InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Biografie > Premier van India: Rajiv Gandhi

Premier van India: Rajiv Gandhi

Rajiv Gandhi was de zoon van Indira Gandhi en kleinzoon van Nehru. En zelf werd hij ook Eerste Minister van India na de moord op zijn moeder. Hij leidde India het tijdperk van de informatie techonologie binnen en legde daarmee de grondslag voor een machtig en modern India.

Jeugd in de Bekendste Familie van India

Rajiv (of Rajav) Gandhi werd geboren op 20 augustus 1944 in Mumbai (Bombay). Hij was de zoon van Indira Gandhi en de kleinzoon van Nehru (de grondlegger van het moderne India). Daarmee werd hij geboren in de beroemdste familie van India. Hij bracht veel tijd door in het huis van zijn grootvader, omdat zijn ouders tijdelijk apart van elkaar leefden. Rajiv bezocht de in India bekende Doon School en ging vervolgens studeren in London en later aan het Trinity College, Cambridge. In Cambridge ontmoette Rajiv de Italiaanse Sonia Maino en het stel trouwde in 1969.

Carriere in de Politiek

Na zijn terugkomst in India werkte Rajiv als piloot. Zijn jongere broer Sanjay werkte aan de zijde van zijn moeder, maar hij overleed in 1980 tijdens een vliegtuigongeluk. Hierna vroeg zijn moeder Rajiv om ook politiek actief te worden. Hoewel Rajiv aanvankelijk niet erg enthousiast was werd hij al snel Secretaris Generaal van de Congress Partij. Toen zijn moeder in 1984 vermoord werd werd Rajiv tot Eerste Minister gekozen. De Congress Partij won de verkiezingen met een meerderheid van 80% van de stemmen. Rajiv was op dat moment veertig en daarmee de jongste Eerste Minister die het land ooit had gekend.

Moderniseringen

Rajiv was aanvankelijk zeer populair. Hij begon met het verbeteren van de relaties van India met de Verenigde Staten en nam afstand van de socialistische politiek die zijn moeder had gevoerd. Ook legde hij de nadruk op het belang van informatica voor de toekomst en introduceerde computers in India. Zijn regering gaf steun aan wetenschap, technologie en aanverwante industrieën. Daarnaast begon Rajiv met het veranderen van het beleid op het gebied van onderwijs en breidde het hoger onderwijs verder uit.

Sri Lanka

India kwam in de problemen doordat het zich mengde in de problemen van buurland Sri Lanka. Rajiv trad op als tussenpersoon tussen de Sri Lankaanse regering en de Tamil Tijgers. India stuurde troepen om de vrede in Sri Lanka te bewaren en de Tamil Tijgers zouden zich ontwapenen, maar dit bleek geen succes. De Tamil Tijgers raakten in conflict met de Indiase troepen en dit leidde tot grote verliezen bij de Indiërs. Rajiv was gedwongen om zijn troepen terug te trekken en leed ernstig gezichtsverlies op diplomatiek gebied.

Corruptie

Rajiv had tijdens de verkiezingen beloofd om de corruptie in het land te bestrijden, maar al snel bleek zijn eigen partij ook corrupt te zijn. Rajiv en de Congress Partij werden beschuldigd van diverse corruptieschandalen, met als belangrijkste het schandaal met het Zweedse bedrijf Bofor. Bofor was een wapenleverancier, die diverse leden van de Congress Partij steekpenningen had betaald. Dit leidde tot een groot verlies aan populariteit en Rajiv verloor de nieuwe verkiezingen in 1989. Een coalitie-regering kwam aan de macht, maar al snel moesten er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Terwijl Rajiv op campagne was in Sriperumbudur, Tamil Nadu op 21 mei 1991 werd hij vermoord door een zelfmoordactie door een Tamil.

Lees verder

© 2012 - 2019 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gandhi, een bijzonder manGandhi, een bijzonder manIedereen kent Mahatma Gandhi wel, maar wat heeft zijn invloed opgeleverd en wie was deze man eigenlijk?
Goedkoop vliegen naar India met Air IndiaGoedkoop vliegen naar India met Air IndiaGoedkoop vliegen kan met Air India. Voor Nederlanders leek goedkoop vliegen even verleden tijd met de invoering van de v…
Vliegen met Oman AirVliegen met Oman AirOman Air is een nieuwe maatschappij op de Europese markt. Vanaf eind 2009 zullen ze gaan vliegen op luchthavens in Frank…
Gandhi: Een Moderne HeldGandhi: Een Moderne HeldGandhi is een van de meest spraakmakende figuren uit de geschiedenis. De kleine, fijn gebouwde man die met zijn geweldlo…
Jawahar Lal NehruNehru kan worden beschouwd als de architect van het moderne India. Hij was de belangrijkste discipel van Ghandi, met wie…
Bronnen en referenties
  • http://www.iloveindia.com/indian-heroes/rajiv-gandhi.html
  • www.culturalindia.net

Reageer op het artikel "Premier van India: Rajiv Gandhi"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Laatste update: 03-04-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Special: Leiders in India
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!