Sara Kroos: cabaretière

Sara Kroos is een cabaretière van formaat. Ze vertelt en zingt over haar eigen leven en alle aspecten die zich daarin voortdoen. Naast cabaretière schrijft ze ook haar eigen column in het tijdschrift Viva. Haar columns en theatershows bevatten heel veel humor en zijn scherp. Ze staat garant voor een leuke avond uit. Bijvoorbeeld met haar nieuwe show: Boheems.

Sara's jeugd

Sara is geboren op 5 april 1981 in Wijngaarden. Ze is opgegroeid in de bosrijke omgeving van Nijmegen en later in een klein dorpje onder Dordrecht. Tegen de tijd dat Sara ervoor uitkwam dat ze op vrouwen viel, werd ze verstoten door de zeer christelijke gemeente en een deel van haar familie.

Ze is na haar middelbare schoolopleiding naar Utrecht gegaan en heeft daar 3 maanden de schrijfopleiding aan de toneelschool gevolgd. Hierna heeft ze een tijd voor de Disney boekenclub gewerkt als telefonisch verkoopster. Maar toen zij op haar 18e meedeed aan het Leids Cabaret Festival en dit vervolgens ook won, is haar carrière als cabaretière echt begonnen.

Sara's carrière

Nadat zij de publieksprijs van het Leids Cabaret Festival had gewonnen kreeg ze een plek bij het impresariaat van Harry Kies. In 2001 ging haar debuutvoorstelling 'Honger' in première. Vervolgens ging zij op zang-, spraak-, schrijf-, piano-, spel-, kook- en rijles en kwam ze in contact met regisseuse Jessica Borst en coach Adelheid Roosen. Zij werkten ook met Sara aan haar tweede programma Lam, waarnaast Martijn Breebaart voor de muzikale coaching tekende.

In 2004 begon haar tv-carrière toen ze een vaste plaats kreeg in de populaire BNN serie 'de Lama's'. Hiermee hebben ze in 2006 de Televizierring gewonnen. In deze tijd speelde Sara ook haar derde theatershow, 'Zoetgevooisd', waarin ze voor het eerst niet alleen op het podium stond, maar vergezeld werd door twee muzikanten; Martijn Breebaart op piano en Bas Mulder op gitaar. Met deze show won ze in 2007 de cabaretprijs 'Neerlands Hoop'. Ook maakte ze twee seizoenen achter elkaar deel uit van de kerstshow van Karin Bloemen.

In 2007 is haar vierde show 'Bries' op de planken gekomen, die ze net als 'Zoetgevooisd' niet alleen, maar onder begeleiding van haar twee muzikanten doet. Deze voorstelling is genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor de theatermaker met de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen. In 2007 begint ze ook haar eigen column in het tijdschrift Viva. Deze columns worden later zelfs gebundeld in het boek Sara Kroos Rekent Af.

Anno 2009 start Sara alweer met haar vijfde theatershow 'Boheems'. In deze show gaat het om een feest van liefde, waarheid, seks en vrolijkheid. Een feest zoals een goed feest hoort te zijn: vol, zinderend, verleidelijk en bovenal vrolijk en energiek. Met freaky kantjes maar ook sublieme, subtiele ingetogen momenten.

Sara's theatershows

 • 2002-2003 Honger
 • 2003-2005 Lam
 • 2006-2007 Zoetgevooisd
 • 2006 La Bloemen's Kerstshow (met Karin Bloemen)
 • 2007-2009 Bries
 • 2011 Voor de Leeuwen

Sara's prijzen

 • 1995 Spijker Shakespeare op de Planken, eerste prijs herschrijven Hamlet
 • 1999 Jury- en publieksprijs Utrechts Cabaretfestival Parnassos
 • 2000 Publieksprijs Leids Cabaret Festival 2000 (voor Honger)
 • 2002 Zonta Award beste nieuwe vrouwelijk talent
 • 2006 Cabaret-award beste vrouwelijke cabaretière 2005
 • 2006 Televizierring als lid van het televisieprogramma De Lama's van BNN
 • 2006 VCSD Neerlands Hoop (voor Zoetgevooisd)
 • 2007 Cabaret-award beste vrouwelijke cabaretière 2006
 • 2010 AMG Schmidt Prijs 2010 gewonnen

