Biografie Paul van Loon

Hij kon erg goed tekenen en had eens een tekening gemaakt, waarvan hij het idee had dat deze zo uit een verhaal was weggelopen. Paul vond dit wel grappig en besloot het verhaal dat hij erbij verzon maar op papier te zetten en het op te sturen naar het Brabants Nieuwsblad. Als hij dacht dat het voor één keer zou zijn, had hij pech. De krant wilde meer verhalen van hem hebben.

Paul

Paul van Loon, de schrijver van DE griezelboeken, is geboren op 17 april 1955 in Geleen. Hij is getrouwd en heeft een dochter, Manisha.
Ooit is hij begonnen aan een studie aan de Kunstacademie in Den Bosch, maar deze nooit afgemaakt. Zijn favoriete schrijver is, en hoe kan het ook anders, Bram Stoker met Dracula (geschreven in 1897). Zijn favoriete kinderboek is Paulus de Boskabouter, voor Eucalypta de heks. Paul is altijd herkenbaar aan zijn zonnebril, een verboden onderwerp voor journalisten, en een donker pak. Dit is natuurlijk een perfecte outfit voor een schrijver van griezelverhalen.

Schrijven

Net als veel andere schrijvers had Paul ook niet echt het idee om schrijver te worden. Het is eigenlijk zomaar vanzelf gegaan. Hij kon erg goed tekenen en had eens een tekening gemaakt, waarvan hij het idee had dat deze zo uit een verhaal was weggelopen. Paul vond dit wel grappig en besloot het verhaal dat hij erbij verzon maar op papier te zetten en het op te sturen naar het Brabants Nieuwsblad. Als hij dacht dat het voor één keer zou zijn, had hij pech. De krant wilde meer verhalen van hem hebben.

In 1983 debuteerde Paul van Loon met het boek: Boven op tante Agaat. Tegenwoordig kent bijna iedereen hem van zijn serie ‘De griezelbus’ en ‘Dolfje Weerwolfje’. Veel van zijn boeken zijn in het Duits vertaald.

Grumor

Dat Paul een schrijver is van kinderverhalen is eigenlijk wel algemeen bekend. Maar dat hij ook nieuw woorden bedenkt, weten niet zoveel mensen. Hij noemt zichzelf een ‘grumorschrijver’. Volgens Paul is grumor een combinatie van humor en griezelen, wat in heel veel van zijn boeken voorkomt. Hierdoor krijgt men nog net geen nachtmerries van zijn verhalen.

Griezelgenootschap

Vanaf de eind jaren 90 was Paul voorzitter van dit genootschap. Zij publiceerden ieder jaar, tot 2003, gezamenlijk een boek. De leden hiervan naast Paul zijn:
  • Tais Teng
  • Jacqyes Weyters
  • Eddy C. Bertin
  • Bies van Ede
  • Els Rooijers
  • Ton van Reen
  • Hans van Waarsenburg

Bibliografie

jaartitel- jaartitel
1983Boven op tante Agaat-1985Gevaarlijke tijden voor katten
1985Ik ben het beu! Zegt Sammy-1985De laatste vogel
1985Wat zit er in het bos?-1986Bijna-boeven
1986Jessie en King-1987Een dief op het dak
1987Waar is de jas-1987Niet doen, muis!
1987Ik verdwaal nooit! zegt Sammie-1987Afspraak in het bos
1988Stuurloos tussen de sterren-1988Karate op de stortplaats
1989De wilde prinses-1989Foeksia de miniheks
1989 De e van Els, de ee van Eef-1989De verboden zolder
1989De v van Von en vuur en….-1989In de macht van de wolfheks
1989De d van Daan en doos en…-1989Schildpad ontvoerd
1990Ontsnapt van Duivelseiland-1990Baby geroofd
1990Vampier in de school-1990De reus van Mikkie
1991De griezelbus 1-1991Het verhaal van Rik
1991Een aap in de doos-1991Een muis in de ton
1991Kind te koop-1991Een kip op de wip
1991Roos, vis en ik-1991Alleen op een eiland
1992Gezicht in de mist-1992Een potje spoken
1992Alle salamanders!-1992Vluchten voor de oorlog
1992Bang voor vampiers?-1992Griezelbeelden
1993Griezelhandboek-1993De vampiertand
1993Weg met diekrokodil!-1993Maantjelief
1993De allesdief-1994De vampierclub
1994De griezelbus 2-1994’s Nachts is alles anders
1995Meester Kikker-1995Nooit de buren bijten
1995De meester is een vampier-1995Ik wil zo graag een spook
1996Kas en de reus-1996De griezelbus 3
1996Een spook in de school-1997Lyc-drop
1997Stoel loopt weg-1997Dolfje Weerwolfje
1997Het Vampierhandboek-1998De griezelbus 4
1998De kerstboom spreekt-1999De griezelbus 0
1999Volle maan-1999Ik ben net als jij
1999Als het licht uit is…-2000Pas op voor een pad
2000De grijpgrip-2000Wat ritselt daar?
2001Jimi’s hit-2001Zilvertand
2001De andere werkelijkheid van Jeroen Bosch-2001De griezltoer
2001De papoes-2001Wie fluistert daar?
2001Een potje spoken-2002Wolven in de stad
2002Foeksia de miniheks-2002De magische attractie-toer
2002De griezelbus 5-2002Waar ben ik?
2003Geesten, geraamten en ander gespuis-2003Sam Schoffel meester-speurder
2003Weerwolvenbos-2003Foeksia’s miniheksenstreken
2003Het nachtmerrieneefje-2004Dolfjes dolle vollemaannacht
2004Paniek in de Leeuwenkuil-2005Niet bijten, Dolfje!
2005Foeksia en de toverschaatsen-2005Boze drieling
2005De griezelbus 6-2006Leeuwenroof
2007Weerwolfgeheimen-2007Ontsnapt uit de Dode Hoek
2008Dolfje Sneeuwwolfje-2008Schitterend schepsel
2008Harrie en de heks-2008De griezelbus 7
2009Tijdschrift Dolfje Weerwolfje-2009Een weerwolf in de leeuwenkuil
2010Allemaal onzien-2010Weerwolfbende
2011Raveleijn-2011Dolfje Weerwolfje Vakantie-dagboek
2011Het grote boek van kleine vampiers-2011SuperDolfje
2012Noura’s dagboek-2012Weerwolf(n)achtbaan
2012Foeksia en de Spiegelheks-2012Avonturen in het heksenbos
2013Lang leve de Leeuwenkuil-2013Weerwolfhooikoorts

