InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Diversen > Museumnacht Amsterdam 2016: korting, kaarten, programma

Museumnacht Amsterdam 2016: korting, kaarten, programma

Museumnacht Amsterdam 2016: korting, kaarten, programma Op zaterdag 5 november 2016 openen meer dan 50 Amsterdamse musea tussen 19.00 uur en 2.00 uur hun deuren tijdens Museumnacht. Er is een speciaal programma opgesteld dat voortkomt uit de vaste collectie, maar ook tijdelijke tentoonstellingen kunnen een rol spelen. Je kunt onder meer genieten van speciale rondleidingen, muziek en workshops. Je kunt je verplaatsen per fiets, maar ook met het openbaar vervoer. Vanaf begin oktober kun je kaarten kopen. Waar kun je een kaartje kopen en wat betaal je ervoor?

Inhoud artikel


Wanneer is het Museumnacht en welke musea zijn open?

Museumnacht is op zaterdag 5 november 2016 van 19.00 uur tot 02.00 uur. Op museumnacht.amsterdam kun je onder het kopje Programma vinden wat er allemaal georganiseerd wordt. Onder het kopje Musea kun je een kaart vinden waarop je snel kunt zien welke musea deelnemen en je kunt ze filteren per wijk: Centrum, Noord, Zuid, West, Oost, Nieuw-west, Zuidoost, Westpoort.

Doelgroep Museumnacht

Doelgroep: mannen en vrouwen tussen de 18 en 35 jaar. Een groot gedeelte van de bezoekers, namelijk driekwart valt onder de doelgroep. Ongeveer de helft van de bezoekers is nieuw, twee derde van de bezoekers van Museumnacht Amsterdam komt uit het gebied tussen de plaatsen Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, Purmerend, Zaanstad. Dit gebied wordt ook wel Groot Amsterdam genoemd.

Waar kun je een ticket kopen, wat kost een kaart, korting?

Vanaf begin oktober 2016 is het mogelijk om een e-ticket te kopen via museumnacht.amsterdam. Een kaartje kost: 19,50 euro. Ook telefonisch kun je een ticket bestellen: via de ticketlijn van Paylogic (0900-72956442, dit kost 1 euro per gesprek!). Het is verstandig om op tijd een kaartje te kopen, Museumnacht is meestal uitverkocht op de dag zelf. Er zijn geen kaarten te koop met korting (ook voor kinderen geen gereduceerd tarief), voor groepen is er geen korting. Kaarten zijn niet te koop bij deelnemende musea en de Museumkaart is niet geldig tijdens Museumnacht Amsterdam. Voor doven en slechthorenden is de toegangsprijs 12,50 euro. Meer informatie hierover kun je vinden onder het kopje Kun je Museumnacht ook bezoeken als je een fysieke beperking hebt?

Wat krijg je voor het bedrag van 19,50 euro?

 • Meer dan 50 musea kun je bezoeken
 • Meer dan 250 activiteiten
 • Gratis pendelbussen tussen Museumplein en Amsterdam Zuidoost
 • Korting op afterparty's
 • Voor de Museumnacht schaf je een ticket aan, waarmee je alle musea op 5 november kan bezoeken. Verder ontvang je op 6 november een extra ticket waarmee je met je Museumnacht-app van vrijdag 11 november tot en met 31 december 2016 nog een keer gratis terug kunt komen bij een van de Amsterdamse musea die de Museumkaart accepteren. Met uitzondering van Artis, Diamant Museum, Micropia, Museum tot Zover en Koninklijk Paleis.

Polsbandje!

Museumnacht kaarten, tickets, worden bij het eerste museum wat je bezoekt gescand en ingewisseld voor een polsbandje. Alleen met het bandje om je pols kun je andere musea bezoeken die deelnemen. Bewaar je e-ticket goed, ook al heb je al een bandje om.

Moet je een bepaalde route volgen?

Nee, je hoeft je niet aan een bepaalde route te houden, je mag zelf weten welke musea je bezoekt en in welke volgorde. Wel kun je op de website van Museumnacht Amsterdam tips vinden. De organisatie heeft verschillende curatoren aangewezen en zij hebben aan de hand van het programma routes samengesteld vol evenementen en musea die ze zelf erg leuk vinden. Kijk bij jouw favoriete curator en kijk naar zijn of haar tips onder het kopje Routes.

Prijs voor beste programmering

Er is in 2009 een prijs uitgeroepen voor de beste programmering, deze wordt ieder jaar uitgereikt. Een jury van 22 jongeren beoordeelt musea onder andere op gezelligheid, gastvrijheid, maar ook op inhoudelijke koppeling. In 2010 was De Oude Kerk de gelukkige, in 2011 Castrum Peregrini, in 2012 Amsterdam Tattoo Museum, in 2013 Stedelijk Museum, in 2014 Bijbels Museum en in 2015 De Waag Society.

