De horror van Stephen King

De horror van Stephen King Horror, je vindt het prachtig of helemaal niets. Zo gaat het meestal en dus ook met schrijver Stephen King. Wie is die man die beroemd is geworden met dit genre, vele klassiekers op zijn naam heeft staan en zijn regelmatig opduikt in bestseller lijsten.

Algemeen

Stephen Edwin King werd geboren in Portland op 21 september 1947 als zoon van Donald King en Nellie Ruth Pillsbury-King. Vader Donald is al op jonge leeftijd uit beeld en Stephen en broer David worden door moeder Nellie opgevoed. Financieel gaat het ze niet voor de wind en ze verhuizen met enige regelmaat.

Op 13 jarige leeftijd komt hij bij zijn tante een doos met oude boeken tegen, veelal horror en sciencefiction boeken en het intrigeert hem enorm. In 1966 gaat hij studeren aan de Universiteit van Maine en is actief met het schrijven van columns in de schoolkrant. Op diezelfde universiteit ontmoet hij zijn latere en huidige vrouw Tabitha Spruce, ook schrijfster, met wie hij in 1971 trouwt. Ze krijgen 3 kinderen, Naomi Rachel, Joe Hill en Owen Phillip welke inmiddels allen volwassen zijn.

Start professionele carrière

Hij start zijn professionele carrière als leraar Engels op een school in Hempden. Rijk had hij het nog steeds niet en hij woonde met zijn gezin in een camper. Door het schrijven van korte verhalen kon hij zijn gezin maar net op de been houden. In deze periode ontstond ook zijn drankprobleem. Hier heeft hij ruim 10 jaar me geworsteld.

Carrie

In deze periode schreef hij het later beroemde Carrie, over een meisje met bovennatuurlijke krachten. Omdat hij het zelf een frustrerend verhaal vond gooide hij het weg. Zijn vrouw haalde hem toch over het af te maken en dit gebeurde. Het verhaal naar een bevriende uitgever gestuurd en zeer onverwacht kreeg hij een aanbod en een voorschot. De start van, wat later zou blijken, een succesvolle carrière.

Dronken

Omdat hij in die periode vaak dronken was kwam dit item ook terug in zijn boeken. Het bekende The Shining is daar een voorbeeld van. Vlak nadat The Tommyknockers gepubliceerd was greep zijn gezin en wat goede vrienden in. Ze confronteerde hem met zijn verslavingen, wat inmiddels verder ging dan alcohol. Cocaine, valium, sigaretten het kwam allemaal voorbij. Hij zocht hulp en rond 1980 was hij zijn verslavingen de baas.

Verhaallijnen

Inmiddels was zijn stijl duidelijk herkenbaar met onopvallende karakters die worden ondergedompeld in steeds toenemende beangstigende en huiveringwekkende situaties. Typisch is wel dat zijn karakters gelijke tred houden met zijn eigen situatie. Zijn alcohol, zijn armoe, met wat meer geld in de middenklasse behorend en tenslotte de welgestelde met veel geld. Dit heeft echter nooit effect gehad op de kwaliteit van zijn boeken.

Auto ongeluk

In 1999 wordt aangereden en meters ver de lucht in geslingerd. Hij overleefde het ternauwernood maar bleek van alles gebroken te hebben en na enkele operaties was hij weer redelijk ter been. Meer dan 40 minuten achter elkaar schrijven lukte hem echter niet meer, vanwege de pijnen, overgehouden van zijn ongeluk, op. Achtbaan, het eerste boek na zijn ongeluk, werd wel direct weer een succes. In een van zijn volgende boeken heeft hij wel weer een auto ongeluk verwerkt.

Stoppen?

In 2002 werd gepubliceerd dat King zou gaan stoppen met schrijven, maar dit bleek niet te kloppen. Wel heeft hij gas teruggenomen, maar publiceert nog steeds. In 2003 ontving hij de Lifetime Achievement Award een terechte onderscheiding.

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieDe zeven zonden van Poema Pocket (Gemakzucht)De zeven zonden is een unieke serie van uitgeverij Luithing Sijthof. De hoofdzonden zijn bekend uit de Katholieke kerk,…
recensieSchrijfboek: Stephen King Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Doctor Sleep; vervolgfilm op The ShiningDoctor Sleep; vervolgfilm op The ShiningDoctor Sleep is het vervolg op de bekende horrorfilm The Shining, beide films zijn gebaseerd op de gelijknamige boeken v…
Vormen van fictieVormen van fictieFictie gaat over prosa, wat kan gaan over romans (novels), korte verhalen en novellen. In tegenstelling tot non-fictie z…

Het leven van Mao ZedongEen samenvatting over het leven van Mao Zedong.Hij is verantwoordelijk voor de dood van miljoenen chinezen en had van 19…
Draken - Een symbool in elke cultuur ter wereldOveral ter wereld zijn mythes en volksverhalen bekend over draken. Wat is er van waar? Elke religie had wel zijn eigen b…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De horror van Stephen King"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 28-08-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Special: Filmmakers
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!