Koninklijke Nederlandsche Meubelfabriek H.P. Mutters & Zoon

Koninklijke Nederlandsche Meubelfabriek H.P. Mutters & Zoon De meubelwerkplaats die waarschijnlijk in 1816 door Johannes Mutters en zijn zoon Hermanus Pieter Mutters in Den Haag werd opgericht, groeide in de loop van de 19de eeuw uit tot een van de grootste en bekendste meubelfabrieken van Nederland. Naast het vervaardigen van meubels verzorgde het bedrijf ook hele interieurs voor o.a. de koninklijke familie, de eerste vliegtuigen van de K.L.M en (luxe) schepen zoals de Titanic.

H.P. Mutters

De fabriek werd telkens van vader op zoon doorgegeven, allen droegen de naam Hermanus Pieter Mutters. De eerste H.P. Mutters leefde van 1797 tot 1864, de tweede werd geboren in 1829, de derde in 1855, de vierde in 1884 en de vijfde in 1938. Allen waren directeur, meubelmaker en ontwerper van meubels en interieurs.

Meubels en woon-inrichting

Behalve het maken van meubels in opdracht, kon het bedrijf de hele inrichting van kamers verzorgen; tapijten, gordijnen, behang, wandbekleding enz. Dit bleek een succesvolle combinatie, beide onderdelen werden uiteindelijk even belangrijk voor de fabriek. Veel van de wat rijkere burgers lieten hun huizen door Mutters inrichten.

Onder de werknemers bevonden zich niet alleen meubelmakers maar bv. ook tekenaars, schilders, stoffeerders, elektriciens, smeden en tapijtwevers. Daarnaast werden een aantal zaken uitbesteed aan andere bedrijven.

Franse meubels

Ten tijde van de oprichting van het bedrijf werd in Nederland en België de stijl van meubels vooral beïnvloed door Franse meubelstijlen, zoals de “Louis 16” en “Empire” stijl.

Logischerwijs wilden vader en zoon Mutters “Franse meubels” maken die erg in trek waren. Zoon Hermanus Pieter leerde enige tijd in Brussel over de Franse mode en methoden van het maken van meubels, om deze kennis daarna in zijn eigen bedrijf te kunnen toepassen. Hetzelfde deden de zonen van de tweede H.P. Mutters, later die eeuw, na een opleiding in Parijs.

In Nederland werden Franse meubels meestal geïmporteerd uit Frankrijk. Soms werden ze door Nederlandse meubelmakers vervaardigd, zoals door Mutters. Zij maakten bij het ontwerpen gebruik van voorbeeldboeken als: “Le Mobilier Francais” en “Le Garde Meuble” waarin prenten met meubels stonden afgebeeld van Franse meubelontwerpers.

Luxe-hut Titanic, Louis 16 stijl / Bron: Robert John Welch, Wikimedia Commons (Publiek domein)Luxe-hut Titanic, Louis 16 stijl / Bron: Robert John Welch, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Neostijlen

In de tweede helft van de 19de eeuw werden een aantal “oude” meubelstijlen opnieuw populair, “Neostijlen” genoemd, bv. de Neorenaissance, Neorococo en NeoLouis 16. De meubelfabriek volgde steeds de nieuwe mode en vervaardigde meubels en interieurs in verschillende van deze neostijlen.

Uitbreiding en verhuizing

Het bedrijf groeide, van 6 werknemers bij de oprichting naar 80 werknemers in 1855. De meubelmakers werden in de fabriek zelf opgeleid. De winkel, toen magazijn genoemd, verhuisde in 1864 naar een andere straat in Den Haag en buiten de stad werd een nieuw pand gebouwd waar in 1866 de fabriek naartoe verhuisde. In deze nieuwe fabriek kwam een van de eerste stoommachines in Nederland te staan. Later in de 19de eeuw volgden meerdere stoommachines. In 1911 werd een nieuw groot magazijn in Den Haag geopend.

Paleizen

H.P. Mutters & Zoon was een van de bedrijven die in 1863 gevraagd werd een nieuwe inrichting voor een aantal vertrekken van Paleis Noordeinde te verzorgen. In 1867 kreeg de fabriek van Koning Willem 3, die een goede klant was, het predicaat “Koninklijk”. Er kwamen meer opdrachten waaronder de betimmering en meubels voor het Vredespaleis en de inrichting van het Paleis op de Dam, voor het huwelijk van prinses Beatrix in 1966.

Schepen

Vanaf 1870 begon de meubelfabriek met de inrichting van schepen van de Holland-Amerika Lijn. Deze werden eerst in Rotterdam gebouwd, maar vanaf 1896 in Ierland bij de scheepswerf “Harland en Wolff”. Het ging om grote passagiersschepen waar onder de “Rotterdam”, de “Dempo” de “Nieuw Amsterdam” en het bekende luxe-schip de “Titanic” van de White Star Line. Daarnaast kwamen er eveneens opdrachten voor het maken van interieurs van jachten, zoals het koninklijk jacht “Piet Hein”, het jacht van prins Rainier van Monaco en het jacht van de Sjah van Iran in 1935.

