Gandhi, een bijzonder man

Gandhi, een bijzonder man Iedereen kent Mahatma Gandhi wel, maar wat heeft zijn invloed opgeleverd en wie was deze man eigenlijk?

Algemeen

Mohandas Karamchand Gandhi werd op 2 oktober 1869 geboren in Porbandar. Hij is een van grondleggers van het huidige India. Zijn bijnamen waren (vertaald) “grote ziel” en “vader” en hij stond voor actieve geweldloosheid. De actieve geweldloosheid vindt zijn oorsprong in het geloof van zijn moeder (Ahisma, niet pijn doen aan alle wezens).
Als hij 13 jaar is wordt hij uitgehuwelijkt aan Kasturba Makharji.

Studie en Zuid Afrika

Gandhi ging als middelmatige student op 19 jarige leeftijd rechten studeren in Engeland (University College London) en vertrok daarna naar Zuid Afrika. Hij werd in eerste instantie als uitschot behandeld en dit heeft zijn kijk op de wereld gewijzigd. Hier vervulde hij een voortrekkersrol voor de Indiase bevolking en in 1894 werd hij medeoprichter van de Natal Indian Congress. 2 jaar later keerde hij, om zijn gezin te zien, terug naar India. In 1897 keerde hij terug naar Zuid Afrika en men probeerde hem bij zijn terugkomst bijna te lynchen.

In 1906 begon zijn “vreedzaam” plan. Hij wilde verzet maar niet met geweld. In de 7 jaar die hierop zouden volgen gebeurde er veel zonder geweld en langzaam maar zeker begon hij respect af te dwingen.

Terug naar India

Bij zijn terugkeer stapte hij direct in de politiek aldaar. Gopal Krishna Gokhale maakte hem bekend in deze wereld. In 1918 werd Gandhi gearresteerd omdat hij opriep tot burgerlijke ongehoorzaamheid (de boeren werden gedwongen Indigo te verbouwen). Na zijn vrijlating leidde hij de proteststaking en hier begon zijn leidersrol.

In 1920 werd hij voorzitter van All India Home Rule League en een jaar later voorzitter van de Congrespartij. Hij bouwde zijn geweldloze platform succesvol uit. Hij wilde geen kleding meer uit Engeland (Britse bezetting) en iedereen moest zelf aan de slag gaan. In 1922 ging de opstand mis (geweld gebruikt). Gandhi werd gearresteerd en veroordeeld, maar vroegtijdig vrijgelaten.

Zoutmars naar Dandi

In 1930 startte Gandhi de tegenstand over belasting op zout en begint de beroemde Zoutmars naar Dandi. Een 400 kilmoter tocht naar de oceaan die succesvol werd.

In 1932 werd Gandhi opnieuw gearresteerd, om de regering tot andere gedachten te dwingen ging hij in hongerstaking.

2e wereldoorlog

India nam niet deel aan de oorlog, dit omdat het democratische principe in India zelf genegeerd werd. India zou, zo gaf Gandhi Engeland mee, alleen deelnemen als India zelf democratie zou krijgen. De Engelse waren woedend en de rol van Gandhi werd steeds nadrukkelijker. In 1942 arresteerde de Engelse hem. In deze periode overleed zijn vrouw en hij werd voor het einde van de oorlog weer in vrijheid gesteld. Zijn gezondheid was erg zwak.

Vrijheid

In 1946 kreeg hij voor het eerst geen steun van het congres. Hij ging nl. niet akkoord met de voorstellen van de Engelse regering, maar het congres nam zijn standpunt niet over. Na ruim overleg gaf Gandhi zijn akkoord om het land te verdelen (moslims en hindoes). De opsplitsing resulteerde naast het huidige India in Pakistan en Bangladesh.

Dood

Op 30 januari 1948 werd hij, onderweg naar een gebedsdienst, doodgeschoten in New Delhi. Nathuram Godse was de dader en een radicale Hindoe. Hij werd een jaar later gexecuteerd. Zijn laatste woorden “ He Ram!” wat “ Oh god” betekent staat op zijn graf. Deze man heeft op vreedzame wijze een basis gelegd voor de huidige natie. Een land waar tegenwoordig rekening mee gehouden moet worden!

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eerste Vrouwelijke Premier van India: Indira GandhiIndira Ghandi is een van de bekendste vrouwen uit de twintigste eeuw en een controversiële figuur. Ze was minister-presi…
Kastenstelsel en marktfundamentalisme fnuikend voor armoedeKastenstelsel en marktfundamentalisme fnuikend voor armoedeDe film Slumdog Millionaire ontlokte iemand de opmerking: Misschien trekt dit toeristen naar de sloppenwijken en verdien…
Bezienswaardigheden India: Bombay en Midden-IndiaBezienswaardigheden India: Bombay en Midden-IndiaIndia, een land met vele bezienswaardigheden. De verschillende religies, waaronder het Hindoeïsme, Boeddhisme en het Sik…
Gandhi: Een Moderne HeldGandhi: Een Moderne HeldGandhi is een van de meest spraakmakende figuren uit de geschiedenis. De kleine, fijn gebouwde man die met zijn geweldlo…

Draken - Een symbool in elke cultuur ter wereldOveral ter wereld zijn mythes en volksverhalen bekend over draken. Wat is er van waar? Elke religie had wel zijn eigen b…
Wie was Victor Hugo?Wie was Victor Hugo?Victor Hugo kennen velen als schrijven en dan m.n Les Miserables en nog alleen maar omdat het als musical wereldwijd een…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Gandhi, een bijzonder man"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 09-08-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Special: Inspirerende mensen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!