InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Biografie > Herta Müller, Nobelprijs Winnares

Herta Müller, Nobelprijs Winnares

In 2009 won Herta Müller de Nobelprijs voor Literatuur. Ze is afkomstig uit de Duits-sprekende streek van Roemenië en het dorp waar ze vandaan komt keert regelmatig terug in haar boeken. Müller is getekend door haar leven in een dictatuur, hoewel ze alweer jaren in Berlijn woont.

Duitse gemeenschap in Roemenië

Müller werd geboren in augustus 1953 in Nitzkydorf, een Duits-sprekend dorp in Roemenië in het district Banat. Haar vader deed dienst bij de Waffen-SS en haar moeder werd tijdelijk gedeporteerd naar een kamp in de Sovjet-Unie. Müller verliet haar dorp om Duitse en Roemeense literatuur te gaan studeren aan de Universiteit van Timisoara. In Timisoara werd ze lid van de Aktionsgruppe Banat, een groep idealistische Roemeens-Duitse schrijvers, die vrijheid van mening zochten onder het regime van Ceaucescu. Na haar studie ging ze aan de slag bij een fabriek als vertaalster, maar werd ontslagen omdat ze weigerde mee te werken met de geheime politie, de Securitate.

Schrijven

In deze vroege fase was Müller al begonnen met schrijven en had een bundel met korte verhalen geschreven, Niederungen. Dit werd echter niet uitgegeven omdat Müller problemen had om de censoren tevreden te stellen. Uiteindelijk kwam het boek in 1982 uit, in sterk veranderde vorm. Twee jaren later kwam Drückender Tango uit. Beide boeken vertellen over het dorpsleven en de hypocrisie ervan en de problemen die nonconformisten in een dorp hebben. Daarnaast legde ze de vinger op de pijnlijke plek van de fascistische mentaliteit van het Duitse dorpsleven, waarbij ze de idylle ruw verstoorde.

Vertrek uit Roemenië

Intussen werkte Müller als lerares en haar originele uitgave van Niederungen werd naar Duitsland gesmokkeld, waar de uitgeverij Rotbuch het uitgaf. De critici waren diep onder de indruk van haar werk. Tijdens een reis naar de Frankfurter boekenbeurs sprak Müller zich fel uit tegen het dictatoriale regime in Roemenië en vanaf dat moment werd het haar verboden om te publiceren in haar vaderland. Ze bleef in Roemenië tot de situatie echt ondragelijk voor haar werd. Müller kreeg een verbod om te reizen en werd regelmatig met de dood bedreigd door de Securitate. Ze emigreerde vervolgens met haar echtgenoot Richard Wagner naar Berlijn in 1987.

In de periode dat ze wachtte om het land te verlaten schreef Müller twee boeken: Der Mensch ist ein großer Fasan auf der Welt (1986) en Barfüßiger Februar (1987). Beide boeken verhalen van mensen die het land willen verlaten en over de corruptie van de dorpsmensen, die geld en sexuele diensten vragen voor hun hulp. Haar volgende boek brengt de problemen van iemand die zich in het Westen vestigt aan het licht. In andere romans en essays houdt Müller zich bezig met een begrip als ‘vaderland’ en gaat ze in op de link tussen onderdrukking door de staat en een jeugd waarin een kind onderdrukt wordt.

Nobelprijs

De zwaarte van haar onderwerpen waar Müller over schrijft wordt in evenwicht gehouden door haar stijl van schrijven, die altijd puur en poëtisch is. Vertrek, emigratie, zonder uiteindelijk een bestemming te bereiken zijn steeds terugkerende thema’s in het werk van Müller. Ze won vele prijzen met haar werk, het hoogtepunt was de Nobelprijs voor Literatuur in 2009. Ze kreeg de prijs twintig jaar na de val van de Berlijnse Muur. Müller was tot ze de prijs won geen grote bekende in de literaire wereld, zelfs niet in het Duits-sprekende deel.

Lees verder

© 2012 - 2019 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Roemenië en de Roemenen: kennismakingsquizRoemenië en de Roemenen: kennismakingsquizRoemenië en de Roemenen (die in 2014 'naar Nederland kwamen...'): wat weten we van dit Oost-Europese land en zijn bewone…
Roemenië, ook wel klein Parijs genoemdRoemenië, ook wel klein Parijs genoemdRoemenië is een land in Europa. Het land ligt aan de zwarte zee en grenst tevens aan de landen Bulgarije, Servië, Hongar…
Bronnen en referenties
  • http://lyrikline.org/index.php?id=162&L=1&author=hm03&show=Bio&cHash=935a9a3389
  • http://www.macmillanspeakers.com/hertamuller
  • http://www.nytimes.com/2009/10/09/books/09nobel.html

Reageer op het artikel "Herta Müller, Nobelprijs Winnares"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Laatste update: 05-02-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Special: Winnaressen Nobelprijs
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!