Zelf houten meubels restaureren

Zelf houten meubels restaureren Het zelf opknappen van houten meubels is niet heel moeilijk, hoewel het wel tijd vraagt. Het beste kan begonnen worden met de oude verf- en waslagen te verwijderen. Daarna is het belangrijk om het meubelstuk goed schoon te maken, voordat het opnieuw in de was en in de verf wordt gezet. Er zijn verschillende technieken die ervoor kunnen zorgen dat opgeknapte meubels er als antiek uitzien. Veel houten meubels hebben na verloop van tijd een opknapbeurt nodig, bijvoorbeeld doordat de verf begint te bladeren of doordat er sprake is van houtworm. U kunt ervoor kiezen om voor veel geld een restaurateur het werk te laten doen, maar in veel gevallen is het dan goedkoper direct nieuwe meubels te kopen. Aan uurloon betaalt u al snel vijftig euro. U kunt er ook voor kiezen om de meubels zelf op te knappen. Het vraagt enige handigheid, maar het bespaart veel geld en levert veel plezier en voldoening op. Er zijn verschillende stappen die gevolgd moeten worden bij het opknappen van een houten meubelstuk.

Verf

Zo is het allereerst belangrijk om er achter te komen met wat voor soort materiaal het hout is behandeld. Op die manier weet u ook hoe u het hout moet behandelen en welke materialen daarbij van pas komen. U komt hier achter door een druppeltje terpentine aan te brengen op het hout, bij voorkeur op een plek die niet zo in het oog springt, zodat niet iedereen het vlekje ziet zitten. Als de terpentine het hout blank maakt, dan is het meubelstuk behandeld met een olie- of waslaag. Wanneer dat niet gebeurt is er sprake van vernis, lak of politier.

Verf verwijderen

De volgende stap is het verwijderen van alle verflagen. Allereerst moet u alle bekleding en metalen voorwerpen verwijderen van het meubelstuk. Die kunnen anders eenvoudig beschadigd raken. Vervolgens kan de oude waslaag verwijderd worden. Dit gaat het beste met een staalborstel. Dit kost vaak wel enige tijd. Let vooral ook op de plekjes die minder goed zichtbaar zijn, bijvoorbeeld aan de onderkant. Met wasbenzine kan de wasremover vervolgens worden verwijderd. Oude lak kan het beste worden verwijderd met een afbijtend middel en een kwast. Het is daarna belangrijk om het middel enige tijd te laten inwerken en vervolgens weg te krabben met een krabber of een mesje. Als de laklaag te hardnekkig is kan deze eventueel ook met een schuurmachine worden verwijderd. Het nadeel daarvan is wel dat het meubelstuk daardoor makkelijk beschadigd raakt.

Hout reinigen

Bij de volgende stap kan het hout worden gereinigd. Dat kan gebeuren met water of ammonia. Meubels die gemaakt zijn van eiken, noten, mahonie of beuken kunnen ook met aceton schoongemaakt worden. Het is belangrijk niet hard te boenen, want daardoor kunnen gleuven in het hout ontstaan. Ook mag er niet teveel water worden gebruikt. Dit kan in het hout trekken, waardoor het hout later kan uitzetten en kan gaan rotten.

In de was zetten

Vervolgens kan het meubelstuk in de was worden gezet. De was kan met een zachte borstel of doek worden aangebracht. Dit kan gedaan worden door ronddraaiende bewegingen te maken. Dat zorgt ervoor dat de was overal terechtkomt. Als het hout kwetsbaar is, is het belangrijk om meerdere lagen aan te brengen. Daarna dient het meubelstuk een nacht lang te drogen. De volgende stap is om het meubelstuk schoon te wrijven met een zachte doek.

Antieke look

Veel mensen vinden het leuk om hun meubelstuk een antieke look te geven. Daar zijn verschillende technieken voor die zowel toegepast kunnen worden op oude als nieuwe meubels. Zo kunnen er verschillende lagen verf worden aangebracht op een meubelstuk. Dat meubelstuk dient vervolgens weer geschuurd te worden. Dit kan zowel op een subtiele als ruige manier. Het is daarbij verstandig te kijken naar de grootte van het meubelstuk. Bij een grote kast is het bijvoorbeeld verstandig om voor de robuuste aanpak te kiezen. Bij een kleiner meubelstuk is een subtielere behandeling te prefereren.

Slijtageplekken verzorgen met kaarsvet

Een andere manier om schuurplekken te maken op een stoel, tafel of kast, waardoor deze ouder lijken, is door te werken met kaarsvet. Dit dient te worden aangebracht voordat de waslaag of verf wordt aangebracht. Het beste is dit te doen op plekken waar slijtage het meest voorkomt. Op die manier komen de schuurplekken geloofwaardig over. Het voordeel van kaarsvet is dat de was en verf daardoor minder goed kan hechten. Nadat een meubelstuk helemaal is geverfd, kan er op de plekken van het kaarsvet worden geschuurd, waardoor het meubelstuk een mooie, antieke uitstraling krijgt.
© 2016 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Antiek was; hoe zet ik mijn meubel of vloer in de boenwas?Voor de onderhoud van antieke meubelstukken is het belangrijk het hout goed te onderhouden. Om een meubelstuk in een zo…
Houten meubels vervenHouten meubels vervenHet zelf verven van houten meubels is relatief eenvoudig. Er zijn steeds meer mensen die er voor kiezen om zelf hun meub…
Steigerhouten meubels voor binnen en buitenAlles over steigerhouten meubels voor binnen en buiten. Steigerhouten meubelen zijn al even een trend, en omdat ze in el…
Antiek: de handel in antieke meubelsAntiek: de handel in antieke meubelsEr is veel vraag naar antieke meubels. Dit is een trend van de laatste decennia, alhoewel er altijd wel veel vraag naar…

Binnenshuis composteren: compost maken met een wormenbakBinnenshuis composteren: compost maken met een wormenbakCompost maken wordt vaak geassocieerd met iets wat je alleen kunt doen als je een tuin of balkon hebt. Met een wormenbak…
Het verwijderen van resten behanglijm op een muurHet verwijderen van resten behanglijm op een muurAls je een muur opnieuw wilt bewerken, bijvoorbeeld door er sierpleister of stucwerk op aan te brengen, is het noodzakel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • Zelf meubels restaureren, Julia de Bierre & James Bain Smit, Lannoo: Amsterdam, 2001
Simcha (763 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2016
Rubriek: Huis en Tuin
Subrubriek: Doe het zelf
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.