Het Grote Boerderijen Boek

Het Grote Boerderijen Boek is een prachtig kijk- en leeswerk voor iedereen die geïnteresseerd is in (historische)boerderijen en het leven op de boerderij. Een breed en veelzijdig opgezet werk met heel veel foto's. Een waar genoegen op de leestafel, maar meer nog een uitnodiging om zelf de boer op te gaan!

Boerderij zoekt boer

In de toekomst kon het zomaar eens zijn dat er in Nederland geen boer meer te bekennen is, in agrarische zin dan. De cijfers zijn onthutsend: Van de ruim 75.000 boeren in Nederland zijn er 44.000 ouder dan 50 jaar. Rond de 32.000 boeren hebben geen opvolger voor hun bedrijf. De komende 15 jaar komen er 17.200 bedrijven vrij. Inmiddels is er een digitaal meldpunt, waar boeren zonder bedrijf in contact kunnen komen met boeren zonder opvolger. Toch zijn wij Nederlanders wel gek op het landleven, vooral als een ander het werk doet. Een guitige koe in een sappig weitje doet het altijd nog heel goed, getuige de in tuincentra gespotte trend van weersbestendige schilderijen van de bonte grazer. Daarmee haal je de landelijke rust in je achtertuin. Maar hoe moet het nu met al die prachtige boerderijen? In de afgelopen decennia - gerekend vanaf 1940 - zijn er zo'n 100.000 boerderijen van vóór 1940 verdwenen. Inmiddels mag het Nederlandse en zeer diverse cultuurlandschap met zijn agrarisch erfgoed zich gelukkig in een brede maatschappelijke belangstelling verheugen. Steeds meer boerderijen worden door het Rijk, de provincie of de gemeente beschermd of aangewezen als historisch monument.

Het Grote Boerderijen Boek

Want aan de "stulpjes" ligt het niet, dat het boerenbedrijf hier in Nederland niet meer zo goed gedijt. Dat vertellen de prachtige foto's in het Grote Boerderijen Boek, dat in mei 2013 bij Uitgeverij WBOOKS verscheen, ISBN 978 90 400 0758 3, prijs 49,50, redactie Ben Kooij en Judith Toebast. Het boek is zeer breed van opzet. Er wordt niet alleen ruimschoots aandacht besteed aan de verschillende typen boerderijen in Nederland, maar ook aan het leven op de boerderij, het werk van de boer en de boerin en de boerderijdieren. In de hoofdstukken Onderzoek en Bronnen en Constructies en Materialen wordt uitgebreid stilgestaan bij de archeologie en het schriftelijke materiaal, tezamen goed voor een inzicht in de bouw van Nederlandse boerderijen vanaf het allereerste begin. Het is maar liefst 7300 jaar geleden dat de eerste boeren in Nederland een vaste nederzetting verkozen boven tenten en provisorische hutten. Maar de belangrijkste bron van overlevering blijft toch het gebouw zelf.

Typen boerderijen

En gelukkig zijn er genoeg oude boerderijen, die ons een dergelijke blik in het verleden gunnen. In Het grote Boerderijen Boek worden de volgende groepen historische boerderijen onderscheiden:
  • de Noordelijke Huisgroep, Noordelijke provincies en Noord-Holland
  • de Hallehuisgroep en Langgevelboerderijen; de langgevelboerderijen liggen beneden de grote rivieren in Brabant en Limburg. De driebeukige hallehuis is kenmerkend voor de rest van Nederland.
  • de Zuidwest-Nederlandse boerderijen; Zeeland, Zuid-Hollandse eilanden en Westelijk Brabant.
  • de Zuid-Limburgse boerderijen; de boerderijen specifiek voor Zuid-Limburg.
  • moderne boerderijen; boerderijen vanaf de 19e eeuw, afwijkend van de genoemde typologie

Wandtegels

In het hoofdstuk Constructies en Materialen is een apart hoofdstuk gewijd aan wandtegels, die vooral in de 18e en 19e eeuw in zwang waren om het interieur van een boerderij verder te verfraaien. Veel tegeltableaus lieten voorstellingen uit de Bijbel zien of van het boerenbestaan. Soms dienden de tegels met versieringen als bloemen, bloempotten en sterren e.d. ook als "behang". Heel veel detailfoto's erbij.

Boer zoekt Kunst

In een huis in Rijswijk is het depot voor de kunstwerken van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gevestigd. Het gaat om zo'n 50.000 objecten van beeldende kunst, meubels, sieraden, klokken, vazen etc. etc. De werken zijn overwegend door Nederlandse kunstenaars of in Nederland gevestigde kunstenaars gemaakt. Het gaat hier om de niet uitgeleende rijkscollectie, want de collectie die wel wordt uitgeleend telt ook nog weer 50.000 objecten. Voor de fotografie in Het Grote Boerderijen Boek is uit deze collectie een keuze gemaakt uit schilderijen, tekeningen en grafiek met als gemeenschappelijke factor het boerenleven. De gekozen afbeeldingen zijn voorzien van een uitgebreid kunsthistorisch commentaar.

De Boer Op

Als je al dit moois bekijkt, word je slechts door één wens bevangen: zelf de boer op! Bij dit prachtige boek van in totaal een kleine 400 pagina's is een leuke bijlage opgenomen. In het hoofdstuk De Boer Op wordt via instanties als VVV's, ANWB, musea, natuurbescherming etc. verwezen naar allerlei activiteiten rondom de boerderij: boerderijtochten, boerderijmusea, historische boerderijen, boerderijwinkels, overnachten bij de boer etc. Twee leuke websites: www.lekkernaardeboer.nl en www.boerenwaar.nl.
© 2013 - 2020 Plato, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een en al Boerderij - boek van dokter StraatsmarecensieEen en al Boerderij - boek van dokter StraatsmaOense Straatsma, huisarts in ruste op Ameland, schreef 'Een en al boerderij op Ameland.' Het boek is uitgegeven door cul…
SVR, Stichting Vrije Recreatie, kamperen bij de boerDe Stichting Vrije Recreatie is een organisatie zonder winstoogmerk die het kampeerders mogelijk maakt om op de boerderi…
Behoud van historische Brabantse boerderijenBehoud van historische Brabantse boerderijenTot het eind van de twintigste eeuw is ongeveer veertig procent van de cultuurhistorisch waardevolle Brabantse boerderij…
Wat kost een boerderij (woning)?Voor veel mensen is een verbouwde boerderij op het Drentse platteland het ideaal. Na pensionering een boerderij kopen en…

De gulden snedeAls we iets bijzonder mooi vinden, zit daar vaak de wiskundige gulden snede achter. De vormenrijkdom in de kosmos houdt…
Laarzen in sprookjes: Klein Duimpje en de Gelaarsde KatLaarzen in sprookjes: Klein Duimpje en de Gelaarsde KatLaarzen zijn er in soorten, maten en merken.... Bekende soorten zijn: kaplaarzen, moonboots, motorlaarzen, paardrijlaarz…
Bronnen en referenties
  • Het Grote Boerderijen Boek

Reageer op het artikel "Het Grote Boerderijen Boek"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Plato
Gepubliceerd: 03-06-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!