Israël in vogelvlucht: cultuur en vrije tijd

Israël in vogelvlucht: cultuur en vrije tijd Vierduizend jaar aan Joodse erfenis, een eeuw van Politiek Zionisme en zes decennia Israël hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van een Israëlische cultuur die wereldwijde elementen reflecteert terwijl het streeft naar een eigen identiteit. Culturele expressie door de kunsten in Israël is zo gevarieerd als de mensen zelf, met activiteiten voor iedere smaak en een professioneel aanbod.

Volk van het Boek

Basis voor de ontwikkeling van de literatuur in het land is de heropleving van het Hebreeuws, zowel in het dagelijks gebruik als in de literaire taal. Auteurs en dichters handelen met lokale en internationale thema's. Er worden jaarlijks zo'n 2500 titels gepubliceerd. Er zijn ongeveer duizend bibliotheken in het hele land. De tweejaarlijkse Internationale Boeken Fair trekt duizenden bezoekers naar Jeruzalem. Ook wordt jaarlijks de Hebreeuwse Boekenweek georganiseerd.

Visuele Kunst

Hedendaagse schilderijen en kunstwerken worden zowel beïnvloed door internationale trends alsook specifieke Israëlische stijlen. De kunstwerken worden tentoongesteld in musea. Oude buurten in Jeruzalem, Jaffa en Tsafed zijn gerestaureerd tot artiestenwijken. Ein Hod is een artiestendorp vlakbij Haifa tegen de berg Karmel aan.

Muziek en uitvoerende kunsten

Er zijn verschillende grote symfonie orkesten, inclusief het wereldberoemde Israëlisch Philharmonisch Orkest, een aantal koren, een operagezelschap en tientallen kamerorkesten die door het hele land optreden. Daarnaast zijn er professionele dansgroepen, als ook volksdans gezelschappen. Habima, is het nationale theater gezelschap. Een aantal gemeentelijke theaters en verschillende kleinere professionele en amateur drama-groepen spelen klassieke drama's en musicals en toneelstukken van Israëlische schrijvers. De groeiende filmindustrie begint zijn weg te vinden op het internationale vlak. Daarnaast is muziek populair: volksmuziek, popmuziek, traditionele muziek en religieuze muziek.

Archeologie

De link tussen het verleden en het heden van het land wordt gelegd door zo'n 3500 geregistreerde archeologische plekken die duizenden jaren geschiedenis vertegenwoordigen. Bewijzen van de Joodse band met het land zijn o.a. Salomons stallen bij Megiddo, huizen in Jeruzalem, rituele baden bij Massada, de Klaagmuur, talloze synagogen en de Dode Zeerollen die de vroegste kopieën bevatten van het Boek Jesaja in nog steeds leesbaar Hebreeuws. Ook andere culturen zijn bij opgravingen bloot komen te liggen. Alle vondsten zijn opgeslagen en historische plekken worden zorgvuldig onderhouden voor onderzoekers en bezoekers.

Musea

Er zijn zo'n 700 musea in Israël die meer dan 8 miljoen bezoekers per jaar trekken. Het Israël museum is de grootste met archeologie, Judaica, Impressionistische en Israëlische schilderijen en collecties zoals de Dode Zeerollen. Yad Vashem is het indrukwekkende Holocaustmuseum. Het Ha'Aretz Museum geeft een overzicht van de geschiedenis van het land. Beit Hatefutzot (het museum van de Diaspora) toont de geschiedenis van Joden in de Diaspora.

Media

De traditie van een vrije pers, een integraal onderdeel van Israëls democratie kent o.a. 7 Hebreeuws-talige kranten en 11 kranten in ander talen, waaronder Arabisch. Daarnaast zijn er talloze tijdschriften. Er zijn twee tv-zenders, kabel-tv en satelliet-tv. Tevens zijn er verschillende radiozenders. Natuurlijk is ook het internet populair.

Sport

Voetbal en basketbal zijn de populairste sporten. Grote sportorganisaties zijn Maccabi, Beitar, Hapoel en Elizur. Zij sponseren verschillende lokale teams in verschillende takken van sport. Om de vier jaar worden voor Joden van over de hele wereld de Maccabi en Hapoel Spelen georganiseerd. Daarnaast is er de bekende marathon rond het Meer van Galilea en de zwemwedstrijd er doorheen. De Jeruzalem Mars trekt vele duizenden deelnemers. Ook zijn trektochten, autocross, hand-gliding, zeilen en duiken populair.

Voetbal

Net zoals in alle andere landen, m.u.v. de VS, is ook in Israël voetbal de populairste sport. Het is beïnvloed door Europees en Zuid-Amerikaans voetbal. Israël kent drie divisies: Ligat Ha'al, is de eredivisie; Liga Leumit is de eerste divisie; Liga Artzit, de hoofdklasse. In elke divisie spelen 12 teams die kunnen promoveren of degraderen. De beste teams uit de Ligat Ha'al spelen Europees voetbal.

