InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Diversen > CJP Cultuurkaart 2017: korting film, theater, mode, Apple

CJP Cultuurkaart 2017: korting film, theater, mode, Apple

CJP Cultuurkaart 2017: korting film, theater, mode, Apple Cultureel Jongeren Paspoort of CJP wil jonge mensen tot de leeftijd van dertig jaar in contact brengen met cultuur. Dit doet CJP al meer dan vijftig jaar door informatie te geven over het aanbod op cultureel gebied en het aanbieden van korting. Met de CJP Cultuurkaart krijg je korting op cultuur (theater, film, muziek, musicals, exposities, festivals) en op boeken, kleding, de trein, verzekeringen, computers van Apple, nrc.next en nog meer. Veel jongeren krijgen de kaart via school, maar je kunt de pas ook zelf aanschaffen voor 15 euro per jaar. Let op, je moet de pas activeren voordat deze gebruikt kan worden!

Inhoud artikel


Ontstaan CJP

In 1961 komt Stichting Cultureel Jongeren Paspoort tot stand. Men wil graag dat de jeugd uit Amsterdam naast andere bezigheden ook kennis maakt met cultuur. Door de kortingskaart (het CJP) zou de drempel wat lager moeten worden om bijvoorbeeld een museum of concert te bezoeken. De kaart was in het begin alleen voor de jeugd in Amsterdam, in 1967 kreeg CJP dekking voor heel Nederland. Het ging in eerste instantie om het promoten van hogere kunsten, maar dat werkte niet helemaal. Naast de hogere kunsten moest er ook plaats zijn voor amusement. Eind jaren zestig kreeg je met de kaart ook korting op tijdschriften, films, dierentuin, circus, creatieve cursussen. Verder ook bij kappers, juwelierszaken, fotozaken, fietsenwinkels en voetbal. Tot 1996 kreeg CJP subsidie, daarna werd dit stopgezet. Er volgde een samenwerking met ABN AMRO, iedere rekeninghouder kreeg een CJP pas gratis. Ook deze samenwerking stopte op een gegeven moment. Tijd voor CJP om een andere koers te gaan varen door middel van het CKV-project.

CJP en andere landen

Andere landen raakten geïnteresseerd in het concept CJP. België nam het idee in 1969 over en al snel volgden onder andere Duitsland en Oostenrijk. In 1993 richtte CJP een koepelorganisatie op voor de kaarten voor jongeren: the European Youth Card Association (EYCA). Er zijn meer dan achtendertig landen bij aangesloten.

CJP Cultuurkaart

Het is een kortingspas voor scholieren van het middelbaar onderwijs. Met de kaart krijg je korting op cultuur maar ook bij heel veel winkels. Heb je een pas in je bezit dan kun je jouw CJP nummer vinden op de pas, maar ook op de nieuwsbrieven die je ontvangt.

Activeren van de CJP Cultuurkaart

Ga naar de website cultuurkaart.nl/activeren. Invullen: CJP nummer, je geboortedatum en e-mailadres. Kies daarna voor Pas activeren. Via de mail ontvang je een link waarmee je een wachtwoord kunt aanmaken. Zie je een wit vlak als je een wachtwoord wil aanmaken dan kan dit aan de browserversie liggen, probeer of het met een andere browser wel lukt.

Wachtwoord kwijt, adres wijzigen

 • Ga op de website cultuurkaart.nl naar Mijn CJP en kies onderaan het venster voor Wachtwoord vergeten. Je vult je CJP nummer in en je ontvangt een nieuw wachtwoord via de mail.
 • Je kunt je adres niet wijzigen, adresgegevens zijn aangeleverd door de school. Telefoonnummer en mailadres kun je wel wijzigen door in te loggen via Mijn CJP.

Pas verloren of beschadigd

Voor 5 euro kun je een nieuwe pas aanschaffen. Log in op Mijn CJP en kies voor Pas kwijt/beschadigd. Kijk of je gegevens nog kloppen en geef een machtiging af aan CJP om de 5 euro (eenmalig) van je rekening af te halen. Na ongeveer twee weken ontvang je de nieuwe pas thuis.

Geld op de pas

Je krijgt korting met de pas door deze te tonen, maar er kan door school ook een bedrag worden opgezet van maximaal 5 euro. Of dit het geval is kun je zien door in te loggen op Mijn CJP en onder Mijn Budget te kijken. Staat er geld op dan kun je het gebruiken bij een bezoek aan bioscoop, museum, theater of concert. Vraag bij de kassa of je met de CJP Cultuurkaart kunt betalen. Is dit mogelijk dan haal je de pas door de betaalautomaat, je hebt geen pincode nodig. Met maximaal 5 euro op de pas moet je vaak nog een bedrag bijbetalen. Je kunt niet betalen met de pas in winkels.

