InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Diversen > Heropening Mauritshuis Den Haag in 2014

Heropening Mauritshuis Den Haag in 2014

Heropening Mauritshuis Den Haag in 2014 Het Mauritshuis herbergt een prachtige collectie schilderwerken uit de Gouden Eeuw. Om deze collectie nog beter tot zijn recht te laten komen én om het gebouw aan te passen aan de eisen van deze tijd, heeft er tussen 2012 en 2014 een omvangrijke verbouwing plaats gevonden. Met de toevoeging van het pand aan het Plein 26, een bijzonder ondergrondse entree en het in ere herstellen van de hoofdentree aan het Plein, heeft het Mauritshuis weer de allure die bij dit prachtige 17e -eeuwse stadspaleis hoort. Hans van Heeswijk Architecten heeft een waar huzarenstuk uitgevoerd met deze omvangrijke verbouwing midden in het (regerings-)centrum van Den Haag.

Heropening van het Mauritshuis

Geheel volgens planning zal dit jaar, na een grondige restauratie, het Mauritshuis in Den Haag zijn deuren weer openen voor het publiek. Op 4 juni 2012 ging de grote verbouwing van start en iets meer dan twee jaar later, namelijk op 27 juni 2014, gaan de deuren weer open. De bijzondere collectie van het Mauritshuis, die bekendheid geniet over de hele wereld, is dan weer in zijn geheel te zien in het volledig gerenoveerde én uitgebreide museum Het Mauritshuis.

Verbouwing Mauritshuis Den Haag

Met deze verbouwing is de oppervlakte van het gehele museum maar liefst verdubbeld. Een gebouw aan de andere kant van de straat is bij het museum getrokken. Beide gebouwen worden via een moderne ondergrondse ruimte met elkaar verbonden.

Hans van Heeswijk architecten

Het nieuwe Mauritshuis is een ontwerp van bureau Hans van Heeswijk architecten uit Amsterdam. Een bureau gespecialiseerd in de restauratie en renovatie van met name monumentale panden. Met dit omvangrijke project hebben zij op een bijzondere manier de bestaande uitstraling en vooral de huiselijke sfeer van het Mauritshuis weten te behouden. Ook de toevoeging van het nieuwe pand gaat geruisloos over in de zo bekende en vertrouwde sfeer van het Mauritshuis. Midden in het centrum van Den Haag, op steenworp afstand van het torentje van de Minister-President, is een technisch hoogstandje geleverd.

Sponsors verbouwing Mauritshuis

Het Mauritshuis is zelf opdrachtgever van dit grote verbouwproject en daarmee ook verantwoordelijk voor de financiering van het geheel. Financieel wordt dit grote project mogelijk gemaakt door de volgende sponsors:
  • BankGiro Loterij
  • Kansen voor West van de Europese Unie (EFRO)
  • Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
  • Shell Nederland BV

Het nieuwe museum en de collectie

Royal Dutch Shell vleugel

De opvallendste vernieuwing aan het Mauritshuis is natuurlijk de toevoeging van het extra pand. Dit pand, gelegen aan Plein 26, ligt aan de overkant van de straat. Het oude en het nieuwe pand worden met elkaar verbonden door een ondergrondse foyer. Deze royale en moderne ruimte zal de Royal Dutch Shell vleugel worden genoemd.

Mauritshuis verdubbeld haar oppervlak

Met de toevoeging van Plein 26 aan het bestaande museum is het totale vloeroppervlak bijna verdubbeld. Naast de bestaande 3400 m² van het Mauritshuis gaat met de nieuwe foyer en het extra pand het vloeroppervlak in één keer naar 6400 m².
In het Mauritshuis blijft de bestaande collectie zijn plaats vinden. De foyer en het pand aan het Plein 26 herbergen de nieuwe (publieke-) functies.

Nieuwe entree en publieksvoorzieningen

Op het grote voorplein is een geheel nieuwe hoofdentree gekomen. Gelukkig is de hoofdentree weer teruggekomen aan de voorkant van het Mauritshuis. Nu betreden de toekomstige bezoekers het Mauritshuis weer via het grote hek op het voorplein. Vanaf hier is de nieuwe entree te bereiken, die gelegen is in de lichte, moderne ondergrondse foyer. Binnen is veel meer ruimte gekomen voor publieke functies. Daarbij moet men denken aan ruimtes voor de commerciële verhuur en voor wisselende exposities. Er is ook een mooie en ruime educatieve ruimte gekomen. Deze wordt aangeduid als de Kunstwerkplaats. En uiteraard mag in deze nieuwe opzet ook een museumwinkel en een museumcafé niet ontbreken.

