Open Monumentendag 2016: 10 en 11 september (gratis)

Open Monumentendag 2016: 10 en 11 september (gratis) Open Monumentendag is een van de grootste culturele activiteiten in Nederland. Open Monumentendag 2016 wordt gehouden op 10 en 11 september. Het gaat om de 30e editie, dit jubileum is aanleiding voor een speciaal programma. Sinds 1996 wordt er een thema gekoppeld aan het evenement, voor 2016: Iconen en Symbolen. Waar kun je vinden of een bepaalde gemeente meedoet en voor welk programma is gekozen? Hoe kun je een monument aanmelden en hoe word je vrijwilliger? Het bezoeken van de monumenten kost je niets, het is gratis!

Inhoud artikel


Wanneer Open Monumentendag en wat is het thema in 2016?

Open Monumentendag is een evenement wat jaarlijks wordt georganiseerd in Nederland en wel in het tweede weekend van de maand september. Duizenden monumenten zijn dan gratis toegankelijk voor publiek. In 2016 wordt Open Monumentendag gehouden op zaterdag 10 september en zondag 11 september. Het is de 30e editie: een jubileum! Het thema: Iconen en Symbolen. Met iconen en symbolen wordt verwezen naar beelden en tekens met een bijzondere extra betekenis. Iconen en symbolen zie je overal in monumenten, denk aan ornamenten, schilderingen. Een monument zelf kan ook een iconische waarde hebben zoals een kerktoren, een molen, kasteel of stadhuis.

Ontstaan Open Monumentendag

In Nederland werd in 1987 voor de eerste keer Open Monumentendag georganiseerd. Het idee was 'afgekeken' van Frankrijk. Eerst ging het alleen om de tweede zaterdag van september, later kwam de mogelijkheid erbij van een heel weekend of alleen de zondag. Tijdens Open Monumentendag worden monumenten gratis opengesteld voor publiek om de belangstelling voor monumenten groter te maken en er ook voor te zorgen dat mensen begrijpen waarom monumentenzorg belangrijk is. Voor de organisatie werd een landelijke stichting opgericht: Stichting Open Monumentendag. De stichting is gehuisvest in Amsterdam.

Decentrale opzet Open Monumentendag

Vanaf het begin werd er gewerkt met een decentrale opzet. Een comité per gemeente, verantwoordelijk voor het eigen programma en ondersteuning door de landelijke stichting. Door die decentrale opzet wordt bewerkstelligd dat mensen uit de gemeente meer betrokken raken. De rol van vrijwilligers is van zeer groot belang. Je moet dan denken aan het voorbereiden van allerlei activiteiten, rondleiden van mensen, het maken van de boekjes, ontvangen van geïnteresseerden, het bemannen van kraampjes.

Hoeveel bezoekers trekt Open Monumentendag?

De eerste Open Monumentendag trok 350.000 bezoeker. In de jaren daarop groeide dit aantal uit tot zo een 600.000. In 2014 en in 2015 trok het evenement meer dan 1 miljoen bezoekers. Het behoort tot de grootste culturele evenementen in Nederland.

Hoeveel monumenten worden er ongeveer opengesteld?

Je moet denken aan tussen de vierduizend en vijfduizend monumenten. Nagenoeg alle gemeenten doen mee. De interesse wordt steeds groter. Eerst vond Open Monumentendag alleen op zaterdag plaats, nu wordt er ook vaak gekozen voor het hele weekend. Sinds een paar jaar is deelname op alleen zondag ook een mogelijkheid.

Open Monumentendag 2015 (terugblik)

Zowel in 2014 als in 2015 trok Open Monumentendag meer dan 1 miljoen bezoekers. De landelijke opening vond in plaats in Bergen op Zoom. Bij een landelijke opening zijn altijd aanwezig: een lid van het Koninklijk Huis en de commissaris van de Koning. De drukst bezochte gemeenten waren Amsterdam, Dordrecht en Bergen op Zoom. Het stadhuis van Delft was de populairste locatie (10.000 bezoekers). Op de 29e editie kwamen meer toeristen af en ook meer jongeren en gezinnen met kleine kinderen.

Welke gemeenten doen mee in 2016?

Tussen 1 mei en 1 oktober 2016 kun je op de website van Open Monumentendag kijken welke gemeenten er meedoen aan Open Monumentendag. Kies op de website voor Bezoeken en vervolgens voor Zoek monument of activiteit. Voer de naam van een gemeente in en je ziet een pagina van de organisatie van Open Monumentendag in die gemeente. Hier kun je zien of er in 2016 een Open Monumentendag in de gemeente georganiseerd wordt.

