Filmlegende Errol Flynn

Filmlegende Errol Flynn Het roemruchte hollywoodleven van de Australische filmlegende Errol Flynn. Amper 50 jaar geworden, laat hij een rijke historie en een kleurrijk leven achter. Met de opkomst, halverwege de jaren 30, van filmlegende Errol Flynn veerde de Amerikaanse filmindustrie weer op en met hem ontstond er een nieuwe held genaamd Errol Flynn.

Zijn jeugd

Errol Leslie Thomson Flynn werd geboren op 20 juni 1909 in Australie (Hobart). Zijn vader was een gerespecterd bioloog en het enige wat hij van zijn vader "meegenomen" heeft is zijn liefde voor de oceaan. Errol Flynn werd in Australië van diverse scholen gestuurd, een onhandelbare jongen in zijn jeugd en via Nieuw Guinea kwam hij begon 20 jaar in Engeland terecht en in 1933 had hij zijn eerste filmrol te pakken.

Hollywood en prive

In 1935 startte het sensationele begin van zijn Hollywood carrière met de film Captain Blood en het zou niet blijven bij deze ene piratenfilm. Tot op dit moment staat hij qua piratenpopulariteit nog steeds boven Johnny Depp. Totaal heeft hij, ondanks dat hij maar 50 jaar geworden is, in een 60-tal films een hoofdrol vervuld. Een van de filmvrouwen aan zijn zijde die vaak opdook was actrice Olivia de Havilland, maar liefst in 8 van zijn films, maar hij speelde o.a. ook met vrouwelijke filmlegende Bette Davis.

Zijn charismatische uiterlijk, zijn turbulente privé-leven en het feit dat hij vaak gecast werd voor heldenrollen maakt hem tot sekssymbool uit zijn tijd. Dit trok hij met het grootste gemak door naar zijn privé-leven, want hij stond bekend als womanizer en stevige drinker. Dit leverde hem nogal eens problemen op met de politie. In een later uitgebracht boek wordt hij ook als biseksueel neergezet en naast zijn 3 huwelijken (Lili Damita, Nora Eddington en Patrice Wymore) zou hij o.a een relatie gehad hebben met acteur Tyrone Power en een van de rijkste mensen ter wereld Howard Hughes. Dit alles nam zijn status als superster van zijn tijd niet weg, maar een Oscar heeft hij nooit in ontvangst mogen nemen.

Enkele van zijn bekendste films;
  • Captain Blood
  • The Charge of the Light Brigade
  • The Adventures of Robin Hood
  • Dodge City
  • The Sea Hawk
  • The Adventures of Don Juan

Zijn dood

Zijn gezondheid liet hem nogal eens in de steek, tuberculose, malaria en tenslotte een hartaanval maakte op 14 oktober 1959 in de Canadese stad Vancouver een einde aan zijn leven. Hij liet een rijke filmhistorie maar erg weinig geld na aan zijn 4 kinderen.

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Natasha Richardson, wie was zij?Natasha Richardson, wie was zij?De Britse actrice Natasha Richardson was de dochter van actrice Vanessa Regrave en de echtgenote van Ierse acteur Liam N…
Sinterklaas landelijke intocht: wie is die Sint Nicolaas?Sinterklaas landelijke intocht: wie is die Sint Nicolaas?Wie is toch die Sinterklaas op de landelijke intocht van Sint Nicolaas met zijn Zwarte Pieten en hun andersgekleurde col…
VSCD Toneelprijzen 2019: de genomineerden en de winnaarsVSCD Toneelprijzen 2019: de genomineerden en de winnaarsDe VSCD Toneelprijzen zijn een eerbetoon aan de acteurs en actrices die op de podia van de Nederlandse theaters en schou…
De dood van Diana, tien jaar na het ongelukDe dood van Diana, tien jaar na het ongeluk31 augustus 1997 verongelukte prinses Diana in Parijs. Het hoofdstuk rond de dood van de people’s princess, zoals ex-pre…

Agatha Christie, Grand Dame of MysteryAgatha Christie, Grand Dame of MysterySchrijfster Agatha Christie is een van grotere schrijvers en is m.n. bekend om haar detectiveromans. Wie is deze vrouw?
Markies de SadeMarkies de SadeMarkies de Sade was een Franse Aristocraat en schrijver van vele pornografische verhalen die verboden zijn. Het woord sa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay

Reageer op het artikel "Filmlegende Errol Flynn"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: Mei 2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!