Prijzen

Paul heeft voor zijn boeken heel wat prijzen in de wacht gesleept. Vooral bij de kinderjury is hij erg populair. Een greep uit de door Paul van Loon gewonnen Kinderjury prijzen:

Tip van de Nederlandse kinderjury 6 t/m 9 jaar:

  • 1993; Bang voor vampiers
  • 1994; Weg met die krokodil
  • 2001; De Grijpgrip

Prijs van de Nederlandse kinderjury 6 t/m 9 jaar:

  • 1996; Meester Kikker
  • 1998; Dolfje Weerwolfje
  • 2000; Volle maan
  • 2004; Weervolvenbos
  • 2006; Boze drieling
  • 2007; Weerwolvenfeest
  • 2008; Weerwolfgeheimen
  • 2009; Dolfje sneeuwwolfje

Tip van de Nederlandse kinderjury 10 t/m 12 jaar:

  • 1995; De griezelbus 2
  • 1998; Dolfje Weerwolfje
  • 1998; Lyc-drop
  • 1999; De griezelbus 4
  • 2000; De griezelbus 0

Prijs van de Nederlandse kinderjury 10 t/m 12 jaar:

  • 1996; Nooit de buren bijten
  • 1997; De griezelbus 3

Tip van de Nederlandse kinderjury 13 t/m 16 jaar:

  • 1993; Gezicht in de mist
  • 1995; De griezelbus 2
  • 1996; Nooit de buren bijten
  • 1997; voor De griezelbus 3

En dan nog:

  • 2004 Prijs van RTL Boulevard alle leeftijden voor Gezicht in de mist
  • 2007; Eremedaille van de Nederlandse Kinderjury
  • 2008; Geridderd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau
  • 2011; Dolfje Weerwolfje uitgeroepen tot Grootste Kinderboekenheld, door de kinderen van Nederland en Vlaanderen
  • 2012; Pluim van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury voor “Raveleijn”

Paul en zijn band

Met zijn band, die Paul van Loon en Ander Gespuis heet, geeft hij muzikale lezingen. Ze spelen dan liedjes die hij zelf gemaakt heeft en tussendoor leest hij stukjes voor uit zijn boeken. De jongens van de band doen dan toneelstukjes op de achtergrond. Echt een dolle boel.

De titels van de liedjes die Paul geschreven heeft zijn:

  • Laat maar gaan
  • De eenzame vampier
  • Mooie handen
  • Nooit de buren bijten
  • Band op de vlucht
  • Niemand
  • Uitsluitend stuitend

En tot slot
Paul doet op zaterdag 16 december 2006 mee, als kandidaat, met het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Lees verder

© 2006 - 2020 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: Harrie en de heks van Paul van LoonrecensieBoekrecensie: Harrie en de heks van Paul van LoonPaul van Loon is onder andere bekend als schrijver van de boeken over Dolfje Weerwolfje. Speciaal voor kleuters heeft hi…
Boeken van Dolfje WeerwolfjeDe boekenserie 'Dolfje Weerwolfje' gaat over Dolfje Spaan, drie nachten per maand verandert hij in een weerwolf. Dolfje…
Dolfje WeerwolfjeDolfje WeerwolfjeDolfje Weerwolfje is een jongetje uit de gelijknamige boekenreeks van Paul van Loon. Dolfje Spaan verandert in de nacht…
Paul van Loon: Foeksia & de hoed van Sinterklaas. Cadeautje!recensiePaul van Loon: Foeksia & de hoed van Sinterklaas. Cadeautje!Paul van Loon, de bekende auteur van de Griezelbus, publiceerde in 2013 het boekje 'Foeksia en de hoed van Sinterklaas'.…

Biografie Dan BrownDan Brown kan het beste worden omschreven als een auteur van detective-thrillers die behoren tot het genre van de Fact f…
Biografie Francine OomenFrancine is eigenlijk bij toeval in het schrijversvak beland. Zij werkte bij een grote drukkerij toen zij een concept va…

Reageer op het artikel "Biografie Paul van Loon"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Jojojo, 26-10-2008 12:49 #1
Goeie informatie

Infoteur: Storm
Laatste update: 02-12-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Special: Biografieën schrijvers
Reacties: 1
Schrijf mee!