InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Biografie > Schrijver en denker Umberto Eco

Schrijver en denker Umberto Eco

Umberto Eco werd voor het grote publiek vooral bekend door zijn boek 'In de naam van de roos', een roman die zich afspeelt in een klooster in de Middeleeuwen.

Achtergrond

Umberto Eco werd in 1932 geboren in Alessandria, een stadje ten oosten van Turijn en ten noorden van Milaan, in de noordwestelijke provincie Piedmont. De Piedmont ligt in een bergachtig gebied, afgelegen en wordt daardoor gekenmerkt door een zekere onafhankelijkheid en de inwoners zijn meer beïnvloedt door Frankrijk dan door Italië. Eco refereert in zijn werk regelmatig aan zijn Piedmontse afkomst. Zelf is hij de zoon van een accountant uit een gezin van 13 kinderen en zijn grootvader was een wees. De naam Eco zou afkomstig zijn van een inventieve ambtenaar: 'Ex caelis oblatus', wat zoveel betekent als 'gegeven door de hemel'. Ook aan zijn grootmoeder heeft Eco goede herinneringen en hij beweert dat zijn liefde voor absurde humor van haar afkomstig is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleven Eco en zijn moeder in een klein dorpje in de Piedmont, waar hij beschietingen tussen de fascisten en de partizanen zag, iets wat hij met gemengde gevoelens bekeek. Dit beschrijft hij later, semi-autobiografisch, in zijn roman 'De slinger van Foucault'.

De Academicus

Zijn vader wilde dat hij advocaat zou worden en Eco ging studeren aan de Universiteit van Turijn, maar al snel zag hij af van rechten en wierp zich op de studie van Middeleeuwse Filosofie en Literatuur. In 1954 schreef hij een proefschrift over Thomas van Aquino en hij promoveerde in de filosofie. Hij ging aan de slag bij de televisie als 'editor voor culturele programma's'. In 1956 verscheen zijn eerste boek (een uitbreiding van zijn proefschrift) en ging hij les geven aan de Universiteit van Turijn. In 1958 verloor hij zijn baan bij de televisie, maar bracht ook zijn tweede boek uit, waarmee hij zich vestigde als een belangrijke denker in het mediavistiek. Hiermee overtuigde hij eindelijk zijn vader dat hij toch de goede studiekeuze had gemaakt. Hij werd steeds meer gevraagd om aan de universiteit te doceren en kreeg een baan bij een uitgeverij. Ook ging hij columns schrijven voor diverse bladen. In 1964 verhuisde Eco naar Milaan en ging daar doceren aan de universiteit, een jaar later werd hij benoemd tot professor Visuele Communicatie in Florence. Weer twee jaar later werd hij professor Semiotiek in Milaan. De oudste universiteit van Europa, die van Bologna, benoemde hem tot eerste professor Semiotiek in 1971. Gedurende de jaren zeventig verschenen verschillende boeken over semiotiek van zijn hand. Hij organiseerde het eerste internationale congres over semiotiek. Aan het einde van de jaren zeventig was hij een gevestigd semioticus en niemand verwachtte de wending die zijn leven zou gaan nemen.

De romanschrijver

Zijn eerste roman 'De naam van de roos' werd geboren uit het primitieve idee: 'Ik had zin om een monnik te vergiftigen.' Hij begon met schrijven in 1978 en noemde zijn boek aanvankelijk 'Moord in de abdij', maar realiseerde zich dat die titel de lezer totaal op het verkeerde been zou zetten en de aandacht vooral zou vestigen op het detective-achtige onderdeel van het verhaal. Het was echter zijn opzet om een complex verhaal te schrijven, met meerdere lagen, een open tekst. In 1980 werd het boek gepubliceerd en zijn uitgever werd overweldigd door het succes van de roman. Plotseling stond Eco in de internationale belangstelling en het boek werd zelfs verfilmd door Jean-Jacques Annaud.

Hij ging door met zijn normale werk als academicus, maar vroeg zich tegelijkertijd af of het schrijven van een roman een eenmalig uitstapje was geweest. Hij ontdekte dat hij nog ideeën had voor een nieuwe roman en de naam van deze roman was snel gekozen, 'De slinger van Foucault', de slinger die hij zelf voor het eerst zag in 1952 en waarvan hij onder de indruk kwam. Met dit boek vestigde Eco zijn naam als internationaal gerenomeerde schrijver. .

De naam van de roos

De naam van de roos speelt zich af in een klooster in 1327, het is een detective-roman tegen de achtergrond van de religieus-politieke achtergrond van die tijd, met verschillende stromingen binnen de Katholieke Kerk die krachtig onderdrukt worden. Uit het boek blijkt Eco's grote kennis van de middeleeuwen, met oog voor detail wordt het leven binnen de kloostermuren beschreven.

Zijn tweede roman, 'De slinger van Foucault' speelt zich in het heden af, maar gaat vooral over de geschiedenis van de Tempeliers en de Rozenkruisers.

Hierna heeft Eco nog drie andere romans geschreven, Baudolino, Het eiland van de vorige dag en De mysterieuze vlam van koningin Loana.

Bibliografie

  • 1980 Il nome della rosa, De naam van de roos
  • 1988 Il Pendolo di Foucault, De slinger van Foucault
  • 1994 L'isola del giorno prima, Het eiland van de vorige dag
  • 2000 Baudolino, Baudolino
  • 2004 La misteriosa fiamma della regina Loana, De mysterieuze vlam van koningin Loana
© 2007 - 2019 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Vrij-katholieke Kerk: kerk van de toekomst?De kerken lopen leeg. Toch zijn veel mensen nog oprecht gelovig, maar geloven niet meer in de Kerk. De bisdommen krijgen…
Recensie "Baudolino" van Umberto EcorecensieRecensie "Baudolino" van Umberto EcoUmberto Eco is één van de bekendste hedendaagse levende Italiaanse schrijvers. Naast "De Naam van de Roos" en "De Slinge…
Verering van relikwieën vooral in de middeleeuwenEen relikwie is een voorwerp of overblijfsel waar een bijzondere kracht aan wordt toegekend. Vaak bestaat een relikwie u…
Westerse filosofie: renaissance en humanismeWesterse filosofie: renaissance en humanismeNa een periode van godsdienstige overheersing hadden veel mensen een sterke drang naar zelfstandigheid en vrijheid. De r…
Literatuur: Burgerlijke Letterkunde in de MiddeleeuwenIn de Middeleeuwen begon de ontwikkeling van de Nederlandse Letterkunde. Voorheen werd literatuur alleen voorgedragen, v…
Bronnen en referenties
  • www.themodernworld.com/eco/

Reageer op het artikel "Schrijver en denker Umberto Eco"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Laatste update: 22-11-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!