Kerstmarkt Dortmund 2017, één van de grootste van Duitsland

Kerstmarkt Dortmund 2017, één van de grootste van Duitsland Het is een jaarlijkse traditie in vele steden om een kerstmarkt te hebben. Mooie kerstmarkten zijn bijvoorbeeld te vinden in Parijs, Praag, Tallinn, Wenen, Metz, Luxemburg, Londen, Lille, Kopenhagen, Birmingham, Antwerpen, Brussel, Brugge, Amersfoort, Amsterdam,Breda en ook in vele Duitse steden als Aken, München, Wuppertal, Hamburg en Dortmund. Één van de grootste en mooiste kerstmarkten van Duitsland is de kerstmarkt in Dortmund, de grootste stad in het Ruhrgebied. De kerstmarkt van Dortmund staat onder anderen bekend om de grootste kerstboom ter wereld. Daarnaast bestaat de kerstmarkt van Dortmund uit ruim 300 kraampjes verdeeld over meerdere plaatsen in de stad. De kerstmarkt van Dortmund is in 2017 geopend van donderdag 23 november tot en met zaterdag 30 december 2017 en is dagelijks te bezoeken van af 10.00 uur. Op zondag 26 november (dodenherdenking) en eerste kerstdag is de markt gesloten.

Dortmund

In 2017 wordt alweer de 119ste Dortmunder Weihnachtsmarkt gehouden. Deze kerstmarkt bestaat uit meer dan 300 kraampjes die te vinden zijn op diverse plaatsen in de stad. De belangrijkste plaatsen zijn:
 • Platz von Netanya
 • Hasaplatz
 • Alter Mart
 • Reinoldi-Kirchplatz
 • Kleppingstraße

De ruim 300 standhouders bieden een grote diversiteit van producten aan. Hierbij kan men denken aan veel handgemaakte artikelen en tal van lekkernijen. Bijzonder aan de kerstmarkt van Dortmund is het podium op de Alte Markt. Op dit podium vinden dagelijks vele optredens plaats. Naast de regionale artiesten bezoeken ook landelijke sterren het podium in Dortmund.

De grootste Kerstboom

De organisatie van de Kerstmarkt in Dortmund claimt dat de kerstmarkt van Dortmund beschikt over de grootste kerstboom ter wereld. Deze kerstboom, die te vinden is op de Hansaplatz, heeft een hoogte van maar liefst vijfenveertig meter en beschikt over 48 000 lampjes.

Kinderen

Ook kinderen kunnen zich heerlijk vermaken op de kerstmarkt van Dortmund. Op meerdere plaatsen in de stad vindt men leuke attracties voor kinderen. Aangeboden kinderattracties zijn bijvoorbeeld de kindercarrousel en de mogelijkheid om op een echte pony te rijden. Daarnaast kunnen de kinderen in het weihnachtsdorf op de Hansaplatz voor een bijdrage van € 2,00 per kind heerlijk knutselen en bakken. Ook het podium op de Alte Markt wordt meerdere malen speciaal bezocht door diverse leuke kinderartiesten.

Openingstijden

De kerstmarkt van Dortmund is in 2017 geopend vanaf donderdag 23 november tot en met zaterdag 30 december.

De openingstijden van deze feestelijke kerststad zijn:
 • Maandag tot en met donderdag: 10:00 - 21:00 uur
 • Vrijdag en zaterdag: 10:00 - 22:00 uur
 • Zondag: 12:00 - 21:00 uur

Koopzondag

Op zondag 3 december 2017 zijn de winkels in de binnenstad van Dortmund geopend vanwege koopzondag. Op deze dag kan men onder andere een bezoek brengen aan de gezellige winkelstraat bij de kerstmarkt, de Hellweg. De Hellweg is een van oudsher bekende handelsstraat. Ook de Thier-Galerie, met meer dan 160 winkels, is zeker een bezoek waard. Jongeren die willen winkelen in Dortmund zullen zich veelal meer aangetrokken voelen tot het winkelaanbod in de Brückstraße.

Grondwet en koopzondag

In Duitsland worden er discussies gevoerd over de openstelling van winkels op zondag. Daardoor is er onduidelijkheid ontstaan of er wel of geen winkelopenstelling is in een plaats. Lokale rechtbanken verhinderen soms op het laatste moment de winkelopenstelling. Volgens de Duitse grondwet mogen de winkels op vier zondagen open zijn. In werkelijkheidheid waren sommige winkels het hele jaar op iedere zondag open. De kerstmarkten vallen niet onder deze discussie.

Toeristische gebieden en treinstations

Winkels in grotere steden zijn vaak in de toeristische gebieden bij de treinstations iedere dag geopend. Op zondag 26 november zijn in Duitsland de meeste kerstmarkten en winkels gesloten.

Feestdagen

De kerstmarkt is gesloten op Eerste kerstdag, maandag 25 december 2017. De markt hanteert afwijkende openingstijden op:
 • 24 december 10:00 - 14:00
 • 26 december 12:00 - 21:00

Vervoer

Wie de kerstmarkt in Dortmund wil bezoeken heeft tal van reismogelijkheden. Zo bieden diverse reisorganisaties geheel verzorgde busreizen naar de kerstmarkten in Duitsland, waaronder die van Dortmund, aan. Ook met de trein is de kerstmarkt van Dortmund prima te bereiken. De markt ligt op amper tien minuten lopen van station Hauptbahnhof. Vanaf het station loopt men als maar rechtdoor door de Westenhellweg. De Westenhellweg is eveneens een belangrijke winkelstraat in Dordmund..

Parkeren

Wie er toch voor kiest om met de auto naar Dortmund af te reizen zal over het algemeen weinig problemen ondervinden met parkeren. Alleen al in de binnenstad van Dortmund zijn er meer dan 12.000 parkeerplekken te vinden. Ook de prijzen van het parkeren zijn, in vergelijking met veel Nederlandse steden, erg laag. Per uur parkeren betaald men in Dortmund ongeveer 1 euro en op zondag zijn vele gratis parkeerplekken te vinden.
© 2014 - 2020 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Kerstmarkten in KeulenDe Kerstmarkten in KeulenIn Keulen zijn maar liefst zes verschillende kerstmarkten, leuk opgezet en aangekleed en een heerlijke sfeer. Maar in Ke…
De kerstmarkt in DortmundEr staan in totaal 913 kramen op de kerstmarkt in Dortmund en verdeeld over negen locaties in de binnenstad. Al met al i…
De kerstmarkt in DüsseldorfHet is weer wintertijd, en dat betekent dat het weer tijd is om naar de kerstmarkt te gaan. Er staan in Duitsland tal va…
Kerstmarkt in OberhausenHet is een gezellige tijd. December. De kerstboom wordt van zolder afgehaald het huis wordt versierd, en we gaan gezelli…

Meubelstijl: GotiekMeubelstijl: GotiekTijdens de middeleeuwen ontstond in Frankrijk rond 1140 de Gotiek, een stijl die vooral voorkwam in de Noord-Europese la…
De best verkopende schrijvers allertijdenDe best verkopende schrijvers allertijdenVeel "oude" schrijvers worden ook tegenwoordig nog veel gelezen, maar ook van de nu nog levende schrijvers zijn er een a…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Amsfrank, Flickr (CC BY-SA-2.0)
 • http://nieuws.vtm.be/x-tra/117520-grootste-kerstboom-staat-dortmund
 • Folder Dortmunder Wheinachtsmarkt 2014

Reageer op het artikel "Kerstmarkt Dortmund 2017, één van de grootste van Duitsland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 02-11-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!