InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Biografie > Frida Vogels - De harde Kern

Frida Vogels - De harde Kern

Frida Vogels - De harde Kern Het werk en leven van Frida Vogels zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Haar leven is haar werk, zou je kunnen zeggen.

De Harde Kern

Het werk 'De harde Kern' bestaat uit drie delen. Het eerste deel bestaat uit 'Kanker' en 'De naakte waarheid'. Deel twee is 'Met zijn drieën' en deel vier bestaat uit poëzie. In Kanker schrijft ze over Berta Mees en haar relatie met de Italiaanse familie van haar man. Het beschrijft haar rol tijdens het ziekbed van een oom van haar man. In 'De naakte waarheid' blijkt dat Berta 'Kanker' heeft geschreven om haar man uit te leggen wie ze eigenlijk is. Maar helaas krijgt ze geen begrip van hem. Ze woont met haar man Stefano in Italië maar is regelmatig in Nederland, waar ze haar oude vrienden Jacob en Wiesje (J.J. Voskuil en zijn vrouw hebben hiervoor model gestaan) bezoekt. Met hen bespreekt ze haar boek. De relatie met Stefano wordt steeds moeizamer. Berta kan zichzelf niet geven en de spanning ontlaadt zich uiteindelijk in een confrontatie, die tevens meer duidelijkheid brengt over de problemen tussen de twee.

In 'Met zijn drieën' gaat Frida terug naar jeugd. Ze noemt zichzelf in dit deel ook gewoon Frida. Haar jeugd is getekend door de vroege scheiding van haar ouders. Haar ouders hebben op dat moment twee kinderen, Frida en Thijs. Frida verblijft vanaf dat moment grotendeels bij haar moeder, Thijs verblijft vaak zijn vader, die al snel hertrouwt en bij zijn tweede vrouw een aantal kinderen krijgt. De relaties tussen vader, moeder, Frida en Thijs zijn zeer complex. Frida doet haar uiterste best om de relaties duidelijk te beschrijven en hoewel ze alles zeer gedetailleerd beschrijft, lijkt 'de harde kern' steeds onbereikbaar te blijven.

Voskuil

Voskuil, schrijven van 'Het bureau' is in werkelijkheid ook bevriend met Frida Vogels en ze treden op in elkaars boeken. Frida verschijnt als Henriëtte Fagel in 'Bij nader inzien' en ook in 'Het bureau' treedt ze soms in die hoedanigheid op. Een aantal thema's van beide schrijvers komen ook overeen, zoals solidariteit, vriendschap, en wat aardsere zaken als poezen, wandelen en ook vooral het woord 'mieters'.

Libris Literatuur Prijs

Frida Vogels won voor haar boek 'Met zijn drieën', deel twee van de harde kern de Libris Literatuur Prijs 1994. Het juryrapport beschrijft haar boek als ontroerend door de liefde en machteloosheid van de hoofdpersoon, intrigerend doordat het essentiële ondanks alle gedetailleerdheid verzwegen blijft en imponerend door de inzet en de ernst waarmee het boek geschreven werd.

Vogels wilde de prijs overigens niet zelf in ontvangst nemen. Ze treed niet op voor de media

Vertalen

Naast zelf schrijven vertaalt Vogels ook boeken. Ze woont in Bologna, Italië en vertaalde het werk van Primo Levi, Salvatore Satta, Cesare Pavese en Giacomo Debenedetti.

Inmiddels worden er ook dagboeken van haar uitgegeven.
© 2007 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Frida Kahlo, een schilderes vol magische verrassingenFrida Kahlo was een Mexicaanse schilderes. Het werk van Frida Kahlo kenmerkt zich door vrolijke kleuren, aangrijpende en…
recensieTwee bijzondere romans over Frida KahloDe flamboyante Mexicaanse schilderes Frida Kahlo leidde een tragisch leven. Toen ze 18 jaar was raakte ze betrokken bij…
recensieSangrita en TequilaOver Frida Kahlo is al heel wat gescheven en er is ook een film aan haar gewijd. Maar de Mexicaanse schrijver Haghenbeck…
Anni-Frid Lyngstad, de diepe stem in ABBAAnni-Frid Lyngstad, de diepe stem in ABBAAnni-Frid Lyngstad, oftewel Frida, heeft tot op heden een onvoorstelbaar leven geleid. Dochter van een Noors meisje en e…
De kern van de zonDe kern van de zonHoe is de zon ontstaan? Hoe oud is de zon naar schatting? Waar is de zon van gemaakt? Waar bestaat de kern van de zon ui…

Reageer op het artikel "Frida Vogels - De harde Kern"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Laatste update: 22-11-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Schrijf mee!