InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Biografie > Biografie William Blake

Biografie William Blake

Biografie William Blake William Blake is misschien wel één van de bekendste en grootste dichters uit de historie. Maar naast een dichter was Blake ook nog kunstenaar, graveur én ziener. Hij staat tegenwoordig nog vooral bekend om zijn geweldige poezie. In dit artikel vind u de biografie van William Blake

Het begin

William Blake werd op 28 november 1757 geboren in Soho, Londen. Zijn vader James was van Ierse komaf en ze hadden het niet breed. De jonge William Blake ging niet naar school, daar was geen geld voor, dus hij kreeg zijn opleiding vooral via zijn moeder. Ondanks dat las hij ontzettend veel, van de werken van Shakespear tot de werken van de Germaanse mysticus Jacob Boehme. Op veertienjarige leeftijd werd hij in de leer gedaan bij een graveur, genaamd James Basire. Hier leerde Blake tekenen, schetsen en natuurlijk graveren.

Op zijn 21e ging Blake naar de Royal Academy, maar dit was maar van korte duur. Hierna ging Blake zelf aan de slag als graveur en blonk hierin uit. Hij wilde echter meer dan alleen graveren en langzaamaan begon hij met dichten.

Volwassen

In 1782 trouwde Blake met Catherine Bouchier en een jaar later wist hij, met de hulp van vrienden zijn eerste werk te publiceren met poezie, namelijk Poetical Sketches. Dit werk haalde hij echter snel uit de omloop, door de kritiek van een welbekend persoon uit de Londense samenleving. Ondertussen had hij het ook nog druk met het graveren van tekst en illustraties.

Toch ging zijn grote liefde uit naar het dichten en in 1789 bracht hij Songs of Innocence uit met daarin eenvoudige lyrische gedichten. In 1794 maakte hij hier een heruitgave van omdat hij bezeten was van perfectie en de vorige editie volgens hem niet goed genoeg was. Deze "geperfectioneerde" versie, Songs of Experience, bevatte de zelfde soort lyrische gedichten met veelal de zelfde onderwerpen als in Songs of Innocence. Tegenwoordig worden beide werken voornamelijk als één gezien, zoals Blake het zelf ook wilde, want volgens hem waren ze tezamen volmaakt.

Hij hield zich nog steeds vooral bezig met het graveren, ook van eigen werk. Deze werken stonden bekend om hun krachtige en verbazende illustraties. Deze werken, de zogenaamde "Prophetic books" (zo genaamd door vroegere kritiek op zijn werken) bestaan uit Milton (1802-1808), Jerusalem (1804-1820) en het nooit afgemaakte Vala. Hiervoor had Blake al wat zogenoemde "minor prophecies" geschreven, die een beetje in de stijl van "innocence" en "experiece" doorgaan. Zo schreef hij Tiriel (1789, ongegraveerd) en the book of Thel (1789). Hierna volgde Visions of the daughters of Albion (1793), waarin hij zijn radicale kijk op seks, religie en politiek uit.

Ook schreef hij hierna vele werken geinspireerd door de Bijbel. De meest bekende zijn America (1793), Europe (1794) en de boeken Urizen (1794), Athania (1795) en Los (1795). Zijn misschien wel belangrijkste werk met eigen gravures kwam uit in 1792, namelijk The marriage of heaven and hell. Dit was een combinatie van verzen en vertellingen, waarin hij zijn verlangen naar vrijheid heel duidelijk uit.

Zijn najaren

Na 1818 heeft Blake geen poezie meer achtergelaten, maar hij bleef wel actief als graveur en kunstenaar. In 1794 maakte hij het bekende schilderij The Ancient of Days, dat nu nog te zien is in het British Museum in Londen. In dit schilderij is ook de invloed te zien Die Michelangelo heeft gehad op het werk van Blake. Andere schilderwerken van Blake zijn de illustraties voor Dante's Divine Comedy en zijn illustraties voor zijn eigen werk in Milton, wat zijn eigen favoriete werk was.
William Blake stierf op 12 Augustus 1827 en hij werd begraven op Bunhill Fields in Londen. Zijn vrouw, Catherine Bouchier, stierf vier jaar later.

Blake nu

Tegenwoordig is Blake een van de meest bediscussieerde dichters uit de historie. In zijn meer mystieke en moeilijkere gedichten weet hij zich vaak niet goed te uiten, deze werken worden dan ook relatief weinig gelezen. Maar zijn kortere gedichten laat hij zijn ware aard zien en stelt hij zich volledig open voor de lezer. Tegenwoordig zijn al zijn werken gepubliceerd, ook de werken die hij nooit heeft uitgegeven zijn nu uitgegeven in kleine bundels. Zijn meest verkochte bundels en boeken zijn:
  • Blake's selected poems (104 van zijn beste verzen)
  • The marriage of Heaven and Hell
  • Songs of Innocence en Songs of Experience

Natuurlijk zijn er heel veel werken verschenen van andere auteurs met daarin verzamelde werken van william Blake, zoals ook "Blake's selected poems" er daar één van is.
© 2008 - 2018 Okidokidan, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
James Blake, Limit To Your Love: eerste postdubstep hitJames Blake, Limit To Your Love: eerste postdubstep hitJames Blake is met zijn single Limit To Your Love (een cover van Feist, een Canadese singer-songwriter) sinds de eerste…
Leiderschap: Managerial grid van Blake en MoutonDe managerial grid is ontwikkeld door Robert Blake en Jane Mouton, en gericht op het situatiegericht leidinggeven. In di…
Zangeres: Amy WinehouseDe afgelopen jaren is Amy Winehouse veel in het nieuws geweest vanwege haar drugs- en alcoholverslaving. Ook op 23 juli…
TOMS schoenen - espadrilles van One for OneTOMS schoenen - espadrilles van One for OneTOMS ®, is een bedrijf dat verantwoord ondernemen voorstaat. Het bedrijf maakt schoenen en verkoopt die via het systeem…
Stromingen organisatiekunde: human relations & revisionismeStromingen organisatiekunde: human relations & revisionismeDit is een samenvatting uit H2, Toegepast Organiekunde van P. Thuis. De gedragskundige of human relationsbenadering in d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Thomas Phillips, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.personenencyclopedie.info

Reageer op het artikel "Biografie William Blake"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Okidokidan
Gepubliceerd: 19-11-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!