Wanneer en waar staat het programma van Open Monumentendag online?

Vanaf 1 juli tot en met 1 oktober kun je het programma vinden op de website van Open Monumentendag, tevens per gemeente. Kies op de website voor Bezoeken en daarna Zoek monument of activiteit. In het zoekveld de naam van de gemeente invoeren. De pagina van de gemeente verschijnt en hier vind je onder andere het programma.

Eigenaar of beheerder van een monument en meedoen aan Open Monumentendag

Op de website van Open Monumentendag kiezen voor Meewerken, klik op Eigenaar? Beheerder? Doe mee! Hier vind je alle informatie om mee te kunnen doen, middels een link onderaan de tekst kun je een formulier vinden. Heb je het formulier ingevuld dan wordt dit meteen naar de organisatie in de eigen gemeente gestuurd en zij nemen daarna contact met je op.

Meewerken als vrijwilliger aan Open Monumentendag

Het is ook mogelijk om je aan te melden als vrijwilliger voor het evenement. Ga op de website naar het kopje Meewerken en klik op Word vrijwilliger! Lees de informatie en om je aan te melden kun je op de link onderaan de tekst klikken. Het formulier wordt na invullen direct verstuurd naar de eigen gemeente en zij nemen daarna contact met je op.

Thema's gekoppeld aan Open Monumentendag

Vanaf 1996 wordt er ieder jaar een thema gekoppeld aan Open Monumentendag.
 • 1996 Industrieel erfgoed
 • 1997 Schoolgebouwen
 • 1998 Historische bouwmaterialen
 • 1999 Monumentaal groen
 • 2000 Water
 • 2001 Wonen
 • 2002 Handel
 • 2003 Boerderijen
 • 2004 Verdediging
 • 2005 Religieus erfgoed
 • 2006 Feest!
 • 2007 Moderne monumenten
 • 2008 In teken van Sporen
 • 2009 Op de kaart
 • 2010 De smaak van de 19e eeuw
 • 2011 Nieuw gebruik oud gebouw
 • 2012 Groen van Toen
 • 2013 Macht & Pracht
 • 2014 Op Reis
 • 2015 Kunst & Ambacht
 • 2016 Iconen en Symbolen

Wanneer Open Monumentendag 2017

In 2017 vindt Open Monumentendag plaats op 9 en 10 september.
© 2015 - 2020 Wolfje02, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kasteel Waardenburg: Geschiedenis en Fausts pactKasteel Waardenburg: Geschiedenis en Fausts pactIn Gemeente Neerijnen, langs de oevers van de Waal, bevindt zich één van de vele kastelen die de provincie Gelderland ri…
De maand september: niet alleen politiek gezien belangrijkDe maand september: niet alleen politiek gezien belangrijkDe maand september is politiek gezien een belangrijke maand (Prinsjesdag), maar er gebeurt meer in september. Het is de…
De Zaanse Schans in Noord-HollandDe Zaanse Schans, gelegen aan de Zaan in Zaanstad, is een openluchtattractie waar historisch erfgoed is bewaard. Het is…
Kunststroom RoerdalenDe eerste gedachte die bij iemand opkomt is: "Wat houdt "Kunststroom Roerdalen" in? Achterliggend idee ervan beoogt de k…

De Mooiste Vis van de Zee: prentenboek van Marcus PfisterDe Mooiste Vis van de Zee: prentenboek van Marcus PfisterDe mooiste vis van de zee is Regenboogvis. Zo mooi omdat zijn schubben zilverkleurig schitteren in het blauw van de zee.…
Dribbel: Een hondje voor de allerkleinsten van Eric HillDribbel: Een hondje voor de allerkleinsten van Eric HillEen klein speels en vrolijk geel hondje met een bruine vlek, dat is Dribbel. En Dribbel dribbelt vrolijk alle kanten op.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Afbeelding infoteur
 • Geraadpleegd op 7 januari 2016:
 • www.openmonumentendag.nl
 • http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/iconen_en_symbolen_op_monumentendag_1_960387

Reageer op het artikel "Open Monumentendag 2016: 10 en 11 september (gratis)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Poppe, 15-10-2015 21:43 #1
Graag zou ik het thema van open monumentendag 2016 weten.
M.vr.gr Jaap Poppe - Veldhoven. Reactie infoteur, 17-10-2015
Dank voor uw vraag! Voor zover ik weet is het thema nog niet bekend gemaakt. Zodra ik de informatie tot mijn beschikking heb, zal ik het vermelden in mijn artikel. Met vriendelijke groet,

Infoteur: Wolfje02
Laatste update: 06-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!