InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Biografie > Jeugdboekenschrijfster Anke de Vries

Jeugdboekenschrijfster Anke de Vries

Jeugdboekenschrijfster Anke de Vries Anke de Vries is een schrijfster met een groot oeuvre van zeer diverse boeken. Ze schrijft boeken voor zowel kleine kinderen, als tieners en volwassenen. Haar eigen ervaringen in het buitenland bieden haar vaak inspiratie voor haar verhalen.

Leven

Anke de Vries werd op 5 december 1936 geboren in Sellingen, Groningen. Al jong verhuisde ze naar de Veluwe waar ze het grootste deel van haar jeugd doorbracht. Na haar middelbare school ging ze reizen, waarbij ze onder andere in Griekenland en Frankrijk terecht kwam. Ze trouwde een Fransman Laurent Félix-Faure en samen woonde ze jarenlang in diverse landen waaronder Pakistan. In 1963 ging het gezin in Den Haag wonen. Haar man had in de gaten dat Anke een goede schrijfster was, waarna ze een cursus snelschrijven ging volgen. Vervolgens ging ze schrijven voor de kindertijdschriften Taptoe en Jippo. In 1972 verscheen haar eerste boek: De Vleugels van Wouter Pannekoek. Voor haar tweede boek, Het geheim van Mories Besjoer ontving ze direct een Zilveren Griffe. Anke de Vries is een veelschrijfster, ze heeft ruim 60 boeken op haar naam staan, zowel voor kinderen als volwassenen, en zowel leesboeken als school-en lesboeken.

Thema's

De boeken van De Vries spelen zich veelal af in het buitenland, vooral in Frankrijk waar ze zelf lange tijd woonde. Daarnaast speelt het verleden vaak een belangrijke rol en die invloed die dat heeft op het leven van iemand. De Vries is wars van boodschappen en heeft die dan ook nadrukkelijk niet in haar boeken. Ze wil niemand haar mening opdringen, zo zegt ze zelf. Hoewel haar boeken vooral over gewone mensen gaan, schuwt ze ernstige zaken niet: discriminatie, mishandeling, criminaliteit, het komt allemaal in haar boeken voor. Haar boeken voor de oudere jeugd hebben vaak detective-achtige elementen, waarbij het verleden een belangrijke rol speelt.

Prijzen

Het werk van Anke de Vries is vele malen bekroond, voor haar tweede boek ontving ze al een Zilveren Griffel, en ook later werk werd diverse malen bekroond. Veel boeken werd bekroond met de prijs van de Nederlandse Kinderjury, of daardoor getipt. Ook ontving zee en eervolle vermelding van de Europese Jeugdboekenprijs voor haar boek Belledonne kamer 16. In 1994 schreef ze het Kinderboekenweekgeschenk: Fausto Koppie.

Bibliografie

  • 2008 Dumper
  • 2008 Raf
  • 2007 Kootje de kok
  • 2006 De tas van juf Pien
  • 2006 Het grote boek van Florien
  • 2005 Oom Gijs wint een prijs
  • 2004 Beer is een boot
  • 2004 Een vis met een pet
  • 2004 Juf is te dik
  • 2004 Noor is weg
  • 2004 Pim en maan
  • 2004 Vis Pip
  • 2003 Slim en Woest
  • 2002 Mijn hond Flip
  • 2002 Oom holle bolle Gijs
  • 2002 Piet in de zak
  • 2001 De jas van oom Kas
  • 2001 Grijsje
  • 2001 Stefan en het wilde zwijn
  • 2000 De rode handschoen
  • 2000 Jet met de pet
  • 2000 Oom Gijs is niet wijs
  • 1999 Juf is een spook
  • 1999 Kijk naar de kat!
  • 1998 Heibel in de Hubbelstraat
  • 1998 Jaap is een aap
  • 1997 Een kat met zeven staarten
  • 1997 Lang zal ik leven!
  • 1997 Wie niet bang is mag mee
  • 1996 Hokus pokus papa
  • 1996 Liegbeest
  • 1996 Memo zwijgt
  • 1995 Mijn olifant kan bijna alles
  • 1994 Durf-je-wel, durf-je-niet
  • 1994 Fausto Koppie
  • 1994 Het spookhuis
  • 1993 Lucky, de wilde hond
  • 1992 Blauwe plekken
  • 1992 Een vijand als vriend
  • 1992 Juf, een koe voor de deur!
  • 1991 Aap en een vis
  • 1991 Het boek van beer
  • 1991 Toos is boos
  • 1991 Vos in het bos
  • 1991 Zaagsel in je hoofd
  • 1990 Het geheim van Saar
  • 1990 Kladwerk
  • 1989 De a van Ad, de aa van aap Infoboek)
  • 1989 De b van Bor en beer en... ( Infoboek)
  • 1989 De g van Ger en gans en... (Infoboek)
  • 1989 De h van hen en hik en... (Infoboek)
  • 1989 De i van ik, de ie van Ien (Infoboek)
  • 1989 Een boef onder het bed
  • 1988 Het keteldier en andere verhalen
  • 1988 Opstand!
  • 1987 Juf in de boom
  • 1987 Pas op, of ik bijt!
  • 1987 Wat is er met mijn neus?
  • 1986 De Blauwe Reus
  • 1986 Wat een mop!
  • 1985 Kijk ook eens naar mij
  • 1984 Medeplichtig
  • 1983 Bas en de ratkat
  • 1983 Beschuit met meisjes : een leeswerkboek
  • 1983 Pim is op Mariek
  • 1983 Wij horen bij elkaar
  • 1982 Een boom met een hoed
  • 1982 Samen in een nest
  • 1982 Weg uit het verleden
  • 1979 Wedden dat ik durf!
  • 1978 Bij ons in de straat
  • 1977 Belledonne kamer 16 : een dagboek uit het verzet
  • 1975 Het geheim van Mories Besjoer
  • 1972 De vleugels van Wouter Pannekoek

Lees verder

© 2010 - 2019 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kindermishandeling meldenKindermishandeling meldenKindermishandeling komt over de hele wereld voor. Kindermishandeling in Nederland komt voor bij ongeveer 50.000 tot 60.0…
Hematomen, blauwe plekkenEen blauwe plek is het meest voorkomende type bloeduitstorting. Blauwe plekken worden veroorzaakt door je bijvoorbeeld e…
Blauwe plekken: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsBlauwe plekken: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsWie heeft er nog nooit een blauwe plek gehad? Die donkere, pijnlijke plek die ontstaat ten gevolge van een valpartij is…
Snel spontane blauwe plekken op benen en armen behandelenSnel spontane blauwe plekken op benen en armen behandelenHoe moet je blauwe plekken op benen en armen behandelen? Hoe ontstaan blauwe plekken en wat te doen bij spontane blauwe…
Kindermishandeling, wat (niet) te doen?Kindermishandeling, een onderwerp waar veel over gesproken wordt door ouders en dat helaas steeds vaker voorkomt in onze…

Reageer op het artikel "Jeugdboekenschrijfster Anke de Vries"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Laatste update: 21-12-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Special: Jeugdboekenschrijvers
Schrijf mee!