InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Biografie > Roy Lichtenstein

Roy Lichtenstein

Een van de bekende schilders uit de populaire stroming pop-art is Roy Lichtenstein. Deze kunstenaar werd vooral bekend met zijn schilderijen van stripfiguren, maar voor deze periode gebruikte hij ook basistechnieken uit het abstract expressionisme. Toch zal iedereen zich het werk van Lichtenstein herinneren als uitvergrote stripfiguren.

Wie was Roy Lichtenstein?

Roy Lichtenstein was een kunstenaar uit de stroming pop-art. Hij stond bekend om zijn cartoon werken, bestaande uit enorme uitvergrote striptekeningen. Deze striptekeningen werden geschilderd in de primaire kleuren en werden met zwarte verf dik omrand. Ook bekend zijn de stippen in de gezichten van zijn figuren.

Pop-art in het kort

Pop-art is een kunststroming die ontstond in de jaren 50 in zowel de verenigde staten als in Engeland. Deze kunststroming wilde terug naar de kunst die een afspiegeling zou zijn van dingen uit het dagelijkse moderne leven. Een belangrijk doel was om een reactie te vormen op de verwijdering tussen de samenleving en de moderne kunst. Kunstenaars die tot de stroming pop-art behoorden werden geinspireerd door de consumptiemaatschappij en de populaire strips. Dit laatste vormde een grote bron van inspiratie voor Lichtenstein. De naam Pop-art is afkomstig van de britse criticus Lawrence Alloway die deze gebruikte als afkorting van popular culture.

Biografie

Roy lichtenstein werd op 27 oktober 1923 geboren in New York City.
Na zijn schoolopleiding studeerde hij van 1939 tot 1940 aan de Arts Student League in New York. Hierna moest Lichtenstein zijn militaire dienstplicht vervullen in Europa en na drie jaar keerde hij terug naar Amerika om verder te studeren aan de Ohio State University in Columbus. Nadat hij zijn studie in 1949 afrondde was Lichtenstein tot 1951 docent aan de universiteit. In datzelfde jaar gaf Lichtenstein ook zijn eerste expositie in een gallerie in York. Lichtenstein kwam terug naar New York, waar hij bleef lesgeven aan de universiteit. Roy Lichtenstein werkte tot 1957 als ontwerper en etaleur. In deze periode schilderde Lichtenstein in zijn vrije tijd abstracte schilderijen en maakte hij vooral parodieen op de amerikaanse kunst uit de jaren twintig. Hierbij gebruikte hij basistechnieken uit het abstract expressionisme. Thema's die hij gebruikte waren onder andere cowboys, indianen en papiergeld. In zijn latere werken koos Lichtenstein vaak voor emotioneel beladen onderwerpen, zoals agressie, oorlogstaferelen en seks. In1960 kwam hij Claes Oldenburg tegen en kwam zo in aanraking met stijlelementen uit de reclame en stripwereld. Hij begon gedurende deze periode gebruik te maken van rasters, stippen, zwarte contourlijnen en felle kleuren, waarmee hij uiteindelijk zo beroemd is geworden. het eerste belangrijke voorbeeld van zijn nieuwe stijl is het schilderij flatten... sandfleas. Vanaf 1962 gebruikte lichtenstein de werken van monet, picasso en mondriaan als inspiratie voor zijn eigen werk en halverwege de jaren zestig ging hij ook zonsondergangen schilderen in hun stijl. Veruit zijn meeste werk werd echter gebaseerd op advertenties en striptekeningen, die hij zelf zo kunstmatig mogelijk noemde. De striptekeningen werden sterk uitvergroot. Roy Lichtenstein overleed in New York op 29 september 1997 aan een longontsteking. Zijn laatste project was het logo van dreamwork records.

Exposities

Roy lichtenstein was niet alleen in de verenigde staten bekend, maar ook in europa. In 1962 had hij een belangrijke exposite in de galerie van Leo Castelli in New York. Zijn eerste overzichtstentoonstelling hing in 1966 in het museum voor de moderne kunsten in Cleveland. Vanaf eind jaren zestig werd zijn werk ook tentoongesteld in Europa, op onder meer de biennale van Venetie en de documenta in Kassel.

Kenmerken van het werk van Lichtenstein

Het werk van Lichtenstein is te herkennen aan een aantal kenmerken. Lichtenstein schilderde vooral met de primaire kleuren, waarbij af en toe de kleur groen gebruikte. Hij maakte veel gebruik van de rastertechniek. De punten in een raster werden sterk vergroot en gebruikt in zijn schilderijen en ook in drie-dimensionale objecten. Dit waren de zogenaamde raster-dots, die je kunt terugvinden in krantenfoto's en stripboeken. De omlijningen van zijn werk maakte hij vaak erg dik met zwarte verf en hij maakte veel gebruik van tekstballonnen.

Meest bekende werken

Een van de meest bekende werken van Lichtenstein in het schilderij Whaam uit 1963. Dit was een van de eerste werken in Lichtenstein's bekende stijl. Andere bekende werken zijn onder andere:
Drowning Girl
Kiss
Girl with hair ribbon
M-maybe
© 2010 - 2018 Deb42, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Katzenjammer Kids, een der oudste stripverhalenThe Katzenjammer Kids is een van de oudste strips ter wereld. De strip werd voor het eerste gepubliceerd in de New York…
Wereldstad New YorkDe ene vind het een drukke, stressvolle stad en de ander vindt het er heerlijk en doet er juist energie bij op. Feit is…
New York City een paradijs voor bezoekersNew York City een paradijs voor bezoekersNew York City, ook wel genoemd de stad die nooit slaapt, en bekend als the Big Apple, herbergt een populatie van ongevee…
Las Vegas: Hotels aan de StripLas Vegas: Hotels aan de StripLas Vegas, de stad waar miljoenen bezoekers per jaar komen en waar je ontzettend veel kunt gokken. De gokautomaten staan…
Restaurants in New YorkRestaurants in New YorkNew York City is de plaats waar je moet zijn als je van gastronomische genoegens houdt. New York betekend heel veel voor…
Bronnen en referenties
  • http://www.cultuurarchief.nl/kunstenaars/liechtensteinroy.htm

Reageer op het artikel "Roy Lichtenstein"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Deb42
Gepubliceerd: 07-09-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!