Toon Hermans, kleinkunst met een grote K!

Toon Hermans, kleinkunst met een grote K! Toon Hermans een groot kunstenaar die met weinig woorden, soms alleen mimiek, en een nietszeggend onderwerp de mensen deed lachen. Ook ontroerende momenten in gedicht of lied wist hij zo te draaien dat men met pijn in de buik van het lachen het theater verliet.

Zijn jeugd en aanvang carrière

Antoine Gerard Theodore Hermans werd op 17 december 1916 geboren in het Limburgse Sittard. Zijn jeugd kende vele tegenslagen en nadat zijn vaders bank failliet ging en deze stierf was het gezin straatarm. Zijn creatieve geest redde hem, want hij ging gedichten schrijven deden het goed bij een speelgoedwinkel en hij schreef vervolgens een revue. Deze deed het meer dan goed en bleek hij in staat om voor zijn moeder en broers financieel te kunnen verzorgen. De artiest was geboren.

Huwelijk en gezin

Hermans was getrouwd met Rietje en kwam met haar via Maastricht uiteindelijk in Amsterdam terecht. Ze was de liefde van zijn leven en dit was terug te vinden in liedjes en gedichten. Ze kreeg kanker en overleed in 1990 en hoewel hij tijdens haar ziekteproces nog wel eens een optreden moest afzeggen, had hij het erg zwaar na haar overlijden. Zijn nummers voor haar werden vol emotie gebracht. Toon Hermans en Rietje hadden drie zoons. Maurice is wellicht de meest bekende van het stel. Hij trad regelmatig op als figurant op in zijn shows en Hermans kreeg het regelmatig voor elkaar de spot met hem te drijven, maar nooit op een vervelende manier.

Onemanshow

Hermans werd inmiddels een naam in het carnavalscircuit en verloochende zijn afkomst niet. Maar in 1958 was hij op televisie met zijn eerste onemanshow. Van de een op de andere dag werd hij een bekendheid. Na dit oneman-debuut zou hij nog veel succesvolle onemanshows op zijn naam zetten.

Zijn poging om op Broadway een show van de grond te krijgen mislukte helaas en hij pakte de draad in Nederland weer als vanouds op.

Enkele bekende versjes en liedjes

 • Lief bijtje sprak de bij
 • Een Vriend
 • De man van Nazareth
 • Konijntjes
 • De Tuinman
 • Ballonnetje
 • Mien waar is m'n feestneus
 • Mediterrannée
 • Jacqueline
 • 24 rozen
 • Sien laat eens zien
 • Vader gaat op stap
 • Wat ruist er door het struikgewas
 • Lente me

Zijn laatste jaren

In 1996 trad hij voor het laatst op in 1998 onderging hij een hersenoperatie. In 2000 werkte hij met een vriend aan een nieuwe CD. Nog voor de releasedatum overleed hij. Als de liefde niet bestond is daarom postuum uitgebracht.

Tot slot

Met zijn lieve liedjes en grappige korte gedichtjes wist hij mensen te raken, ze te laten lachen en huilen. Niet veel artiesten hebben hem dit nagedaan. Hermans, een groot kunstenaar!

Lees verder

© 2008 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cabaretier: Toon HermansToon Hermans wordt meestal in één adem genoemd met Wim Sonneveld en Wim Kan. Zij waren 'De Grote Drie' van het Nederland…
Toon Hermans' biografie, discografie en bekende uitsprakenToon Hermans werd in Nederland bekend om zijn one-manshows en schreef meerdere gedichtenbundels en liedjes. Zijn clownes…
Gedicht over carnaval - Toon HermansBij het fenomeen 'carnaval' denkt men al snel aan een hossende, dronken menigte. Maar heeft dit feest ook wel eens ieman…
Mooie bijbelteksten en gedichtjes voor op een geboortekaartMooie bijbelteksten en gedichtjes voor op een geboortekaartChristelijke ouders kiezen er vaak voor om een bijbelse tekst, gedicht of versje op een geboortekaartje te zetten. Het k…

Anton Heyboer, een kunstig levenAnton Heyboer, een kunstig levenKunstenaar Anton Heyboer is voor veel mensen zo nodig bekender door zijn vele vrouwen, dan door zijn schilder- en etskun…
Het leven van Mao ZedongEen samenvatting over het leven van Mao Zedong.Hij is verantwoordelijk voor de dood van miljoenen chinezen en had van 19…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Toon Hermans, kleinkunst met een grote K!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 13-09-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Special: Muziekrecensies
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!