InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Biografie > Veelzijdige Paul de Leeuw

Veelzijdige Paul de Leeuw

Paul de Leeuw is al weer jaren toonaangevend in zijn genre, blijft vernieuwen en mensen verrassen. Door zijn veelzijdigheid en energie is hij in staat op verschillende fronten actief te zijn.

Jeugd en start carrière

Paul Henri de Leeuw, zoals hij volledig heet, werd op 26 maart 1962 in Rotterdam (IJsselmonde) geboren. Na diverse basisscholen te hebben doorlopen volgde hij de mavo en havo en startte aan de lerarenopleiding in Delft. Hier werd de basis gelegd voor zijn carrière en hij wilde studeren aan de toneelacademie van Maastricht. Hij kwam niet door de selectie.

In 1983 deed hij mee met het bekende Camarettenfestival van Delft waar hij de publieksprijs en de aanmoedigingsprijs in de wacht sleepte. Het daaropvolgende jaar presenteerde hij het festival. In 1985 was hij het pauzenummer tijdens het Open Bak Gala in Carré. Hij zong daar het inmiddels bekende nummer Vlieg met me mee. Mede dankzij de enthousiaste reacties van de zaal kwam hij in het programma van Sonja Barend terecht.

Televisie, film, muziek

Paul de Leeuw kwam als eerste in 1985 bij het NCRV-programma Snelbinder terecht. In de zomer van 1987 werd hij bekend door zijn gastpresentatie in het programma Sterrenslag van de AVRO, dit deed hij samen met Sandra Reemer.

In 1990 kreeg hij zijn eigen televisieprogramma bij de VARA, De schreeuw van de Leeuw. Zijn programma veel meteen goed in de smaak, dit ondanks zijn onconventionele en soms grove opmerkingen. Maar ook zijn open manier van praten over bepaalde onderwerpen zoals aids maakt indruk. Hij ontving hiervoor de Bronzen Roos van het televisiefestival in Montreux. Er volgde meer prijzen voor dit programma.

In 1991 bracht Paul de Leeuw zijn cd Voor u Majesteit uit. Hierop staat onder meer het bekende Vlieg met me mee op. Het werd een hit. Zijn grootste hit tot op heden, Ik wil niet dat je liegt, uit 1994 is een nummer een hit geworden en stond vele weken bovenaan de lijst. 1994 was wat minder succesvol, een komedieserie Seth & Fiona en de presentatie van het programma Muilen dicht! Dit hield het maar een seizoen vol. 1995 is beter, want Filmpje komt in de bioscoop met m.n. Bob en Annie de Rooij in de hoofdrollen. Zijn humor is hier duidelijk in terug te vinden. Een jaar later kwam de cd Encore uit en hiervoor kreeg hij een Gouden harp.

In 2000 staat hij vijf keer achter elkaar in een uitverkocht Ahoy. Zijn grootste hits passeerde de revue en enkele bekende artiesten schoven aan, zoals Simone Kleinsma en Willeke Alberti.

Van VARA naar NCRV

Omstreden was de overstap in 2002 van Paul de Leeuw naar de NCRV. Hij maakte daar een vernieuwde versie van het oude spelprogramma Zo vader, zo zoon. Ook presenteerde hij de wekelijkse show Herberg de Leeuw. Hoewel ze veel kijkers trokken waren de programma’s niet geheel naar wens van de NCRV. De imitatie van Anneke Gronloh deed hem de das om, want hij zette haar neer als een drankorgel. Volgens Gronloh beweerde ze hierna te zijn ingestort. Zijn programma's werden stopgezet.

Een jaar later kwam hij weer “op het oude nest” bij de VARA met het programma PaPaul, een dagelijkse talkshow waarbij Paul "thuis" diverse gasten ontving. Vanaf 2003 deed hij het even rustig aan om tijd te besteden aan zijn 2 kinderen, welke hij samen met Stephan Nugter adopteerde. Sinds 2005 is hij weer helemaal terug met Mooi weer de Leeuw. Door de VARA wordt Paul de Leeuw ditmaal ingezet om de zaterdagavond te vullen, want Jack Spijkerman had met kopspijkers de overstap gemaakt naar Talpa.

In oktober 2006 komt het album Mooi! Weer een CD uit en bevat zijn grootste hits en enkele nieuwe nummers, ga niet weg komt op single uit. In 2006 is hij tevens verantwoordelijk voor het oudejaarsprogramma, wat maar liefst 2,2 miljoen kijkers trekt en maakt hij een uitstapje naar BNN voor de presentatie van Ranking the stars (dit programma presenteert hij nog steeds). Ook verzorgde hij eenmalig, na jaren het Nationale songfestival te hebben gepresenteerd, het Nederlandse commentaar bij de internationale versie. Zijn onconventionele manier van handelen werd niet door iedereen in dank afgenomen.

Symphonica in Rosso

Het door Marco Borsato het jaar daarvoor ingezette Symphonica in Rosso, werd in 2007 opgevolgd door 5 concerten van Paul de Leeuw in het Gelredome. De 5 concerten bleken binnen het uur uitverkocht. Naast Marco Borsato was, inmiddels bekende, Adje te gast en vormde Cor Bakker zijn muzikale leiding en zong hij een duet met Edsilia Rombley.

Tot slot

Hij blijft een rebels figuur, met een grote bek, maar met oog voor detail. Niet meer weg te denken van de Nederlandse televisie. Zijn televisierring is meer dan verdient.

Lees verder

© 2008 - 2019 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieCd-recensie “Honderd uit een” van Paul de LeeuwWe kennen Paul de Leeuw in vele “vormen”, is het de presentator, de zanger, de acteur, de cabaretier of hoe je het hebbe…
Sterrenbeeld Leeuw (Leo)De Leeuw is een enorm krachtig teken in de dierenriem, vol van trots en zelfvertrouwen. Het sterrenbeeld Leeuw wordt in…
Lola Kite, Lights: over Kees Groenteman en Paul de LeeuwLola Kite, Lights: over Kees Groenteman en Paul de LeeuwLola Kite bracht begin 2010 haar debuutalbum Lights uit op Exelsior Recordings. De openbare doop van de nieuwe cd vond p…
De Leeuw of LeoDe Twaalf tekens van de Dierenriem. Ik ben een Leeuw, dat wil zeggen op het moment van jouw geboorte stond de Zon in het…
Het leven van een leeuwDe Latijnse benaming voor de leeuw is Panthera leo. Het is een groot roofdier, de op één na grootste van de katachtigen.…

Reageer op het artikel "Veelzijdige Paul de Leeuw"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: 11-03-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Special: Nederlandse kleinkunst
Schrijf mee!