Het voetbal (en andere sporten) in Israël werd sterk bepaald door het Politiek Zionisme. Twee belangrijke stromingen zijn Beitar en Hapoel. Beitar staat voor het rechtse Revisionistisch Zionisme (tegenwoordig Likoed) en Hapoel staat voor het linkse Socialistisch Zionisme (de Arbeidpartij), bijvoorbeeld Beitar Jeroesjalajiem en Hapoel Jeroesjalajiem. Andere voetbalteams met de naam Beitar zijn: Beitar Tel Aviv Ramla, Beitar Be'er Sheva, Beitar Tel Aviv, Beitar Kfar Saba, Beitar Haifa Jacob en Beitar Nahariya. Ook Hapoel kent verschillende voetbalteams: Hapoel Be'er Sheva, Hapoel Tel Aviv, Hapoel Petah Tikva, Hapoel Kfar Saba, Hapoel Haifa, Hapoel Ironi Kiryat Shmona, Hapoel Nazareth Illit, Hapoel Ra'anana en Hapoel Rishon LeZion.

Een andere veelvoorkomende naam is Maccabi (verwijzend naar de Maccabeeën). Zij staan voor de politieke middenpartijen. Maccabi Tel Aviv is de bekendste voetbalclub. Andere voetbalclubs met de naam Maccabi zijn: Maccabi Haifa, Maccabi Petah Tikva, Maccabi Netanya, Maccabi Ahi Nazareth, Maccabi Herzliya, Maccabi Kiryat Ata, Maccabi Kfar Kana, Mac Ram Amidar en Maccabi Tirat HaCarmel.

Bnei Yehuda vertegenwoordigt de Nationaal Religieuze Partij.

De politieke invloed is echter veel minder sterk dan in de beginjaren van de staat en refereren de namen meer naar grappen die worden gemaakt. Alleen Beitar Jeroesjalajiem is nog sterk ideologische geïnspireerd. De Joodse aanhangers van deze voetbalclub komen vaak negatief in het nieuws door hun anti-Arabische houding (velen zien het als racisme).

Israëlische voetballers krijgen steeds meer invloed op het wereldtoneel, met 20 Israëlische voetbalspelers die in top Europese clubs spelen of speelden. In de zomer van 2007 verhuisde de Israëlische aanvoerder Yossi Benayoun naar Liverpool FC en verdediger Tal Ben Haim naar Chelsea, terwijl hij in januari 2008 bij Bolton Wanderers kwam spelen. In november 2017 werd de Israëlische voetbalster Eran Zahavi uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler in de Chinese Super League, nadat hij het seizoen had afgesloten als hoogste doelpuntenmaker van de competitie. Voordat Zahavi in 2015 werd gerekruteerd door de Guangzhou R & F-club, speelde hij voor het Maccabi Tel Aviv.

Basketbal

Maccabi Tel Aviv is de meest bekende basketbalploeg in Israël. Maccabi scoort verschillende prestaties in de Euroleague, won de finale in 2014 voor de zesde keer. In 2009 maakte de voormalige Maccabi-speler Omri Casspi geschiedenis als de eerste Israëliër die in de NBA speelde, nadat hij was opgeroepen door de Sacramento Kings. Hapoel Jerusalem heeft ook succes gehad in de Europese arena en heeft deelgenomen aan de ULEB Cup, een wedstrijd die het in 2005 won. Het nationale basketbalteam is ook een troef waarmee rekening moet worden gehouden. In 2009 kwalificeerde het zich opnieuw voor het Biannual EuroBasket-kampioenschap, een evenement waaraan het sinds 1993 heeft deelgenomen. De spelers, zoals: Tal Brody, Miki Berkovich, Jim Boatwright, Kevin Magee, Earl Williams en Aulcie Perry; en meer recent, Derrick Sharp, Šarūnas Jasikevičius, Anthony Parker en Nikola Vujčić, behoren tot de elite van de Europese basketbalspelers.
© 2008 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: Israel - an introduction – Barry RubinrecensieBoekrecensie: Israel - an introduction – Barry Rubin'Israel – an introduction' (2012) geschreven door o.a. historicus Barry Rubin is een uitgebreid boek over de Israëlische…
Visies op de pluriforme samenlevingVisies op de pluriforme samenlevingBinnen de multiculturele samenleving zijn er twee visies te onderscheiden: de cultuurrelativisten en de cultuuruniversal…
Wat is een jongerencultuurWat is een jongerencultuurIedereen krijgt er in het dagelijks leven mee te maken, jongerenculturen. Men onderscheidt zichzelf van de rest van de s…
Profielkeuze; Cultuur & MaatschappijProfielkeuze; Cultuur & MaatschappijAl op jonge leeftijd moeten leerlingen een belangrijke keuze maken voor hun toekomst. In de derde klas van zowel de HAVO…

De Rig Veda, het oudste boek van IndiaDe Rig Veda, ook aan elkaar gespeld als Rigveda, wordt vaak beschouwd als het oudste boek van India, hoewel hierover een…
Overzicht van de UpanishadsBinnen de Vedanta nemen de Upanishads een centrale plaats in. Er zijn meer dan 100 verschillende Upanishads gekend.
Bronnen en referenties
  • Ministerie van buitenlandse zaken Israël
  • https://www.myjewishlearning.com/article/israeli-sports/
  • Soccerway
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Maccabi_Tel_Aviv_B.C.
  • Israel, an introduction – Barry Rubin
Jehoeda (1.595 artikelen)
Laatste update: 03-06-2021
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.