Sara's recensies

Sara Kroos rekent af: "Sara Kroos is bepaald geen vrouw van de nuance. De cabaretière staat nu voor uitverkochte zalen met haar programma Bries, maar in damesblad Viva is ze minstens zo nadrukkelijk aanwezig met haar eigenzinnige columns. Sara Kroos rekent af bundelt al die ontroerende, woedende, verwonderde en hilarische schrijfsels, en voegt er nog wat niet eerder verschenen materiaal aan toe. Sara is een vrouw met haar hart op de tong en dat is ook de charme van deze bonte verzameling. Vreemdgaan, het Sonja bakker, ex-complexen, kinderen, dertigers… ze komen allemaal voorbij in dit op het scherpst van de snede geschreven boekwerkje. Dat leest lekker weg!" (Veronicagids)

Bries: "Sara Kroos geldt met haar 26 jaren en vierde solo Bries als één van de grootste cabarettalenten. Haar vorige programma Zoetgevooisd bezorgde haar de Neerlands hoop, de VSCD-cabaretprijs voor de cabaretier die zich het opvallendst ontwikkelt. Was Kroos daarin rauw, bijtend en bij vlagen functioneel grof, in Bries kiest ze een andere koers. In een prachtige, persoonlijke conference hekelt ze de behoefte alles in het leven in de hand te hebben. Dit keer is de manier waarop ze taboedoorbrekend wil zijn subtiel: vol liefde verteld ze over het moederschap, maar haar kind is een belangrijke bron van spot. Kroos vernieuwt en overtreft zichzelf. Ze is de status van talent al ver voorbij." (De Pers)

Zoetgevooisd: "In het theater is Sara Kroos op haar best. (...) de strakke muziek van toetsenist Martijn Breebaart en gitarist Bas Mulder, de rake harde grappen, maar vooral de ontwapenende echtheid van Sara Kroos." (Volkskrant)
"Gedrieën maken ze een veelkantige voorstelling waarin Sara Kroos zo mogelijk nog meer allure heeft gekregen." (NRC)
"Nu gooit Sara Kroos de ramen open met een prachtige voorstelling waarin ze, zonder het grauwe midden te zoeken, lichter, luchtiger en positiever is dan ooit. Haar fixatie op de schaduwkant is van de mens is nog steeds voelbaar, maar ze vertelt het verhaal van de zwartste geheimen die achter de hagelwitte facade van het burgerbestaan schuilgaan op toegankelijke wijze." (AD)
© 2009 - 2020 Martinq79, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Theaterrecensie Sara Kroos met BoheemsTheaterrecensie Sara Kroos met BoheemsHet theaterstuk Boheems van Sara Kroos gaat over passie, romantiek en vrijheid en je krijgt in de anderhalf uur durende…
Recensie theatershow van Sara Kroos in ‘Voor de leeuwen’recensieRecensie theatershow van Sara Kroos in ‘Voor de leeuwen’Hoewel Sara Kroos nog een jonge dertiger is op het moment van haar show ‘Voor de leeuwen’, is het eigenlijk ook al een b…
De Lama's, de improvisatiecomedyDe Lama’s is een improvisatiecomedy waarbij de 4 lama’s spellen spelen zoals ‘ik wil graag zien’. Hierbij noemt de prese…
Wie is Lama Lobsang?Het woord Lama staat voor een Tibetaanse of Mongoolse priester. Alle lama's zien we dagelijks op de tv voorbij komen in…

Thrillerauteurs – Charles den TexZakelijk en hard. Een korte omschrijving van de boeken die Charles den Tex in de loop der jaren geleefd heeft. Keiharde…
Rozemarijn, zijn geschiedenisRozemarijn, zijn geschiedenisZoals de botanische naam al aangeeft, ros, dauw en marinum, van de zee, groeit Rosmarinum officinalis vaak bij de kust,…
Bronnen en referenties
 • www.sarakroos.nl
 • www.wikipedia.nl

Reageer op het artikel "Sara Kroos: cabaretière"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Martinq79
Laatste update: 22-03-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!