InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Biografie > Het leven en het werk van Herman de Coninck

Het leven en het werk van Herman de Coninck

Poëzie wordt vaak door veel mensen gezien als iets onbegrijpelijks. Dichters en dichteressen gebruiken vaak moeilijke woorden, beeldspraak en verschillende soorten rijm. Dit maakt het lezen van deze gedichten niet altijd even makkelijk, en hierdoor haakt de gemiddelde lezer vaak snel af. Hoe het ook anders kan, bewijst Herman de Coninck. Herman de Coninck werd geboren in 1944 en bracht al op vijfentwintigjarige leeftijd zijn eerste dichtbundel uit, genaamd ‘De Lenige Liefde” (1969). In deze bun Dertien jaar lang is De Coninck redacteur geweest bij het tijdschrift ‘Humo’. Hij verzorgde hiervoor de sportinterviews. Hij stelde erg diepgaande vragen, wat helemaal nieuw was in die tijd. In 1983 wordt Herman de Coninck hoofdredacteur bij het tijdschrift ‘Nieuw Wereldtijdschrift’. Hiervoor schreef hij vooral artikelen over literatuur en journalistiek. Hij was erg betrokken bij het tijdschrift, dat bijna altijd wel in geldnood zat, en probeerde bijna alles om adverteerders aan te trekken. Engels was niet het sterkste punt van Herman de Coninck, maar dat weerhield hem er niet van om in een slecht Engels (ook wel ‘Nederengels’ genoemd) brieven te schrijven naar buitenlandse beroemdheden om hen te vragen of ze mee wilden werken aan een artikel van Nieuw Wereldtijdschrift.

In 1971 overlijdt An, de vrouw van De Coninck. Ze komt om bij een tragisch auto-ongeluk waarbij hun zoon Tomas uit de auto gered moet worden. Het hart van Herman de Coninck breekt en hij gaat een erg zware en moeilijke periode door. Hij probeert zijn emoties te verbergen door te spelen met taal, en weer volgt er een prachtige dichtbundel. Hierover schreef hij:

“Verliezen lukte beter: daar heb ik ternauwernood
Één dichtbundel over gedaan. Ik won
De Prijs van de Vlaamse Provinciën met jouw dood.”

Later ontmoet Herman de Coninck een nieuwe vrouw, Lieve, en zij wordt zijn tweede vrouw. Samen krijgen ze een dochter, Laura, een meisje van wie De Coninck onvoorwaardelijk en oneindig veel van gaat houden. Helaas loopt het huwelijk tussen de dichter en Lieve stuk en er volgt een pijnlijke scheiding. De Coninck is kapot van verdriet en lijkt een soort van identiteitscrisis te hebben, hij is zichzelf kwijt. Wat het niet makkelijker maakt, is dat hij door de scheiding zijn dochter minder vaak kan zien. Later ontmoet de Coninck de derde vrouw in zijn leven, Kristien. Zij maakt hem weer gelukkiger en een tijd lijkt het beter met hem te gaan. Over de relatie met zijn dochter en ex-vrouw schrijft hij dan:

“Het liefste wat ik heb is elf geworden.
Feestje. Daarna ging het liefste wat ik heb
Naar huis met het liefste wat ik had.
Het kleine meisje met het grote.
Ik met mezelf. Zo vrolijk.

Want het is goed om ooit
Iets te hebben gehad.
Het is beter dan nooit
Iets te hebben gehad.”

Andere geliefde onderwerpen van Herman de Coninck om over te schrijven zijn: De periode van verliefdheid tussen hem en An; de verwekking en geboorte van zijn zoon Tomas; liefdevolle blikken op het verleden; zijn liefde voor alle drie van zijn vrouwen; de enorme liefde voor zijn dochter Laura; hoop voor een mooie toekomst; en een enkele keer komt er een gedicht vol humor voorbij. Hieronder geef ik u enkele voorbeelden van gedichten, zodat u deze onderwerpen samen met het eenvoudige taalgebruik zelf terug kunt zien:

“Vijfjarenplan
Ik houd van jou. Hou jij van wat niet kan.
Hou jij van je capaciteiten, ik van je gebreken.
Jij van je trots, en ik hoe die zacht kan breken
In mijn armen. Jij van je moed. Ik van je zwakte nu en dan

Hou jij van de toekomst. Ik van wat voorbij is gegaan.
Hou jij van de honderd levens die je wilde leven.
Ik hou van dat ene dat is overgebleven
En van hoe je daarom zo ver weg kunt zijn dicht tegen me aan.

Ik houd van wat is. Jij van wat zou.
Hou jij van mij. Ik hou van jou.”

“Wraak
Ik sta geregistreerd. Geboorte, plaats, tijd.
Ik sta voor zowat één kilo papier:
Geboorteakte militie, verhuizen van daar naar hier,
Politieke sympathieën, vakbondsaangehorigheid.

Daarom ben ik op zoek naar een plek op de
Grens van drie naties.
Daar wil ik dan sterven.
Want ik wil op mijn dood op z’n minst het
Plezier bederven
Van een stuk of twintig administraties.”

Herman de Coninck was een dichter in hart en nieren. Zelf noemde hij dit ‘leven en werken, schrijven en liefhebben’. De spanning tussen deze begrippen leverde hem prachtige gedichten als bovenstaande op, maar ze braken hem ook op. Hij kreeg er een gevoel van onmacht van. Toch wist hij steeds opnieuw iets prachtigs te laten ontstaan. Herman de Coninck wist grote dingen terug te brengen naar een miniatuur, terwijl hij schijnbaar onbelangrijke en kleine dingen (zoals het naar bed brengen van zijn kinderen) uitmeet naar iets enorm groots en belangrijks.

Herman de Coninck was een enorm gewaardeerde dichter. Hij wist poëzie op een begrijpbare en herkenbare manier te brengen, waardoor hij al snel een publiekslieveling werd. Het schrijven was erg belangrijk voor hem, net als zijn gezin. Twee maal is zijn hart heel erg gebroken geweest en daar heeft hij moeilijke tijden door gekend. Gelukkig was er altijd zijn dochter Laura die hem geluk kon geven, De Coninck was echt een gevoelsmens. Hij schrijft veel over alledaagse dingen die hem zijn overkomen en dit maakt zijn werk aantrekkelijk voor de normale mens.
© 2008 - 2017 Annemijntje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gedichtendag in Nederland en VlaanderenJaarlijks wordt in Nederland en Vlaanderen op de laatste donderdag van januari Gedichtendag gevierd. Op deze dag worden…
Vriendschapskoek HermanDe basis is het deeg dat je krijgt van een vriend(in) ( een zogenaamde zuurdesemketting). Met een beetje goede zorg (op…
De befaamde Herman CakeEen Herman. Hij is al jaren bekend en komt volgens zeggen, oorspronkelijk uit Amerika, alwaar de Amisch hem al maakten u…
A. Roland Holst, Prins der Nederlandse DichtersRoland Holst was een Nederlands dichter, bijgenaamd de "Prins der Nederlandse dichters". Zijn omvangrijke oeuvre wordt g…
Gedichten: Elfjes dichten: poëtisch en speels als de elfjesGedichten: Elfjes dichten: poëtisch en speels als de elfjesGedichten maken, poëzie schrijven, het wordt al gauw gezien als iets literairs: moeilijk en alleen weggelegd voor dichte…

Reageer op het artikel "Het leven en het werk van Herman de Coninck"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Annemijntje
Gepubliceerd: 09-06-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Schrijf mee!