Hoe word je Museuminspecteur bij Museumkids.nl?

Hoe word je Museuminspecteur bij Museumkids.nl? Een museum bezoeken met een kind is erg leuk, maar het moet wel gaan om een museum dat kinderen aanspreekt. Je kunt de website van een museum bezoeken om een indruk te krijgen van wat er aangeboden wordt, maar nog leuker is het om de rapporten van andere kinderen te lezen die het museum bezocht hebben. Dit kan via de website Museumkids.nl. Bezoekt een kind zelf een museum dan kan hij of zij ook een beoordeling achterlaten op de site als Museuminspecteur. Je kunt ook leuke games spelen op de website en punten of museumschatten winnen, verder is er nog een doe-pagina op de site, hier vind je allerlei ideetjes om te knutselen.

Inhoud artikel


Museumkids.nl

Het is een online platvorm van de Museumvereniging. Kinderen kunnen op een manier die hen aanspreekt in aanraking komen met de musea in Nederland. Museumkids is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van zes tot en met twaalf jaar. Op de website kunnen games gespeeld worden die qua onderwerp te maken hebben met musea. Een kind kan de inspectierapporten lezen van andere kinderen maar kan ook zelf Museuminspecteur worden en rapporten inleveren. Verder vind je op de site heel veel knutseltips die zijn aangeleverd door de verschillende musea. Denk aan kleurplaten, kijkdozen maar ook aan recepten van bijvoorbeeld gevulde koeken. De basis van het platform wordt gevormd door de museumgames van mijn TIKKIT (voorheen mijntikkit.nl) en de wedstrijd voor Museuminspecteurs die ieder jaar plaatsvindt (museuminspecteurs.nl). Wat betreft het onderdeel Museuminspecteurs is de Museumverening een samenwerkingsverband aangegaan met ANWB Explorers.

Voor welke leeftijd is museumkids.nl geschikt en zijn er kosten aan verbonden?

Museumkids, Museuminspecteurs en de Tikkitgames zijn geschikt voor kinderen vanaf de leeftijd van zes jaar. Alle spelletjes en activiteiten zijn gratis op Museumkids.nl.

Tikkit

Op de website Museumkids.nl kun je kijken bij welke musea je een (gratis) Tikkit stickervel, vouwblad, tattoo en bouwplaat kunt krijgen. Vraag ze bij de balie van het museum.

Hoe word je lid van Museumkids.nl?

Ga samen met een van je ouders naar de website van Museumkids.nl. Is het je eerste bezoek, klik dan op registreren. Geef je mailadres op, daarna kom je in een scherm waar je nog een paar gegevens moet invullen: naam en geboortedatum. Nadat deze gegevens zijn verzonden ontvang je een bevestigingsmail in je mailbox (bewaar deze mail goed, mogelijk heb je de link nog een keer nodig). Klik de link in het mailtje aan en je komt terecht op jouw pagina.

De verschillende onderdelen op de website

 • Games spelen
 • Museum bezoeken
 • Museum inspecteren
 • Doepagina knutselen

Games spelen

Games die je kunt spelen op de website en waarmee je punten of museumschatten kunt verdienen voor je museumkids-account:Tikkit Van Gogh, Dijkenbouwer, Princes Dress-up, Beestenbrouwer, Beestjesfeest, X-Power Buggy, Orbit!, Koets Racer, Schat-zeiler, SchatSchieten, Brandblusser, Heldenstrijd. Enkele van deze games kun je ook downloaden als gratis app voor je tablet (Google Play Store en App store): Tikkit Van Gogh, SchatSchieten, Heldenstrijd, Beestenbrouwer. Via de website van Museumkids.nl kun je ook spelletjes aanklikken die zijn geplaatst op websites van verschillende musea, met deze spelletjes kun je geen punten of museumschatten verdienen.

Onderin het scherm bij Games staan vijf categorieen, klik op een categorie en je ziet welke spelletjes daar onder vallen:
Power & Bling, Natuur & Techniek, Nederland Waterland, Ridders en Kastelen, Gouden Eeuw.

Musea bezoeken

Hier vind je een overzicht van wat er nu en later in een bepaald museum te doen is. Verder kun je er inspectierapporten vinden van andere kinderen en je kunt doorklikken naar de website van een museum waar je geïnteresseerd in bent.

