InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Biografie > Isabel Allende, leven en literatuur

Isabel Allende, leven en literatuur

Isabel Allende is één van de eerste vrouwelijke Latijns-Amerikaanse schrijfsters die op wereldwijd succes konden rekenen. Haar boeken bevatten enkele echte pareltjes.

Leven

Isabel Allende is een Chileense journaliste en schrijfster die werd geboren in 1942 in Lima, Peru, waar haar vader als diplomaat was aangesteld. Isabel liep school in privé-scholen en reisde vooraleer ze terugkeerde naar Chili, waar ze haar school afmaakte. Ze werkte er ook voor de Verenigde Naties. Daarna ging ze aan de slag als journaliste en schreef ze vaak over controversiële onderwerpen. Ze maakte ook televisie, en schreef theaterstukken en kinderverhalen.

Boeken geschreven in ballingschap

Isabel Allende moest Chili verlaten na de staatsgreep van 1973 waarin president Salvador Allende, haar oom, gedood werd bij een militaire aanslag die geleid werd door Augusto Pinochet. Ze vindt onderdak in Venezuela, waar ze haar eerste roman schrijft: Het huis met de geesten. Dit boek zou later ook verfilmd worden en blijft tot op vandaag het meest beroemde boek van Isabel Allende. Het verhaal is als een familiekroniek die zich afspeelt tijdens een periode van politieke en economische veranderingen in Latijns-Amerika. Het huis waarin de voorouders van Isabel leefden, vormt het decor voor het verhaal. Net zoals in de latere boeken, spelen enkele sterke vrouwen een hoofdrol in “Het huis met de Geesten”. Het boek werd van bij het begin goed onthaald door de critici die er gelijkenissen in zagen met het magisch realisme dat ze kenden uit de verhalen van de nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Marquez.

In haar tweede boek, Liefde en Schaduw, klaagt Isabel Allende de wandaden aan van het regime van Pinochet. Vele tegenstanders van Pinochet in Chili werden immers ontvoerd en nooit teruggezien door hun familie. In “Liefde en Schaduw” gaan twee personages, een journaliste en een fotograaf, op zoek naar de waarheid achter de verdwijningen.

Nadien volgen de boeken Eva Luna en Het goud van Tomas Vargas waarin Eva Luna kortverhalen vertelt.

Einde van de dictatuur

In 1988 eindigde de dictatuur van Pinochet toen de Chilenen een democratische president verkozen. Ook de ballingschap van Isabel Allende kende zo een einde. Isabel Allende leeft echter niet opnieuw in Chili, maar heeft haar thuis nu in California, in de Verenigde Staten.

Het Oneindige Plan, dat in 1991 het licht ziet, is gebaseerd op het leven van William Gordon, die haar zijn geheimen toevertrouwde en nu de echtgenoot is van Isabel Allende.

Een ander opmerkelijk boek van Allende is Paula, een autobiografisch relaas van haar relatie met haar dochter Paula. Het boek neemt de vorm aan van een lange brief, geschreven aan haar dochter in coma. Paula sterft op jonge leeftijd aan een slepende ziekte.

Andere boeken van Allende zijn Afrodite,Fortuna’s dochter , Portret in Sepia en Herinneringen aan mijn Chili, een autobiografisch werk waarin Isabel Allende terugdenkt aan haar leven in Chili en merkt hoe haar herinneringen soms geïdealiseerd zijn.

Allende schreef ook de trilogie "De Stad van de wilde goden" , "Het Rijk van de Gouden draak" en "Het Woud van de Pygmeeën", een reeks boeken die voornamelijk voor jongeren bestemd zijn, maar ook door volwassenen kunnen gesmaakt worden.

Recent werden Zorro en Inés, vrouw van mijn hart gepubliceerd. Het meest recente boek van Isabel Allende werd vooralsnog niet in het Nederlands vertaald. In dit boek vertelt Isabel aan haar overleden dochter Paula wat er allemaal gebeurd is sinds het overlijden.

Boeken

 • 1982, Het huis met de geesten (La casa de los espíritus)
 • 1984, Liefde en Schaduw (De amor y de sombra)
 • 1985, Eva Luna (Eva Luna)
 • 1989, Het goud van Tomas Vargas (Cuantas de Eva Luna)
 • 1991, Het oneindige plan (El plan infinito)
 • 1994, Paula (Paula)
 • 1997, Afrodite, Liefdesverhalen en andere zinneprikkels (Afrodita. Cuentos, recetas y otros afrodisiacos)
 • 1999, Fortuna’s dochter (Hija de la Fortuna)
 • 2000, Portret in Sepia ‘Retrato en Sepia)
 • 2002, De Stad van de wilde goden (La ciudad de las bestias)
 • 2003, Herinneringen aan mijn Chili (Mi país inventado)
 • 2003, Het Rijk van de Gouden draak (El reino del dragón de oro)
 • 2005, Het Woud van de Pygmeeën (El bosque de los pigmeos)
 • 2005, Zorro (Zorro)
 • 2006, Inés, vrouw van mijn hart (Inés del alma mía)
 • 2007, De som der dagen (La suma de los días)
© 2007 - 2019 Evaluna, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensie"Het eiland onder de zee"- Isabel AllendeIsabel Allende is al een gevestigde waarde in de wereld van de literatuur. In haar laatste werk "Het eiland onder de zee…
Isabel Allende, de schrijfster achter de musical ZorroIsabel Allende, de schrijfster achter de musical ZorroBegin 2011 was heel Nederland in de ban van het tv-programma 'Op zoek naar Zorro'. Uiteindelijk werd Tommie Christiaan d…
Isabel Allende: Het negende schrift van MayarecensieIsabel Allende: Het negende schrift van MayaMet "Het negende schrift van Maya" biedt de Chileense schrijfster Isabel Allende ons een kijkje in de wereld van een ont…
Erotische, afrodisiaca en Valentijn kookboekenErotische, afrodisiaca en Valentijn kookboekenErotische, afrodisiaca en Valentijn kookboeken is een overzicht van de populairste boeken waarvan de zinnenprikkelende g…
Spaanse taalcursus, waarom Spaans leren?Spaans is een wereldtaal en een internationale taal. De Spaanse taal is zelfs een officiële taal van de Verenigde Naties…
Bronnen en referenties
 • Foto: Lori Barra © 2006

Reageer op het artikel "Isabel Allende, leven en literatuur"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Evaluna
Laatste update: 19-10-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!