InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Biografie > Ralph Lauren: een succesvolle modeontwerper

Ralph Lauren: een succesvolle modeontwerper

Ralph Lauren ontwerpt niet alleen kleding. Hij ontwerpt een levensstijl die synoniem staat met elegantie, klasse en goede smaak. Bovendien is Ralph Lauren een briljant marketeer die oog heeft voor nieuwe opportuniteiten en ook grote successen oogst met zijn parfums en decoratie-artikels.

Jeugd van Ralph Lauren

Ralph Lauren werd geboren onder de naam Ralph Lipschitz in de Bronx, New York, in 1939. Hij groeide op in een werkmansbuurt en net zoals Tommy Hilfiger genoot ook hij geen specifieke mode-opleiding. Hij werd in zijn jeugd echter wel ondergedompeld in de mode toen hij in verschillende New Yorkse grootwarenhuizen een cent bijverdiende. In avondschool volgde hij bedrijfsbeheer, overdag verkocht hij dassen in Brooks Brothers. In Brooks Brothers, een conservatieve, stijlvolle herenkledingwinkel, zou Ralph Lauren wel eens de smaak voor het traditionele te pakken kunnen gekregen hebben, die hem een benijdenswaardige plaats in de modegeschiedenis heeft opgeleverd.

Eerste stappen in de modewereld en uitbreiding

Lauren’s eerste stappen in de modewereld brachtten hem bij de dassen. In 1967 ontwierp hij voor “Beau Brummel neckware” kleurrijke, weelderige, trendy dassen, en brak zo met de norm van donkere, smalle dassen. Een jaar later lanceerde Ralph een herenkledinglijn, Polo, gekenmerkt door een zeer verfijnde stijl, in een mix van klassiek Engels en traditioneel Amrikaans.

In 1971 startte Ralph Lauren met zijn dameskledinglijn die werd opgesplitst in vier groepen, gebaseerd op verschillende levensstijlen: “collection”, “classics”, “country” en “active”. Naderhand werd er naast kledinglijnen ook gewerkt aan ander producten zoals brillen. Deze kwamen op de markt in 1974. Jongenskleding en de parfums “Polo” voor mannen en “Lauren” voor vrouwen zagen het licht in 1978. Het reeds gediversifieerde assortiment werd nog verder uitgebreid met meisjeskleding vanaf 1981 en schoeisel vanaf 1982. In 1983 kwam er bovendien een uitgebreide huisdecoratie-collectie op de markt. En hier bleef het niet bij. Later volgden nog sjaals, kousen, tassen, nachtkledij, juwelen, lederwaren en uiteindelijk, in 1990, het parfum “Safari”.

Naast zijn eigen merkproducten, ontwierp Ralph Lauren ook de kostuums voor de films “The Great Gatsby” (1973) en “Annie Hall” (1978) en beïnvloedde zo de manier van kleden van miljoenen mensen. Ralph beweert zelf dat hij gelooft in kleding die blijft, door de seizoenen heen. Zijn bedoeling is om tijdloze Amerikaanse stijl te combineren met een vleugje Britse elegantie en het comfort van natuurlijke vezels. Volgens hem wordt zijn kleding ook niet opgevat als “mode” door de mensen die ze dragen.

Ralph Lauren als levensstijl

Criticasters beweren dat Ralph Lauren niet staat voor innoverende designes, maar eerder voor een dure levensstijl. Het valt niet te ontkennen dat wie Ralph Lauren draagt, geassocieerd wordt met goede smaak. Ook in zijn publiciteitscampagnes focust Ralph meer op een heel concept dan op enkele specifieke kledingstukken in het bijzonder. Het totaalimago is het meest belangrijke.