Museum inspecteren

Museumkids.nl is altijd op zoek naar Museuminspecteurs, hoe meer inspecties hoe duidelijker wordt welke musea er aantrekkelijk zijn voor kinderen (leukste kidsproof-museum in Nederland). Regelmatig zijn er prijsvragen, dus misschien win je ook nog een leuke prijs.

Hoe word je Museuminspecteur (2016)?

Download de app (zoek op Museuminspecteurs) en gebruik deze op de iPod, iPhone, iPad of Androidapparaat. Zo kun je altijd en overal een museum inspecteren. Je moet twaalf korte vragen invullen, je kunt foto's uploaden en via de app kun je ook zoeken naar een museum in de buurt. Je kunt je status controleren en stemmen verzamelen.

Welke vragen moet je beantwoorden als Museuminspecteur?

 1. Zou je nog eens terug willen naar dit museum?
 2. Wat voor cijfer geef je dit museum?
 3. Wat vond je het leukste in het museum?
 4. Kon je alles goed zien?
 5. Kon je in en rond het museum makkelijk de weg vinden?
 6. Heb je iets gehoord of gedaan wat je nog niet wist?
 7. Als je op school een spreekbeurt geeft over het museum, waarover zou je dat doen?
 8. Was er iets speciaals te doen voor kinderen? Zo ja, geef dan een cijfer.
 9. Kon je snel een toilet vinden?
 10. Waren de mensen van het museum vriendelijk?
 11. Was er een museumwinkel?
 12. Als je een dagje directeur van het museum was, wat zou je dan veranderen?

De beste Museuminspecteurs

Je kunt verkozen worden tot een van de beste Museuminspecteurs, de regels kun je vinden op de website. Het gaat om inspecties gehouden in een bepaald tijdsvak, de beste Museuminspecteur wordt een jaar lang ambassadeur, maar kan het jaar daarna niet opnieuw winnen.

Wanneer wordt een museum kidsproof genoemd?

Een museum is kidsproof als het minimaal 35 rapporten met het cijfer 7,5 heeft gehaald. De Museuminspecteurs kiezen door middel van hun inspectierapporten het Kidsproof-museum van Nederland. Per provincie is er een winnaar en een daarvan is de nationale winnaar.

Doepagina Knutselen

Bij dit onderdeel kun je allerlei knutseldingen vinden zoals gratis kleurplaten, spelletjes voor thuis, bouwplaten. Alles is gemaakt door musea in Nederland. Voorbeelden: kleurplaten van het Zuiderzeemuseum, Upcyclen, kleurplaten van Paleis Het Loo, beeldentuin kijkdoos, heerlijk recept voor gevulde koek van het Bakkerijmuseum, recepten van het Havenmuseum, leer knopen maken van het Havenmuseum, visstickrecepten, magische tol, je eigen vlag maken, E-cards Naturalis, kleurplaat Mariniersmuseum, kleurplaten Kröller-Müller Museum.

Lees verder

© 2014 - 2020 Wolfje02, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Met (jonge) kinderen naar het museumMet (jonge) kinderen naar het museumMet (jonge) kinderen naar het museum is lang niet altijd vanzelfsprekend, maar kan erg leuk zijn. In Nederland zijn een…
Musea in BoedapestDe twee belangrijkste en grootste musea in Boedapest zijn het Hongaars Nationaal Museum en de Hongaarse Nationale Galeri…
Vijf Nederlandse musea met moderne kunstBezoek eens een museum met een collectie aan moderne kunst en raak geïnspireerd tijdens een wandeling langs de kunstobje…
De grootste en mooiste musea van NederlandDe grootste en mooiste musea van NederlandNederland heeft veel mooie en internationaal bekende kunststukken in beheer bij diverse mooie musea. Door het bezoeken v…

Verzamelen: kopen en verkopen van oude ansichtkaartenVerzamelen: kopen en verkopen van oude ansichtkaartenEr is een levendige handel in oude ansichtkaarten. Deze kaarten kunnen nog best wat waard zijn. De gewoonte van het vers…
Bosglas met noppenBosglas met noppenVanaf de middeleeuwen tot ongeveer 1800 werden in de Noord-Europese landen drinkglazen vervaardigd met een groene kleur…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Peggy Marco, Pixabay
 • https://museumkids.nl/museuminspecteurs

Reageer op het artikel "Hoe word je Museuminspecteur bij Museumkids.nl?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wolfje02
Laatste update: April 2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Special: Musea
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!