InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Biografie > Tawakkol Karman, Jemenitische Activiste

Tawakkol Karman, Jemenitische Activiste

Tawakkol Karman won in 2011 de Nobelprijs voor de Vrede, samen met twee Liberiaanse dames. Ze verzet zich op vreedzame wijze tegen het Jemenitische regime van president Saleh.

Politiek

Tawakkol werd in 1979 geboren als dochter van Abdel-Salaam Karman, die destijds minister was. Ze trad in de sporen van haar vader door in de politiek actief te worden. Tawakkol werd lid van de belangrijkste Islamitische oppositiepartij in Jemen: Islah en begon zich in te zetten voor vrouwenrechten en een vrije pers. Zelf legde ze de niqab, de gezichtsverhullende sluier die in Jemen vrijwel gemeengoed is, af. Ze koos voor een hoofddoek die haar gezicht vrij laat.

Vrijheid

Samen met enkele anderen stichtte Tawakkol in 2005 Women Journalists Without Chains om zich op die manier in te zetten voor persvrijheid. Vanaf mei 2007 organiseerde Tawakkol wekelijks demonstraties (dinsdag-protesten) en sit-ins tegenover het kabinet in Sanaa. Op deze manier vroeg zij samen met haar medestanders om persvrijheid en het eerbiedigen van de mensenrechten op vreedzame wijze.

De Arabische Lente

In januarie en februarie 2011 kwam de Arabische wereld in de ban van de vrijheid door de opstanden in Tunesië en Egypte. Dit inspireerde Tawakkol en haar medestanders en ze riepen president Saleh, die al 33 jaar aan de macht, op om af te treden. Tawakkol werd echter gearresteerd en gevangen gezet en dit was het teken voor de Jemenitische bevolking echt de straat op te gaan. Ze eisten de vrijlating van Tawakkol en het aftreden van president Saleh.

Inspiratie

Tawakkol wordt geïnspireerd door drie belangrijke, geweldsloze vrijheidsstrijders: Nelson Mandela, Mahatma Ghandi en Martin Luther King. Ze ziet de autobiografie van Mandela wel als een handboek voor haar eigen revolutie.

Nobelprijs voor de Vrede

Tawakkol bivakkeert sinds haar vrijlating in een tent op een plein in Sanaa. Ze is een bewonderenswaardige figuur gezien de cultuur en geschiedenis van Jemen. Jemen is een arm land, wat nog steeds georganiseerd is volgens patriarchiale wetten. Mannen maken de dienst uit en vrouwen hebben letterlijk minder rechten dan mannen. Dit maakt Tawakkol tot een controversiële figuur, in haar land, maar ook in de partij waarvan ze lid is. Ze is overtuigd moslim, maar zet zich in voor de rechten van de vrouw en laat zich niet de dienst voorschrijven door een man. Toen president Saleh genoeg van haar kreeg, sprak hij haar broer Tariq aan om haar de wacht aan te zeggen. Tawakkol weet dat haar leven gevaar loopt, maar ze geeft niet op. Zij inspireerde duizenden Jemenitische vrouwen om de straat op te gaan en te demonstreren. In 2011 won ze samen met de Liberiaanse vrouwen Leymah Roberta Gbowee en Ellen Johnson Sirleaf de Nobelprijs voor de Vrede. Tawakkol is vastbesloten om door te gaan met vechten voor de vrijheid van haar land en vooral ook de vrouwen van haar land.

Lees verder

© 2012 - 2019 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nobelprijs voor de vredeSinds 1901 wordt de Nobelprijs voor de vrede uitgereikt aan personen of organisaties die zich inzetten voor het behalen…
Leymah Roberta Gbowee, NobelprijswinnaresGbowee is een bijzondere vrouw, zij mobiliseerde de vrouwen in haar land om zich in te zetten voor het stoppen van de bu…
Jemen  land op rand van burgeroorlognieuws uitgelichtJemen land op rand van burgeroorlogJemen, het land op het Arabisch Schiereiland, beleeft in 2015 een roerig jaar. Rebellen die steden veroveren, Al Qaeda d…
Nobelprijs voor de Vrede voor ObamaNobelprijs voor de Vrede voor ObamaBarack Obama ontvangt de Nobelprijs voor de Vrede 2009, vanwege de hoop die hij aan zijn bevolking heeft gegeven en de b…
De Arabische wereld: wat is de Arabische wereld?Veel mensen denken bij de Arabische wereld aan de Islamitische landen. Maar het islamitische land Turkije is bijvoorbeel…
Bronnen en referenties
  • http://www.human-dignity-forum.org/2011/11/tawakkol-karman-the-face-of-the-yemeni-revolution/
  • www.lefthandofeminism.wordpress.com/tag/tawakkol-karman
  • http://www.newyorker.com/online/blogs/newsdesk/2011/10/tawakkol-karmans-moral-vision.html

Reageer op het artikel "Tawakkol Karman, Jemenitische Activiste"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Laatste update: 03-04-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Special: Nobelprijs Vrede Vrouwen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!