De stijl die Lauren vertegenwoordigt wordt volgens sommigen ook wel eens bestempeld als een fantasiewereld. Hij creëert kostuums die uit een andere wereld lijken te komen en van welke hij de mensen wil laten geloven dat ze ook in het dagelijkse leven te dragen zijn. En de consumenten lijken dit ook oprecht graag te geloven. Thema’s die al aan bod kwamen in collecties van Lauren, zijn onder andere Afrikaanse Safari’s, Indische prinsessen, Parijse bohémiens en Russische revolutionairen. Ralph Lauren’s visie spreekt ontelbare mensen over de hele wereld aan.
Ralph is in feite de eerste ontwerper die een levensstijl op de markt brengt, eerder dan bijvoorbeeld enkel kleding of parfum.

Het zal dan ook niet verwonderen dat Ralph al meer dan eens in de prijzen gevallen is. Zo won hij onder andere in 1992 de “Lifetime Achievement Award” van de Raad van Amerikaanse modeontwerpers. In 1996 werd hij door diezelfde raad gekroond tot “Designer of the Year”.

Ralph Lauren als geniaal ondernemer

In 1971 opende Ralph zijn eerste winkel aan de prestiqieuze Rodeo Drive in Beverly Hills. Dze vermenigvulde zich tot 116 Polo-Ralph Lauren winkels verspreid over heel Amerika, aangevuld met winkels in Londen, Parijs en Shanghai. Verder was zijn kledij te vinden in zowat 1300 winkels en warenhuizen. In 1990 bestonden er tevens reeds 62 outlet-winkels waar kledij van voorgaande seizoenen met korting aan de man werd gebracht. In 1997 haalde Ralph Lauren een omzet van vijf miljard USD waarmee hij meteen de best verkopende ontwerper in de wereld werd. Dat jaar ging Ralph’s bedrijf ook naar de beurs, waardoor er meteen voldoende middelen bijkwamen om nog verder uit te breiden.

Een kleine smet op het blazoen dreigde echter in 1999, wanneer 18 Amerikaanse ontwerpers vervolgd werden voor het gerecht in verband met de uitbuiting van werkers in de overzeese naai-ateliers. Hierop besliste Ralph Lauren om mee te zorgen voor de financiering van onafhankelijke waarnemers die eventuele misbruiken moesten vaststellen.

De business leek hier echter niet al te zeer onder te lijden, want nog steeds worden er fenomenale omzetten gerealiseerd. Met merken zoals Polo, Polo Sport, Lauren, Ralph Lauren Purple Lable en vele andere is onze succesvolle ontwerper meer dan ooit aanwezig in de modewereld en daarbuiten. Zijn stijlvolle en tijdloze elegantie blijft elkeen bekoren.
© 2007 - 2019 Evaluna, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ralph Lauren polo, kleding en accessoiresRalph Lauren polo, kleding en accessoiresRalph Lauren is een merk dat sinds 1967 bestaat en is uitgegroeid tot een groot kledingmerk in onder andere de Polo. Het…
Mode: de kleding van Ralph LaurenMode: de kleding van Ralph LaurenPolo Ralph Lauren is een kledingketen met Amerikaanse wortels. Het bedrijf draagt de naam van eigenaar Ralph Lauren. Dez…
Mijn kind wil alleen maar merkkledingMijn kind wil alleen maar merkkledingKinderen onderling kunnen hard zijn en elkaar afrekenen op uiterlijk vertoon. Kinderen die niet voldoen aan de verwachti…
Verschil tussen Eau de cologne, toilette en parfumVerschil tussen Eau de cologne, toilette en parfumEau de parfum, Eau de toilette en Eau de cologne: wat is het verschil tussen deze drie? Wie een parfum of geurwater wil…
Macy’s: het grootste warenhuis ter wereldMacy’s: het grootste warenhuis ter wereldAls u V&D in Nederland al groot vond of Harrods al voor een kasteel aanziet, dan schrikt u zich rot bij het zien van ’s…

Reageer op het artikel "Ralph Lauren: een succesvolle modeontwerper"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Evaluna
Laatste update: 12-08-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Schrijf mee!