Cultuurkaart app, digitale pas: vind snel waar je korting kunt krijgen

De app kun je gratis downloaden in Apple Store en Google Play. Open de app, log in (dit doe je eenmalig) met je pasnummer en wachtwoord. Kies daarna Mijn pas en vervolgens Toon mijn pas. De pas is vijftien seconden zichtbaar op het scherm en kan gecontroleerd worden door de medewerker bij de kassa. Leerlingen en docenten in het voortgezet onderwijs kunnen gebruik maken van de digitale pas (naast de fysieke pas), reguliere pashouders nog niet.

Wat zijn de mogelijkheden van deze app:

 1. Je kunt jouw Cultuurkaart in beeld brengen om deze aan de kassa te laten zien. Met deze digitale pas kun je geen gebruik maken van een eventueel tegoed wat je op je 'echte' pas hebt staan.
 2. Middels de app kun je een lijst bekijken met alle kortingen in de buurt, de locatie die het dichtsbijzijnd is, staat bovenaan.
 3. Je kunt op een kaart heel snel alle kortingen bekijken.

Voordelen, korting met CJP Pas

Korting op film, theater, musea, concerten, reizen. Maar ook op heel veel festivals zoals Zwarte Cross, Solar, North Sea Jazz. Korting op modeartikelen, sportbenodigdheden, tentjes voor festivals, nrc.next, verzekeringen en de trein. Ook ontvang je vijf keer per jaar het CJP Magazine en zijn er diverse winacties.

Zoeken op de website

Voor de weergave van de kortingen kun je kiezen voor:
 • Merk en een keuze maken voor de categorie
 • A t/m Z en een keuze maken voor de categorie
 • Op datum en een keuze maken voor de maand
 • Laatste kans

De categorieën die je kunt kiezen:

 • Alles
 • Muziek: bijvoorbeeld korting op lidmaatschap Melkweg, evenementen bij Paradiso
 • Film: bijvoorbeeld korting bij De Balie, Filmhuis Den Haag, JT Bioscopen, Pathé, Rialto
 • Festival: bijvoorbeeld korting op Amsterdam Roots Festival, Geen daden maar woorden festival, Festival Cement
 • Reizen: bijvoorbeeld korting op Centralbikes, Eyca
 • Expo: bijvoorbeeld korting bij Beeld en Geluid, Kunsthal Rotterdam, Kröller-Müller Museum, Hermitage Amsterdam, Groninger Museum, Fotomuseum Den Haag, Frans Halsmuseum, Bonnefantenmuseum Maastricht
 • Lezen: bijvoorbeeld korting bij AKO, Nacht van de Poëzie, nrc.next
 • Theater: bijvoorbeeld korting bij Rotterdamse Schouwburg, Soldaat van Oranje (musical), DeLaMar Theater, De Kleine Komedie, Hij gelooft in mij
 • Lifestyle: bijvoorbeeld korting bij Perry Sport, America Today, ANWB rijopleiding, Apple Store, WE Fashion

Lees verder

© 2014 - 2019 Wolfje02, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop naar het theater tipsKaartjes voor een voorstelling in het theater zijn niet goedkoop, de prijzen liggen meestal tussen de 20,- en 70,- per…
De AlkmaarPas: kortingen, voordelen en gratis activiteitenDe AlkmaarPas: kortingen, voordelen en gratis activiteitenDe AlkmaarPas is er voor iedereen die wel eens in Alkmaar komt. Het is een stadspas waar je allemaal leuke dingen mee ku…
Wat is iTunes Match?IPhone-fabrikant Apple lanceerde onlangs zijn muziekdienst iTunes Match. Wat is dit voor een dienst?
Wat is een jongerencultuurWat is een jongerencultuurIedereen krijgt er in het dagelijks leven mee te maken, jongerenculturen. Men onderscheidt zichzelf van de rest van de s…
Mp4 spelers: wat zijn het precies?Mp4 spelers: wat zijn het precies?Een nog niet zo heel lange tijd geleden werd de mp3 speler bekend. De IPod is daar een erg goed voorbeeld van. Iedereen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Peggy Marco, Pixabay
 • www.cjp.nl
 • Een culturele club die fijn is: scriptie A. Weisscher 1992 (ontstaan CJP)

Reageer op het artikel "CJP Cultuurkaart 2017: korting film, theater, mode, Apple"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wolfje02
Laatste update: 30-12-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Special: Musea
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!