Wat kun je verwachten tijdens de Museumnachten? (voorbeelden uit voorgaande jaren)

 • 2001: Romeins en Grieks worstelen in het Allard Pierson Museum.
 • 2002: Jessica Durlacher was spreker in het Anne Frank Huis.
 • 2003: Ellen ten Damme zong liederen van Marlene Dietrich in het Verzetsmuseum, dit paste bij de tentoonstelling Lili Marleen.
 • 2004: André Kuipers, astronaut, sprak in Artis Planetarium over zijn ervaringen in de ruimte. Hij fungeerde ook als space-jockey en had een playlist met zijn favoriete ruimtemuziek.
 • 2008: Bollywood films konden worden bekeken in het liefdesbed van EYE.
 • 2009: gerechten uit oude kookboeken van UvA Bijzondere Collecties werden door koks van Restaurant Fifteen gemaakt.
 • 2011: er kon getokkeld worden naar de middenstip van het Olympisch Stadion.
 • 2013: drie musea, gelegen aan het Museumplein, vertoonden gelijktijdig de film Nachtlicht.
 • 2014: Jett Rebel trad op in de Oude Kerk
 • 2015: een optreden van de Nationale Opera & Ballet op de trappen van NEMO
 • 2016: Top Notch en Noah's Ark treden op in het Stadsarchief van Amsterdam

Kun je Museumnacht ook bezoeken als je een fysieke beperking hebt?

De organisatie probeert Museumnacht steeds toegankelijker te maken voor mensen met een beperking (fysiek, zintuigelijk). Wil je weten of een museum toegankelijk is voor mensen in een rolstoel dan kun je het beste de website van een museum raadplegen. Voor doven en slechthorenden is de toegangsprijs 12,50 euro. Mail naar beatrijs@n8.nl voor een kortingscode. Met deze kortingscode kun je daarna een kaartje kopen via de website. Er worden tours aangeboden in gebarentaal. Zonder kaartje kun je niet deelnemen aan Museumnacht en ook niet aan de tours in gebarentaal.

Ontstaan Museumnacht Amsterdam

Museumnacht Amsterdam werd voor de eerste keer georganiseerd in 2000. Het concept is afgeleid van Die Lange Nacht der Museen te Berlijn. Initiatiefnemers van Museumnacht Amsterdam waren vier Amsterdamse museummedewerkers en vier studenten die studeerden aan de Hoge School van Amsterdam. Een paar jaar later, in 2003 werd de organisatie een zelfstandige stichting met de naam: Stichting Museumnacht Amsterdam, ook wel afgekort tot N8. Ieder jaar, tijdens Museumnacht openen musea in Amsterdam hun deuren op de eerste zaterdag van november, in 2015 valt deze zaterdag op 7 november. Museumnacht is inmiddels een van de grootste evenementen van de binnenstad van Amsterdam. De laatste tien jaar was het evenement compleet uitverkocht.

Stichting Museumnacht Amsterdam of N8

Ging het in het begin 'alleen' om het organiseren van een jaarlijks evenement (Museumnacht), tegenwoordig is het een organisatie die zich het hele jaar door bezighoudt met het verbinden van jongeren met musea van Amsterdam. Het organiseren van Museumnacht Amsterdam valt hieronder.

Lees verder

© 2014 - 2019 Wolfje02, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Museumjaarkaart: besparen op uitstapjes met uw kinderenEr zijn vele mogelijkheden om goedkoper uitstapjes te maken met uw (klein)kinderen. Bijvoorbeeld acties, zoeken op inter…
Huishoudbeurs: 17 - 25 februari 2018Huishoudbeurs: 17 - 25 februari 2018Van 17 tot en met 25 februari 2018 vindt de Huishoudbeurs weer plaats in de RAI te Amsterdam. Het is de grootste beurs o…
Goedkoop naar het theater tipsKaartjes voor een voorstelling in het theater zijn niet goedkoop, de prijzen liggen meestal tussen de 20,- en 70,- per…
Museumkaart/museumjaarkaart: voordelige kunst en uitjesMuseumkaart/museumjaarkaart: voordelige kunst en uitjesNaar een museum gaan doen de meeste mensen hooguit als ze op vakantie zijn in een andere plaats of in het buitenland. Me…
Amsterdam Fashion Week 2017Tweemaal per jaar vindt de Amsterdam International Fashion Week plaats in de Westergasfabriek te Amsterdam en op diverse…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Museumnacht.amsterdam
 • http://museumnachtamsterdam.nl
 • http://www.n8.nl

Reageer op het artikel "Museumnacht Amsterdam 2016: korting, kaarten, programma"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wolfje02
Laatste update: 04-11-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Special: Musea
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!