Van archeoloog tot militair: wie was Lawrence van Arabië?

Van archeoloog tot militair: wie was Lawrence van Arabië? Thomas Edward Lawrence was een Brits archeoloog en militair met een grote fascinatie voor de Arabische wereld. Als archeoloog deed hij onderzoek in het Arabisch gebied en leerde er de Arabische taal. Die voorkennis leidde ertoe dat hij in de eerste wereldoorlog een belangrijke functie kreeg in het Britse leger. Samen met Arabische strijders behaalde hij militaire overwinningen op de Turken in Aqaba, Jeruzalem en Damascus. Over zijn leven werd de Oscar-winnende film "Lawrence of Arabia" gemaakt. Deze beklijvende film was gebaseerd op de fascinerende autobiografie van Lawrence.

Archeoloog

Thomas Edward Lawrence was van jongs af aan gefascineerd door het Midden-Oosten. Na zijn studies in Oxford trok hij naar het Arabisch gebied, waar hij aan de slag ging als archeoloog. Hij leerde er de Arabische taal spreken en bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog nam hij dienst in het Britse Leger.

Werkzaam in Egypte

Lawrence werkte aanvankelijk als officier bij de Britse inlichtingendienst in Egypte, maar daarna wierp hij zich in de militaire strijd. Toen de Britten besloten om in hun strijd tegen de Turken samen te werken met de Arabische leider Hoessein Ibn Ali, kreeg Lawrence een belangrijke rol. Dankzij zijn terreinkennis en zijn kennis van de Arabische taal werd hij aangesteld als verbindingsofficier tussen de Britten en de Arabieren.

Militair talent

Als snel bleek dat Lawrence een militair talent was. Bovendien beschikte hij over een groot charisma en straalde hij genoeg ontzag uit om zijn Arabische medestanders tot militaire overwinningen te brengen. Lawrence werkte goed samen met Feisal, de zoon van Hoessein Ibn Ali, en samen met zijn guerrilla-eenheden kon Lawrence de strategisch belangrijke stad Aqaba op de Turken veroveren. (Aqaba is vandaag een toeristisch oord in Jordanië, gelegen aan de rechteruitloper van de Rode Zee. Het Egyptische vakantiestadje Taba bevindt zich aan de overkant van de Golf van Aqaba). Lawrence voerde vanuit Aqaba sabotage-aanvallen uit op Turkse legereenheden, waardoor de stad behoed bleef van nieuw Turks oorlogsgeweld.

Verovering Jeruzalem, Israël

De verovering van Aqaba was een mijlpaal: Lawrence genoot nu het respect en de steun van de Britse generaal Edmund Allenby. Deze bevorderde hem in november 1917 tot majoor. Allenby deed een beroep op Lawrence en zijn Arabisch woestijnleger om een offensief naar Palestina in te zetten. Allenby en Lawrence veroverden het gebied en traden triomfantelijk Jeruzalem binnen op 11 december 1917. Intussen had Lawrence het idee van een pan-Arabische natie ontwikkeld en werd hierin gesteund door zijn Arabische kompanen.

Levenseinde Lawrence van Arabië

Overwinning Groot-Brittannië

Maar na de verovering van Damascus op 1 oktober 1918 werd het Lawrence duidelijk dat de Fransen en de Britten de buit van het Midden-Oosten onder mekaar zouden verdelen. De Turken hadden de wapens neergelegd. Syrië en Libanon werden onder Frans gezag geplaatst, terwijl Palestina en een groot deel van het Arabisch schiereiland onder Britse hoede kwamen.

Adviseur Churchill

Op 4 oktober 1918 keerde Lawrence terug naar Groot-Brittannië. In de periode 1920-1922 werd hij nog adviseur van de toenmalige minister van Koloniën Winston Churchill, maar daarna zou hij zich terugtrekken uit het politieke leven. Lawrence kwam in 1935 om het leven bij een motorongeval.

Autobiografie Lawrence van Arabië

Lawrence had een boek geschreven met zijn Arabische avonturen als onderwerp. Het boek diende als basis voor de in 1962 uitgebrachte film: Lawrence of Arabia. De film werd geregisseerd door David Lean en de hoofdrol werd gespeeld door de Ierse acteur Peter O'Toole. Andere rollen werden gespeeld door bekende acteurs als Alec Guiness, Omar Sharif en Anthony Quinn. De film was een wereldwijd succes en won zeven Oscars, waaronder die voor beste film en beste regie.
© 2009 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Jennifer Lawrence: jonge veelbelovende charmante actriceJennifer Lawrence: jonge veelbelovende charmante actriceJennifer Lawrence: ineens is ze er. Bekend door haar rol in Silver Linings Playbook. Een goedlachse en charmante begin-t…
De Oscarwinnaars 2012De Oscarwinnaars 2012De Academy Awards van het jaar 2012. De beste films van dit jaar waren Argo, Lincoln, Les Miserables en Django Unchained…
Speelfilm Rebecca van HitchcockrecensieSpeelfilm Rebecca van HitchcockDe filmklassieker Rebecca van Alfred Hitchcock dateert uit 1940 en bracht Hitchcock definitief naar Hollywood. Het is ee…
Advies inzake 8 daagse rondreis in JordaniëJordanië is een prachtig land om te bezoeken. Niet alleen om de rijke historie van het land maar zeker ook om de enorm g…

Anne Frank: dagboek en onderduiktijd in het achterhuisAnne Frank: dagboek en onderduiktijd in het achterhuisAnne Frank biografie. Anne Frank werd op 12 juni 1929 geboren in Frankfurt am Main (Duitsland). Het was een Joods meisje…
Miss Marple, een detectiveMiss Marple, een detectiveAgatha Christie, volgens velen één van de grootste misdaadschrijfsters ooit, creëerde miss Marple, de bekendste vrouweli…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Edward_Lawrence, bezocht op 20/08/2015.

Reageer op het artikel "Van archeoloog tot militair: wie was Lawrence van Arabië?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 08-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!