Titanic

Mutters verzorgde de meubels en inrichting van 24 luxehutten, meubels voor de receptie, veranda, rooksalon en het “private deck” van het bekende schip de “Titanic”, dat tijdens zijn eerste reis zonk, in de nacht van 14 op 15 april 1912.
In de krant “De Tijd” verscheen op 22 april 1912 een artikel met de titel “Gelukkig thuisgebleven”, hierin stond dat H.P. Mutters en zijn vrouw een uitnodiging hadden gekregen om met de eerste reis van de Titanic mee te varen, maar dat zij daar niet op waren ingegaan.

Luxe-hut Titanic, Oud-Hollandse stijl / Bron: Robert John Welch, Wikimedia Commons (Publiek domein)Luxe-hut Titanic, Oud-Hollandse stijl / Bron: Robert John Welch, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De inrichtingen van deze grote, eerste klas hutten waren in verschillende stijlen gemaakt;
Oud-Hollandse of renaissance stijl, Modern-Hollandse stijl, een aantal hutten in de Queen Anne stijl, Adam stijl, Regency stijl, Louis 16 stijl en Empire stijl.

De Titanic was het tweede luxe-schip van de drie luxe-schepen die de White Star Line uiteindelijk had laten bouwen. Voor het eerste schip “Olympic”, dat in 1910 werd gebouwd en het derde schip de “Brittanic” in 1913 kreeg Mutters tevens opdrachten.

Vliegtuigen

Waarschijnlijk heeft Mutters in 1922 voor het eerst een cabine van een privé-vliegtuig van de K.L.M ingericht. Daarna volgen er meer, zoals het privé-vliegtuig van een rijk Amerikaan en een privé-vliegtuig van prins Bernhard. Verder nog een paar vliegtuigen van de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena. De cabines werden veelal luxueus ingericht.

Kunstenaars

Begin 20ste eeuw maakte het bedrijf tevens modernere meubels.
Een aantal bekende kunstenaars zoals Rien Hack, H.P. Berlage, Lion Cachet, Hildo Krop en W. Penaat lieten de door hun ontworpen meubels bij Mutters uitvoeren.

Hotels

Nog andere opdrachten kwamen voor hotels, de interieurs van een aantal zalen zoals bij; Hotel des Indes, het Palace Hotel, Hotel Wittebrug en een paar Hilton hotels.

Tot slot

In 1966 bestond de Koninklijke Nederlandsche Meubelfabriek H.P. Mutters & Zoon 150 jaar, een paar jaar later in 1970, werd het overgenomen door “De Klerk Binnenbouw BV” in Rotterdam.
Het gebouw van de fabriek met woonhuis van H.P. Mutters werd in opdracht van de gemeente Den Haag in 1975 afgebroken. De meubelfabriek stond bekend om zijn goede kwaliteit en was samen met de meubelfabriek Horrix, de grootste van Den Haag.

Lees verder

© 2014 - 2020 Vuurvlieg, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Acht weetjes over de RMS TitanicAcht weetjes over de RMS TitanicDe RMS Titanic vergaat op 15 april 2012, nadat het schip een ijsberg heeft geraakt. Van de ruim 2.200 passagiers kunnen…
De Oosterbeeksche Meubelfabriek L.O.VDe Oosterbeeksche Meubelfabriek L.O.VGerrit Pelt richtte in 1910 een idealistische meubelfabriek in Oosterbeek op, de “N.V. Oosterbeeksche Meubelfabriek L.O.…
Meubels van steigerhout - waar moet je op letten?Bedrijfjes die meubels maken van steigerhout of sloophout schieten tegenwoordig als paddestoelen uit de grond. Door hun…
Vintage designstoel: de P40 van Osvaldo BorsaniVintage designstoel: de P40 van Osvaldo BorsaniVintage designstoelen van bekende ontwerpers als Eames, Arne Jacobsen en Pierre Paulin zijn zo populair, dat goedkope re…

Meubelstijl: EmpireMeubelstijl: EmpireVanaf ongeveer 1804 ontstond er door Napoleon Bonaparte in Frankrijk een kunststijl, die later 'Empire' (keizerrijk) wer…
De ontwikkeling van de wereldkaart in EuropaDe ontwikkeling van de wereldkaart in EuropaDe aarde is rond. Toch wordt hij vaak vlak weergegeven in een rechthoekige vorm. Door de eeuwen heen zijn er heel wat ve…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Titanic Photographic Collection, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://anemaa.home.xs4all.nl/ges/onderwerpen/mutters.htm
  • http://www.archieven.nl/index.php/nl/zoeken?miview=inv2&mivast=0&mizig=210&miadt=59&micode=1392-01&milang=nl#inv3t1
  • http://nl.scribd.com/doc/22327411/Voorbeeldboeken-Research-Master-Paper
  • Artikel: “Gelukkig thuisgebleven”, De Tijd, 1912
  • Artikel: “Vliegende binnenhuisjes”, Het Vaderland, 1930
  • Artikel: “Feest bij de koninklijke meubelmaker”, De Telegraaf, 1966
  • Artikel: “Gerenommeerde meubelfabriek stopt ermee”, De Telegraaf, 1974
  • Afbeelding bron 1: Robert John Welch, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Robert John Welch, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Koninklijke Nederlandsche Meubelfabriek H.P. Mutters & Zoon"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vuurvlieg
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Special: Meubelgeschiedenis
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!