InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Diversen > Bevrijdingsfestivals, wat geven we eigenlijk door?

Bevrijdingsfestivals, wat geven we eigenlijk door?

Bevrijdingsfestivals, wat geven we eigenlijk door? Ze worden goed bezocht op 5 mei, de bevrijdingsfestivals door het hele land. Nu hebben muziekfestivals altijd wel een “blij” karakter, maar de bevrijdingsfestivals hebben iets extra’s. Spreekt voor zich dat de nadruk moet liggen op het belangrijkste wat een mens kan hebben en dat is zijn vrijheid. Hoe vanzelfsprekend dat ook lijkt voor ons, zo vanzelfsprekend is dat niet altijd geweest en de festivals moeten het belang benadrukken, zodat iedereen het doorgeeft.

Feestelijk tintje en/of diepere gedachten?

Natuurlijk mag je de dag dat je onder de onderdrukking vandaan gekomen bent vieren of misschien moet je deze wel vieren. Het mag zich nooit meer herhalen en hoewel we dat in het westen als vanzelfsprekend zien, zo vanzelfsprekend is dat nog niet overal. Oorlogen over de hoofden van de burgers om religie, omdat er niet gesproken kan worden over meningen, maar deze opgelegd worden met veel geweld en/of omdat sommige mensen machtswellustelingen zijn en hun status ontlenen aan hun veroveringen. Wat vervolgens in vele gevallen ook nog resulteert in de uitholling van een land / gebied en de verrijking van de machtswellusteling.

Dat hoort niet …. maar er zijn nog talloze gebieden waar het schering en inslag is en ook het vieren van 5 mei kan een bijdrage leveren om tot inzicht te komen of er minimaal weer eens bij stil te staan. De jeugd heeft de toekomst, dus daar moet je beginnen en daar zijn de bevrijdingsfestivals bij uitstek geschikt voor.

Bron: Logo Nationaal Comité 4 en 5 meiBron: Logo Nationaal Comité 4 en 5 mei

Historie

Dat we de bevrijding van de tweede wereldoorlog vieren is bij de meeste mensen nog wel bekend (hoewel dat natuurlijk ook minder wordt naarmate 1945 verder weg komt te liggen). Echter, 5 mei staat inmiddels voor meer. Meer in de zin van een boodschap die doorgegeven moet worden, juist omdat de oorspronkelijke gedachten verder weg in onze herinnering komt te liggen. Als de jeugd het moet weten en het - als het ware - in het DNA moet zitten, dan zijn de bevrijdingsfestivals bij uitstek geschikt om deze boodschap jaarlijks mee te geven en verder te verspreiden.

Daarnaast worden er overal ter wereld oorlogen uitgevochten, waarbij soms ook Nederlandse soldaten een rol spelen. Ook dat vanuit de gedachten dat de burgers in vrijheid moeten kunnen leven. Ook deze “vrijheidsstrijders” moeten in de gedachten terugkomen.

”De mens is vrij, maar hij vindt zijn beperking in zijn eigen vrijheid.”

Vrijheid

We definiëren “vrijheid” allemaal anders en toch weten we altijd waar het over gaat. Enkele “vertalingen” van het woord.

 • ”Een recht of vrijheid die door een grondwet of fundamentele wet wordt gegarandeerd en die het vrij zijn van of de bevrijding uit slavernij, gevangenschap of onderdrukking door een despotische macht verzekert.”
 • “Vrijheid is een centraal begrip in de mensenrechten, waar het in een groot aantal betekenissen en verbindingen wordt gebruikt. Er is zowel vrijheid tot als vrijheid (of vrijwaring) van. Er is persoonlijke, intellectuele, politieke en academische vrijheid.”
 • “Toestand waarin je kunt gaan en staan waar je wilt.”
 • “Vrijheid is het doen en laten wat je wilt en dat je beslissingen kan nemen zonder veel invloeden van buitenaf. Vrijheid van meningsuiting.”
 • “Bandeloosheid”
 • “Onafhankelijkheid”
 • “Ongebondenheid”
 • “Zelfstandigheid”

Het zijn “vertalingen” door mensen ingegeven op internet en hoewel er een duidelijke overlap in zit, ervaren mensen het woord “vrijheid” soms ook verschillend.
Feit is wel dat we het allemaal belangrijk vinden om in vrijheid te kunnen leven en het vuur in deze warm houden is geen overbodige luxe, zeker niet als je ook bereid bent om over de landsgrenzen heen te kijken.

Meer informatie

Informatie over de betekenis en de evenementen in het land.
Bevrijdingsfestivals
4 en 5 mei

Lees verder

© 2014 - 2019 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nationale Bevrijdingsdag5 mei staat bekend als Bevrijdingsdag. Op deze dag worden er door het hele land allerlei activiteiten georganiseerd. Het…
Dodenherdenking en Nationale Bevrijdingsdag 2019Dodenherdenking en Nationale Bevrijdingsdag 2019Op 4 en 5 mei staan we in Nederland stil bij onze vrijheid. Deze herdenking is vlak na de Tweede Wereldoorlog ingesteld.…
Pesach: Halachma Anja - "in haast vertrokken wij uit Egypte""In haast vertrokken wij uit Egypte", zo begint het stukje halachma anja in de Hagada-tekst van Maimonides. Tussen de ra…
Pesach: de betekenis van vrijheid - uit vrije wil God dienenDe echte betekenis van vrijheid is niet om te doen en laten wat we willen, maar om vrijwillig God te dienen. In Egypte w…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: DeltaWorks, Pixabay
 • Comité 4 en 5 mei
 • Afbeelding bron 1: Logo Nationaal Comité 4 en 5 mei

Reageer op het artikel "Bevrijdingsfestivals, wat geven we eigenlijk door?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 28-04-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Special: Officiële feestdagen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!