Geschiedenis van het Mauritshuis

Het Mauritshuis als stadspaleis voor graaf Johan Maurits

Architect Jacob van Kampen ontwierp, samen met zijn assistent Pieter Post, in opdracht van graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen het Mauritshuis. De stijl is een goed voorbeeld van het Hollands classicisme, een bouwstijl die van 1640 tot 1665 haar hoogtepunt beleefde. Het vrijstaande, kolossale pand heeft een mooi alzijdig ontwerp. Grote pilasters, die doorlopen over twee verdiepingen, zijn aangebracht aan elke gevel. Het huis was gereed in 1637, maar graaf Johan Maurits betrok het pas in 1644, nadat hij terugkeerde uit Brazilië. Deze eerste bewoner verwijst gelijk naar de naam van dit prachtige pand. Lang heeft graaf Johan niet in zijn stadspaleis gewoond. Drie jaar later vertrok hij alweer naar Kleef, waar hij was benoemd tot stadhouder. Het totale perceel liep aan de overkant van de straat nog door. Daar liet hij een tuin aanleggen, die te bereiken was via een speciale ondergrondse gang. Vanaf het ommuurde voorplein was deze gang direct bereikbaar, zodat men niet over de openbare weg hoefde te lopen.

Oorspronkelijke interieur van het Mauritshuis

Het ontwerp van het Mauritshuis is volledig symmetrisch. Het pand bestaat uit twee verdiepingen, met elk twee identieke appartementen. Elk appartement bestaat uit een antichambre, chambre, kabinet en garderobe. De appartementen worden van elkaar gescheiden door de hal, het trappenhuis én een grote zaal. Helaas is het oorspronkelijke interieur verloren gegaan bij een brand in 1704. Een serie tekeningen van Pieter Post is gelukkig bewaard gebleven. Deze tekeningen geven een goed beeld van de oorspronkelijke plattegronden, doorsneden, interieurs en gevels. De renovatie, die volgde op de brand, liet de oorspronkelijke indeling van het pand in stand, maar verder werd de afwerking en inrichting aangepast aan de in de 18e eeuw geldende smaak.

Museum het Mauritshuis

Na het snelle vertrek van graaf Johan Maurits heeft het stadspaleis verschillende functies gehad. Vanaf het begin van de 19e eeuw is het in gebruik genomen als museum. Het museum staat op een prachtige en centrale locatie en is direct gelegen aan de hof vijver. Graaf Johan Maurits heeft daarmee indertijd een slimme aankoop gedaan. In 1820 kwam het Mauritshuis in het bezit van de Nederlandse Staat. De officiële opening als museum vond in 1822 plaats. De toenmalige collectie bestond uit topstukken die voortkwamen uit een tweetal Koninklijke Kabinetten. Zowel het Koninklijk Kabinet van Schilderijen, als het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden stelde hun collectie ten toon in het museum. Deze stukken waren overigens afkomstig uit de verzamelingen van de stadhouders. In 1875 is de collectie van het Mauritshuis volledig vrij gekomen voor schilderijen. De bijzondere collectie trok een steeds groter publiek. Mede hierdoor was in de 20e eeuw een verbouwing noodzakelijk. Tussen 1982 en 1987 werd het souterrain toegankelijk voor publiek en kwam er onder het voorplein een depot en extra kantoorruimte.
© 2014 - 2019 Martina, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in Den HaagDen Haag is een stad met heel veel bezienswaardigheden. Bij welke bezienswaardigheden moet je zeker zijn geweest?
Het Mauritshuis in Den HaagHet Mauritshuis in Den Haag kennen wij tegenwoordig als museum. Dat is het niet altijd geweest. Ook bij de naamgeving de…
Escher Museum: Escher in het Paleis in Den HaagEscher Museum: Escher in het Paleis in Den HaagM.C. Escher is in binnen- en buitenland beroemd om zijn kunst. In Den Haag is onder de naam Escher in het Paleis een ten…
Bezienswaardigheden in Praag - de Nieuwe StadDe Nieuwe Stad (of New Town, of Nove Mesto) werd in 1348 gesticht door Karel IV. Het gebied is zorgvuldig gepland en str…
Lekker weg in... Den HaagLekker weg in... Den HaagVeel mensen bezoeken nooit hun eigen land. Het wordt eens tijd dat we ons eigen land gaan ontdekken. Er is namelijk geno…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Johannes Vermeer, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.mauritshuis.nl

Reageer op het artikel "Heropening Mauritshuis Den Haag in 2014"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Martina
Laatste update: 10-01-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!