zou wordenStephen Hawking is voor veel mensen een begrip. De wetenschapper in de rolstoel die alleen maar kan communiceren met een…
Stephen Hawking en de afwezigheid van GodStephen Hawking en de afwezigheid van GodDe bewierookte Britse natuurkundige Stephen Hawking (1942) is bij het gewone publiek vooral bekend vanwege zijn ‘A Brief…
Ice Bucket Challenge: aandacht voor ALSIce Bucket Challenge: aandacht voor ALSSinds eind juli 2014 gaat de “Ice Bucket Challenge” als een lopend vuurtje door de social media. De challenge houdt in,…
Masters Snooker 2008 te Wembley ArenaThe Masters is het meest prestigieuze snookertoernooi ter wereld, waar de beste spelers strijden om de hoogste eer. Het…
Schrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Bronnen en referenties
  • http://www.als.nl
  • www.wikipedia.nl
  • www.answers.com
  • De Sleutel tot de Zelfbevrijding (Christiane Beerlandt)
  • www.biography.com
  • www.hawking.org.uk

Reageer op het artikel "Stephen Hawking, de professor met ALS"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Gway
Laatste update: 28-03-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!